Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

17 октомври 2023

Кавърма | dLambow

(Kaverma) -

Кавърма - традиционно българско ястие


Какво е Кавърма?

Кавърма е традиционно българско ястие, което се приготвя от свинско месо, праз, яйца и печени чушки, подправени с червен пипер и сол. Ястието се пече в гювече и се сервира горещо. Кавърмата има различни регионални варианти, като например кавърма по радомирски или граовска кавърма. Кавърма е вкусно и ситно ястие, което може да се съчетае с хляб, салата или вино.

Кавърма
Кавърма (Kaverma)

Откъде произлиза кавърмата?

Кавърмата е традиционно българско ястие, което има турски произход. Думата кавърма означава „запържен“ на турски. Кавърмата се приготвя от различни видове месо, зеленчуци и подправки, които се пекат в гювече. Според някои източници, кавърмата е била популярна сред българите още от времето на Османската империя.

Как се приготвя кавърма?

Кавърма се приготвя по различни начини, в зависимост от видът на месото, зеленчуците и подправките, които се използват. Общо казано, кавърмата е ястие, при което месото се запържва заедно с лук, чушки, домати и други зеленчуци в олио или масло. След това се добавя доматен сок или пюре, вино, захар, червен и черен пипер, дафинов лист и други подправки по желание. Ястието се пече в гювече или тиган на котлона или във фурната до готовност. Накрая се поръсва с пресен магданоз или копър. Кавърмата може да се сервира с хляб, ориз, пюре или салата.



Балансирана рецепта за вкусна българска кавърма


Основни съставки за кавърма

  • 500 г телешко месо, нарязано на кубчета
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 червени чушки, нарязани на кубчета
  • 2 зелени чушки, нарязани на кубчета
  • 4 домата, нарязани на кубчета
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. захар
  • 2 дафинови листа
  • 2 с.л. олио
  • 1/4 ч.ч. вода
  • пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне на кавърмата

  • Загрейте олиото в голям тиган и запържете месото за около 15 минути, докато стане златисто от всички страни.
  • Преместете месото в гювече и добавете лука, чесъна, чушките, доматите, доматеното пюре, червения и черния пипер, солта, захарта и дафиновите листа. Разбъркайте добре и добавете водата.
  • Покрийте гювечето с капак или фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 45 минути или докато месото стане меко.
  • Поръсете с пресен магданоз и сервирайте горещо с хляб, ориз или пюре.

Ако искате да пробвате други вариации за кавърма, можете да:

  • Замените телешкото месо с пилешко, агнешко или свинско месо.
  • Добавите други зеленчуци като моркови, целина, картофи или грах.
  • Добавите други подправки като кимион, босилек или риган.
  • Добавите яйца или сирене над ястието преди да го извадите от фурната.


Кавърмата е едно от традиционните и популярни ястия в българската кухня. 

Тя е наследство от турското влияние върху българската култура и гастрономия. Кавърмата означава „запържен“ на турски и се приготвя от различни видове месо, зеленчуци и подправки, които се печат в гювече. Кавърмата е вкусно и ситно ястие, което може да се поднесе с хляб, ориз, пюре или салата. Кавърмата е символ на богатството и разнообразието на българската кухня, която съчетава местни продукти и чуждестранни влияния. Кавърмата е част от националната идентичност на българите и е любимо ястие за много празници и поводи.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: