Translate

---------------------------------------------------------------------------------

17 октомври 2023

Кавърма | dLambow

(Kaverma) -

Кавърма - традиционно и вкусно ястие


Какво е Кавърма?

Кавърма е традиционно ястие, което се приготвя от свинско месо, праз, яйца и печени чушки, подправени с червен пипер и сол. Ястието се пече в гювече и се сервира горещо. Кавърмата има различни регионални варианти, като например кавърма по радомирски или граовска кавърма. Кавърма е вкусно и ситно ястие, което може да се съчетае с хляб, салата или вино.

Кавърма
Кавърма (Kaverma)

Откъде произлиза кавърмата?

Кавърмата е традиционно ястие, което предположително има турски произход. Думата кавърма означава „запържен“ на турски. Кавърмата се приготвя от различни видове месо, зеленчуци и подправки, които се пекат в гювече. Според някои източници, кавърмата е била популярна сред българите още от времето на Османската империя.

Как се приготвя кавърма?

Кавърма се приготвя по различни начини, в зависимост от видът на месото, зеленчуците и подправките, които се използват. Общо казано, кавърмата е ястие, при което месото се запържва заедно с лук, чушки, домати и други зеленчуци в олио или масло. След това се добавя доматен сок или пюре, вино, захар, червен и черен пипер, дафинов лист и други подправки по желание. Ястието се пече в гювече или тиган на котлона или във фурната до готовност. Накрая се поръсва с пресен магданоз или копър. Кавърмата може да се сервира с хляб, ориз, пюре или салата. 

 

Балансирана рецепта за вкусна българска кавърма


Основни съставки за кавърма

  • 500 г телешко месо, нарязано на кубчета
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 червени чушки, нарязани на кубчета
  • 2 зелени чушки, нарязани на кубчета
  • 4 домата, нарязани на кубчета
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. захар
  • 2 дафинови листа
  • 2 с.л. олио
  • 1/4 ч.ч. вода
  • пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне на кавърмата

  • Загрейте олиото в голям тиган и запържете месото за около 15 минути, докато стане златисто от всички страни.
  • Преместете месото в гювече и добавете лука, чесъна, чушките, доматите, доматеното пюре, червения и черния пипер, солта, захарта и дафиновите листа. Разбъркайте добре и добавете водата.
  • Покрийте гювечето с капак или фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 45 минути или докато месото стане меко.
  • Поръсете с пресен магданоз и сервирайте горещо с хляб, ориз или пюре.

Ако искате да пробвате други вариации за кавърма, можете да:

  • Замените телешкото месо с пилешко, агнешко или свинско месо.
  • Добавите други зеленчуци като моркови, целина, картофи или грах.
  • Добавите други подправки като кимион, босилек или риган.
  • Добавите яйца или сирене над ястието преди да го извадите от фурната.


Кавърмата е едно от традиционните и популярни ястия в българската кухня. 

Тя е наследство от турското влияние върху българската култура и гастрономия. Кавърмата означава „запържен“ на турски и се приготвя от различни видове месо, зеленчуци и подправки, които се печат в гювече. Кавърмата е вкусно и ситно ястие, което може да се поднесе с хляб, ориз, пюре или салата. Кавърмата е символ на богатството и разнообразието на българската кухня, която съчетава местни продукти и чуждестранни влияния.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

  1. Заха Хадид
  2. Печка-чудодейка
  3. Вивиан Грийн
  4. Хаджи Димитър
  5. Ангел Каралийчев
  6. Заръките на Сюлейман
  7. Уважение и отговорност
  8. Руйно вино
  9. Имението на барон Келх
  10. Работа над себе си
  11. Игнатий де Лойола
  12. Ако искаш да вземаш, научи се да даваш
  13. Местно производство
  14. Човеколъв от Холенщайн-Щадел
  15. Пиер-Жан дьо Беранже
Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: