(Drob surma) -
Дроб сърма - традиционно българско ястие
Как се приготвя Дроб сърма?
Дроб сърма е традиционно българско ястие, което се приготвя от дреболии, ориз, зеленчуци и подправки, които може да се задушат в доматен сос. Това е едно от най-популярните ястия в българската кухня и се сервира като основно ястие, гарнитура или мезе.
Дроб сърма (Drob surma) |
За приготвянето на дроб сърма се използват агнешки или пилешки дреболии, като например дроб, сърце, бели дробове, които се сваряват или задушават в подсолена вода, след което се нарязват на ситно. Оризът се измива добре и се запържва в тиган с малко мазнина. Зеленчуците се нарязват на ситно и се добавят към ориза.
Всичко това се смесва с дреболиите и доматения сос и се пече във фурна на 180 градуса за около 1 час или се задушава на слаб огън за около 30 минути, или докато оризът е готов.
Ето една традиционна българска рецепта за дроб сърма:
Съставки за дроб-сърмата:
- 500 г агнешки или свински дреболии
- 200 г ориз
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1/2 ч.ч. нарязани зелени подправки
- сол и черен пипер на вкус
- олио за намазване на листата
Начин на приготвяне на дроб сърмата:
- Сварете или задушете дреболиите, докато омекнат.
- Нарежете лука и морковите на ситно и ги запържете в тиган с малко олио.
- Добавете сварените дреболии, зелените подправки, солта и черния пипер.
- Печете във фурна, предварително загрята на 200 градуса, за около 30 минути, или докато рулата се запекат.
Съвети:
- За по-богат вкус можете да добавите към ястието и други зеленчуци, като например гъби, чушки или домати.
- Можете да добавите към плънката и други подправки, като например чесън, чубрица или джоджен.
- Ако искате да направите постна дроб сърма, можете да използвате варени бобови растения или гъби.
- Дроб сърма е вкусно и ароматно ястие, което е идеално за всеки повод. То е лесно за приготвяне и може да се приготви по различни начини, така че да отговаря на вашите вкусове.
|
Ето някои от вариантите на дроб сърма, които се приготвят в България:
Дроб сърма с гъби
Към ястието се добавят и гъби, които се запържват заедно с лука и морковите.
Дроб сърма с чушки
Към ястието се добавят и чушки, които се нарязват на ситно и се запържват заедно с лука и морковите.
Дроб сърма с домати
Към ястието се добавят и домати, които се нарязват на ситно и се добавят към ястието заедно с доматения сос.
Пилешка дроб сърма
Вместо агнешки дреболии се използват пилешки дреболии.
Постни дроб сарми
Ввместо месо се използват гъби, които се нарязват на ситно и се запържват заедно с лука и морковите.
Какъвто и вариант да изберете, дроб сърма е вкусно и засищащо ястие, което ще ви накара да се чувствате добре.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.