Translate

---------------------------------------------------------------------------------

26 октомври 2023

Дроб сърма | dLambow

(Drob surma) -

Дроб сърма - традиционно българско ястие


Как се приготвя Дроб сърма?

Дроб сърма е традиционно българско ястие, което се приготвя от дреболии, ориз, зеленчуци и подправки, които може да се задушат в доматен сос. Това е едно от най-популярните ястия в българската кухня и се сервира като основно ястие, гарнитура или мезе.

Дроб сърма (Drob surma)

За приготвянето на дроб сърма се използват агнешки или пилешки дреболии, като например дроб, сърце, бели дробове, които се сваряват или задушават в подсолена вода, след което се нарязват на ситно. Оризът се измива добре и се запържва в тиган с малко мазнина. Зеленчуците се нарязват на ситно и се добавят към ориза.

Всичко това се смесва с дреболиите и доматения сос и се пече във фурна на 180 градуса за около 1 час или се задушава на слаб огън за около 30 минути, или докато оризът е готов.

Ето една традиционна българска рецепта за дроб сърма:


Съставки за дроб-сърмата:

  • 500 г агнешки или свински дреболии
  • 200 г ориз
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1/2 ч.ч. нарязани зелени подправки
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за намазване на листата


Начин на приготвяне на дроб сърмата:

  • Сварете или задушете дреболиите, докато омекнат.
  • Нарежете лука и морковите на ситно и ги запържете в тиган с малко олио.
  • Добавете сварените дреболии, зелените подправки, солта и черния пипер.
  • Печете във фурна, предварително загрята на 200 градуса, за около 30 минути, или докато рулата се запекат.


Съвети:

  • За по-богат вкус можете да добавите към ястието и други зеленчуци, като например гъби, чушки или домати.
  • Можете да добавите към плънката и други подправки, като например чесън, чубрица или джоджен.
  • Ако искате да направите постна дроб сърма, можете да използвате варени бобови растения или гъби.
  • Дроб сърма е вкусно и ароматно ястие, което е идеално за всеки повод. То е лесно за приготвяне и може да се приготви по различни начини, така че да отговаря на вашите вкусове.


Ето някои от вариантите на дроб сърма, които се приготвят в България:


Дроб сърма с гъби

Към ястието се добавят и гъби, които се запържват заедно с лука и морковите.

Дроб сърма с чушки

Към ястието се добавят и чушки, които се нарязват на ситно и се запържват заедно с лука и морковите.

Дроб сърма с домати

Към ястието се добавят и домати, които се нарязват на ситно и се добавят към ястието заедно с доматения сос.

Пилешка дроб сърма

Вместо агнешки дреболии се използват пилешки дреболии.

Постни дроб сарми

Ввместо месо се използват гъби, които се нарязват на ситно и се запържват заедно с лука и морковите.

Какъвто и вариант да изберете, дроб сърма е вкусно и засищащо ястие, което ще ви накара да се чувствате добре.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: