Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

07 октомври 2023

Боб чорба | dLambow

(Bean soup) -

Боб чорба - традиционно българско ястие


Какво е Боб чорба?

Боб чорба е традиционно българско ястие, което се приготвя от сварен боб, зеленчуци и подправки. Боб чорба е вкусна, ароматна и полезна супа, която може да се консумира със или без запръжка. Боб чорба е част от българската национална кухня и присъства на трапезата на много български семейства и заведения.

Боб чорба
Боб чорба (Bean soup)

Приготвяне на боб чорба


Подготовка на боба

За да приготвите боб чорба, първо трябва да подготвите боба. Можете да използвате бял или червен боб, който предварително трябва да накиснете в студена вода за няколко часа. Това ще помогне за по-бързото му сваряване и ще намали образуването на пяна. След като накиснете боба, изсипете водата и го сложете да ври в нова вода. Важно е да не посолявате боба преди да се свари, защото това ще го направи твърд.



Добавяне на зеленчуците

След като бобът поомекне, добавете нарязани на ситно зеленчуци като лук, морков, домат, чушка и чесън. Подправете с черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица и мащерка. Добавете малко олио и оставете да къкри на слаб огън до готовност.

Запръжка за боб чорба

Ако искате да направите запръжка за боб чорбата, разбийте едно яйце в купа и добавете една супена лъжица брашно. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес. В малък тиган загрейте малко олио и добавете една чаена лъжица червен пипер. След като започне да пуши, изключете огъня и добавете яйцето с брашното. Разбъркайте добре и внимавайте да не изгори. Добавете запръжката към боб чорбата и разбъркайте.

Боб чорбата е готова за сервиране
Можете да я поръсите с нарязан магданоз или сирене по желание. Боб чорбата е вкусна както топла, така и студена.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: