Боб чорба - традиционно българско ястие
Какво е Боб чорба?
Боб чорба е традиционно българско ястие, което се приготвя от сварен боб, зеленчуци и подправки. Боб чорба е вкусна, ароматна и полезна супа, която може да се консумира със или без запръжка. Боб чорба е част от българската национална кухня и присъства на трапезата на много български семейства и заведения.
Боб чорба (Bean soup) |
Приготвяне на боб чорба
Подготовка на боба
За да приготвите боб чорба, първо трябва да подготвите боба. Можете да използвате бял или червен боб, който предварително трябва да накиснете в студена вода за няколко часа. Това ще помогне за по-бързото му сваряване и ще намали образуването на пяна. След като накиснете боба, изсипете водата и го сложете да ври в нова вода. Важно е да не посолявате боба преди да се свари, защото това ще го направи твърд.
|
Добавяне на зеленчуците
След като бобът поомекне, добавете нарязани на ситно зеленчуци като лук, морков, домат, чушка и чесън. Подправете с черен пипер, червен пипер, джоджен, чубрица и мащерка. Добавете малко олио и оставете да къкри на слаб огън до готовност.Запръжка за боб чорба
Ако искате да направите запръжка за боб чорбата, разбийте едно яйце в купа и добавете една супена лъжица брашно. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес. В малък тиган загрейте малко олио и добавете една чаена лъжица червен пипер. След като започне да пуши, изключете огъня и добавете яйцето с брашното. Разбъркайте добре и внимавайте да не изгори. Добавете запръжката към боб чорбата и разбъркайте.Боб чорбата е готова за сервиране
Можете да я поръсите с нарязан магданоз или сирене по желание. Боб чорбата е вкусна както топла, така и студена.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.