(Chomlek) -
Чомлек - традиционно българско ястие
Какво е Чомлек?
Чомлекът е традиционно българско ястие, приготвено от месо, зеленчуци и подправки, задушени в гювеч. Ястието е известно и в други страни от Балканския полуостров, като например Сърбия, Румъния и Гърция.
Чомлек (Chomlek) |
Основните съставки на чомлека са:
Месо
Най-често се използва свинско, но могат да се използват и други видове месо, като например телешко, агнешко или пилешко.
Зеленчуци
Могат да се използват различни видове зеленчуци, като например домати, чушки, патладжани, картофи, моркови или гъби.
Подправки
Сол, черен пипер, чубрица, кимион, дафинов лист.
Начин на приготвяне:
- Месото се нарязва на кубчета.
- Зеленчуците се нарязват на парчета.
- В гювеч се редят пластове месо, зеленчуци и подправки.
- Ястието се залива с вода или бульон и се затваря плътно с капак.
- Чомлекът се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 2 часа.
Чомлекът може да се сервира топъл или студен. Често се сервира със хляб или със салата.
|
Възможни вариации на рецептата:
Вместо свинско, може да се използва телешко, агнешко или пилешко месо.
Вместо картофи, може да се използват други зеленчуци, като например тиквички, патладжани или брюкселско зеле.
Вместо домати, може да се използват доматено пюре или домати от консерва.
Вместо чушки, може да се използват други зеленчуци, като например патладжани, картофи или гъби.
За по-пикантен вкус, може да се добави лютив червен пипер или чубрица.
Чомлекът е вкусно и засищащо ястие, което е подходящо за всеки сезон. То е традиционно българско ястие, което се приготвя от векове.
Ето и една рецепта за чоmlek със свинско:
Необходими продукти за чомлек:
- 500 г свинско месо
- 2 домата
- 2 чушки
- 1 патладжан
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. кимион
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне на чомлека:
- Месото се нарязва на кубчета.
- Доматите, чушките, патладжанът и лукът се нарязват на парчета.
- В гювеч се редят пластове месо, домати, чушки, патладжан, лук, морков, сол, черен пипер, чубрица и кимион.
- Ястието се залива с вода или бульон и се пече във фурна на 180 градуса за около 2 часа.
Да ви е сладък чумлека!
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.