Translate

---------------------------------------------------------------------------------

31 октомври 2023

Кекс | dLambow

(Keks) -

Кекс - популярен български десерт


Какво е кекс?

Кексът не е точно традиционно българско ястие, а е сладкарски продукт, който е разпространен в цял свят и е внесен в България през 19 век. Въпреки това, той бързо се превръща в любимо лакомство на българите и днес се приготвя в много български домове.

Кекс
Кекс (Keks)

В България кексът е популярен както като десерт, така и като закуска, като има различни рецепти за кекс, но най-често срещаните са с шоколад, ябълки, банани, смокини или други плодове. При това, има съществена разлика между българския кекс и това, което е известно по света като "cake" и прилича повече на нашата торта.

Традиции

Кексът не е традиционно българско ястие, но в България се приготвя често в домашни условия. Сервира се за обяд или вечеря, и е подходящ за хора от всички възрасти. Кексът се приготвя често в българските домове за специални поводи, като например Коледа, Великден или рождени дни.

Вкус

Кексът е вкусно, ароматно и сладко ястие. Той е подходящ а хора от всички възрасти, за всякакви поводи, от рождени дни и празници до обикновени дни.

Основни съставки

  • Брашно
  • Захар
  • Яйца
  • Масло или олио
  • Мляко
  • Бакпулвер
  • Подправки
    • ванилия, 
    • канела, 
    • шоколад, 
    • плодове и др.


Приготвяне

  • В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера и подправките.
  • В друга купа се разбиват яйцата със олиото или маслото.
  • Добавя се млякото и се разбъркват добре.
  • Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
  • Ако се използват плодове, те се добавят към сместа.
  • Кексът се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Варианти

  • Кексът може да бъде приготвен с различни видове брашно, като пшенично, лимецово или овесено.
  • Може да се добавят и различни съставки, като например шоколад, ядки, плодове или сушени плодове.
  • Захарта може да бъде заменена с мед или кокосова захар.
  • Маслото може да бъде заменено с олио или краве масло.
  • Млякото може да бъде заменено с кисело мляко, соево мляко или прясно мляко.
  • Бакпулверът може да бъде заменен с кисело мляко или лимонов сок.
  • Кексът може да бъде ароматизиран с различни подправки, като ванилия, канела, шоколад, плодове и др.
  • Кексът може да се украси с шоколад, пудра захар или глазура.


Съвети

  • За да получите вкусен кекс, е важно да използвате пресни продукти.
  • Не прекалявайте с времето на печене, за да не се изгори кексът.
  • Не отваряйте фурната, докато кексът не е напълно изпечен.
  • Можете да украсите кексът с пудра захар, глазура или шоколад.
  • Можете да добавите и други съставки, според вашия вкус.

Класически рецепти за кекс


Рецепта 1 класически шоколадов кекс:


Съставки:

  • 250 г брашно
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 100 г масло
  • 150 мл мляко
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилия
  • 100 г шоколад


Приготвяне:

  • Шоколадът се натрошава на ситно.
  • Всички съставки се смесват в купа и се разбиват добре.
  • Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма за печене.
  • Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Рецепта 2:


Съставки:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. мляко
  • 2 яйца


Приготвяне:

  • В купа се смесват брашното, захарта и бакпулвера.
  • В друга купа се разбиват яйцата, млякото и олиото.
  • Смесват се двете смеси и се добавя ванилията.
  • Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс.
  • Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Рецепта 3:


Съставки:

  • 200 г брашно
  • 100 г захар
  • 100 г шоколад
  • 2 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. ванилия


Приготвяне:

  • Шоколадът се настъргва.
  • В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
  • В друга купа се разбиват яйцата със олиото.
  • Добавя се млякото и се разбъркват добре.
  • Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
  • Добавя се шоколадът и се разбърква отново.
  • Кексът се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Сервиране:

Кексът се сервира топъл или студен с чаша мляко или кафе, а също е много вкусен с традиционното българско кисело мляко.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

  1. Човеколъв от Холенщайн-Щадел
  2. Пиер-Жан дьо Беранже
  3. Силата на думите
  4. Бъртранд Ръсел
  5. Промяна на навиците
  6. Благодарност
  7. Битката при Ахелой
  8. Императорски поздрав 3500 години
  9. Възпитанието определя живота
  10. Палмира
  11. Водопад Виктория
  12. Необратими неща
  13. Мартин Лутър Кинг
  14. Пазарджик
  15. Хората жертви
Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: