(Keks) -
Кекс - популярен български десерт
Какво е кекс?
Кексът не е точно традиционно българско ястие, а е сладкарски продукт, който е разпространен в цял свят и е внесен в България през 19 век. Въпреки това, той бързо се превръща в любимо лакомство на българите и днес се приготвя в много български домове.
Кекс (Keks) |
В България кексът е популярен както като десерт, така и като закуска, като има различни рецепти за кекс, но най-често срещаните са с шоколад, ябълки, банани, смокини или други плодове. При това, има съществена разлика между българския кекс и това, което е известно по света като "cake" и прилича повече на нашата торта.
Традиции
Кексът не е традиционно българско ястие, но в България се приготвя често в домашни условия. Сервира се за обяд или вечеря, и е подходящ за хора от всички възрасти. Кексът се приготвя често в българските домове за специални поводи, като например Коледа, Великден или рождени дни.
Вкус
Кексът е вкусно, ароматно и сладко ястие. Той е подходящ а хора от всички възрасти, за всякакви поводи, от рождени дни и празници до обикновени дни.
Основни съставки
- Брашно
- Захар
- Яйца
- Масло или олио
- Мляко
- Бакпулвер
- Подправки
- ванилия,
- канела,
- шоколад,
- плодове и др.
Приготвяне
- В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера и подправките.
- В друга купа се разбиват яйцата със олиото или маслото.
- Добавя се млякото и се разбъркват добре.
- Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Ако се използват плодове, те се добавят към сместа.
- Кексът се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Варианти
- Кексът може да бъде приготвен с различни видове брашно, като пшенично, лимецово или овесено.
- Може да се добавят и различни съставки, като например шоколад, ядки, плодове или сушени плодове.
- Захарта може да бъде заменена с мед или кокосова захар.
- Маслото може да бъде заменено с олио или краве масло.
- Млякото може да бъде заменено с кисело мляко, соево мляко или прясно мляко.
- Бакпулверът може да бъде заменен с кисело мляко или лимонов сок.
- Кексът може да бъде ароматизиран с различни подправки, като ванилия, канела, шоколад, плодове и др.
- Кексът може да се украси с шоколад, пудра захар или глазура.
Съвети
- За да получите вкусен кекс, е важно да използвате пресни продукти.
- Не прекалявайте с времето на печене, за да не се изгори кексът.
- Не отваряйте фурната, докато кексът не е напълно изпечен.
- Можете да украсите кексът с пудра захар, глазура или шоколад.
- Можете да добавите и други съставки, според вашия вкус.
Класически рецепти за кекс
Рецепта 1 класически шоколадов кекс:
Съставки:
- 250 г брашно
- 200 г захар
- 4 яйца
- 100 г масло
- 150 мл мляко
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. ванилия
- 100 г шоколад
Приготвяне:
- Шоколадът се натрошава на ситно.
- Всички съставки се смесват в купа и се разбиват добре.
- Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма за печене.
- Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Рецепта 2:
Съставки:
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. ванилия
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. мляко
- 2 яйца
Приготвяне:
- В купа се смесват брашното, захарта и бакпулвера.
- В друга купа се разбиват яйцата, млякото и олиото.
- Смесват се двете смеси и се добавя ванилията.
- Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс.
- Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Рецепта 3:
Съставки:
- 200 г брашно
- 100 г захар
- 100 г шоколад
- 2 яйца
- 100 мл прясно мляко
- 50 мл олио
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. ванилия
Приготвяне:
- Шоколадът се настъргва.
- В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
- В друга купа се разбиват яйцата със олиото.
- Добавя се млякото и се разбъркват добре.
- Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Добавя се шоколадът и се разбърква отново.
- Кексът се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Сервиране:
Кексът се сервира топъл или студен с чаша мляко или кафе, а също е много вкусен с традиционното българско кисело мляко.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.