Translate

---------------------------------------------------------------------------------

31 октомври 2023

Кекс | dLambow

(Keks) -

Кекс - популярен български десерт


Какво е кекс?

Кексът не е точно традиционно българско ястие, а е сладкарски продукт, който е разпространен в цял свят и е внесен в България през 19 век. Въпреки това, той бързо се превръща в любимо лакомство на българите и днес се приготвя в много български домове.

Кекс
Кекс (Keks)

В България кексът е популярен както като десерт, така и като закуска, като има различни рецепти за кекс, но най-често срещаните са с шоколад, ябълки, банани, смокини или други плодове. При това, има съществена разлика между българския кекс и това, което е известно по света като "cake" и прилича повече на нашата торта.

Традиции

Кексът не е традиционно българско ястие, но в България се приготвя често в домашни условия. Сервира се за обяд или вечеря, и е подходящ за хора от всички възрасти. Кексът се приготвя често в българските домове за специални поводи, като например Коледа, Великден или рождени дни.

Вкус

Кексът е вкусно, ароматно и сладко ястие. Той е подходящ а хора от всички възрасти, за всякакви поводи, от рождени дни и празници до обикновени дни.

Основни съставки

  • Брашно
  • Захар
  • Яйца
  • Масло или олио
  • Мляко
  • Бакпулвер
  • Подправки
    • ванилия, 
    • канела, 
    • шоколад, 
    • плодове и др.


Приготвяне

  • В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера и подправките.
  • В друга купа се разбиват яйцата със олиото или маслото.
  • Добавя се млякото и се разбъркват добре.
  • Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
  • Ако се използват плодове, те се добавят към сместа.
  • Кексът се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Варианти

  • Кексът може да бъде приготвен с различни видове брашно, като пшенично, лимецово или овесено.
  • Може да се добавят и различни съставки, като например шоколад, ядки, плодове или сушени плодове.
  • Захарта може да бъде заменена с мед или кокосова захар.
  • Маслото може да бъде заменено с олио или краве масло.
  • Млякото може да бъде заменено с кисело мляко, соево мляко или прясно мляко.
  • Бакпулверът може да бъде заменен с кисело мляко или лимонов сок.
  • Кексът може да бъде ароматизиран с различни подправки, като ванилия, канела, шоколад, плодове и др.
  • Кексът може да се украси с шоколад, пудра захар или глазура.


Съвети

  • За да получите вкусен кекс, е важно да използвате пресни продукти.
  • Не прекалявайте с времето на печене, за да не се изгори кексът.
  • Не отваряйте фурната, докато кексът не е напълно изпечен.
  • Можете да украсите кексът с пудра захар, глазура или шоколад.
  • Можете да добавите и други съставки, според вашия вкус.

Класически рецепти за кекс


Рецепта 1 класически шоколадов кекс:


Съставки:

  • 250 г брашно
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 100 г масло
  • 150 мл мляко
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилия
  • 100 г шоколад


Приготвяне:

  • Шоколадът се натрошава на ситно.
  • Всички съставки се смесват в купа и се разбиват добре.
  • Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма за печене.
  • Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Рецепта 2:


Съставки:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. мляко
  • 2 яйца


Приготвяне:

  • В купа се смесват брашното, захарта и бакпулвера.
  • В друга купа се разбиват яйцата, млякото и олиото.
  • Смесват се двете смеси и се добавя ванилията.
  • Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс.
  • Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Рецепта 3:


Съставки:

  • 200 г брашно
  • 100 г захар
  • 100 г шоколад
  • 2 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. ванилия


Приготвяне:

  • Шоколадът се настъргва.
  • В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията.
  • В друга купа се разбиват яйцата със олиото.
  • Добавя се млякото и се разбъркват добре.
  • Сместа от яйцата се добавя към сухите съставки и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
  • Добавя се шоколадът и се разбърква отново.
  • Кексът се изсипва в намаслена и набрашнена форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Сервиране:

Кексът се сервира топъл или студен с чаша мляко или кафе, а също е много вкусен с традиционното българско кисело мляко.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: