Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 октомври 2023

Капама | dLambow

(Kapama) -

Капама - традиционно българско ястие


Какво е капама?

Капама е традиционно българско ястие, приготвено от кисело зеле, ориз, месо и подправки. Ястието е известно и в други страни от Балканския полуостров, като например Сърбия, Румъния и Гърция.

Капама
Капама (Kapama)

Основните съставки на капама са:

  • Кисело зеле - нарязва се на ситно.
  • Ориз - сварява се на полуготово.
  • Месо - най-често се използва свинско, но могат да се използват и други видове месо, като например телешко, агнешко или пилешко.
  • Подправки - сол, черен пипер, дафинов лист и чесън.

Начин на приготвяне:

  • Киселото зеле се отцежда от излишната течност и се нарязва на ситно.
  • Оризът се сварява на полуготово.
  • Месото се нарязва на кубчета.
  • Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио.
  • Добавят се месото, киселото зеле, оризът, солта, черния пипер, дафиновият лист и чесънът.
  • Сместа се разбърква добре.
  • На дъното на гювеч се слага малко олио и се разпределя половината от плънката.
  • Отгоре се нареждат няколко листа кисело зеле.
  • Отгоре се разпределя останалата плънка.
  • Гювечът се покрива с капак и се пече във фурна на 180 градуса за около 2 часа.
Капама може да се сервира топла или студена. Често се сервира със кисело мляко, сметана или лютеница.

Възможни вариации на рецептата:

  • Вместо кисело зеле, може да се използва прясно зеле.
  • Вместо ориз, може да се използва булгур, просо или леща.
  • Вместо месо, може да се използва кайма.
  • Вместо месо, може да се използва зеленчуци, като например гъби, чушки, домати или патладжани.
  • За по-пикантен вкус, може да се добави лютив червен пипер или чубрица.

Капама е вкусно и засищащо ястие, което е подходящо за всеки сезон. То е традиционно българско ястие, което се приготвя от векове.<



Ето и една традиционна българска рецепта за капама с свинско:


Необходими продукти за капама:

  • 1 кг кисело зеле
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 500 г свинско месо
  • 1 глава лук
  • 2 дафинови листа
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. чубрица

Начин на приготвяне на капама:

  • Киселото зеле се отцежда от излишната течност и се нарязва на ситно.
  • Оризът се сварява на полуготово.
  • Месото се нарязва на кубчета.
  • Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио.
  • Добавят се месото, киселото зеле, оризът, солта, черния пипер, дафиновият лист и чесънът.
  • Сместа се разбърква добре.
  • На дъното на гювеч се слага малко олио и се разпределя половината от плънката.
  • Отгоре се нареждат няколко листа кисело зеле.
  • Отгоре се разпределя останалата плънка.
  • Гювечът се покрива с капак и се пече във фурна на 180 градуса за около 2 часа.
Да ви е сладко!

Капама е вкусно и засищащо ястие, което е подходящо за всеки сезон. То е традиционно българско ястие, което се приготвя от векове.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: