Translate

---------------------------------------------------------------------------------

16 октомври 2023

Капама | dLambow

(Kapama) -

Капама - традиционно българско ястие


Какво е капама?

Капама е традиционно българско ястие, приготвено от кисело зеле, ориз, месо и подправки. Ястието е известно и в други страни от Балканския полуостров, като например Сърбия, Румъния и Гърция.

Капама
Капама (Kapama)

Основните съставки на капама са:

  • Кисело зеле - нарязва се на ситно.
  • Ориз - сварява се на полуготово.
  • Месо - най-често се използва свинско, но могат да се използват и други видове месо, като например телешко, агнешко или пилешко.
  • Подправки - сол, черен пипер, дафинов лист и чесън.

Начин на приготвяне:

  • Киселото зеле се отцежда от излишната течност и се нарязва на ситно.
  • Оризът се сварява на полуготово.
  • Месото се нарязва на кубчета.
  • Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио.
  • Добавят се месото, киселото зеле, оризът, солта, черния пипер, дафиновият лист и чесънът.
  • Сместа се разбърква добре.
  • На дъното на гювеч се слага малко олио и се разпределя половината от плънката.
  • Отгоре се нареждат няколко листа кисело зеле.
  • Отгоре се разпределя останалата плънка.
  • Гювечът се покрива с капак и се пече във фурна на 180 градуса за около 2 часа.
Капама може да се сервира топла или студена. Често се сервира със кисело мляко, сметана или лютеница.

Възможни вариации на рецептата:

  • Вместо кисело зеле, може да се използва прясно зеле.
  • Вместо ориз, може да се използва булгур, просо или леща.
  • Вместо месо, може да се използва кайма.
  • Вместо месо, може да се използва зеленчуци, като например гъби, чушки, домати или патладжани.
  • За по-пикантен вкус, може да се добави лютив червен пипер или чубрица.

Капама е вкусно и засищащо ястие, което е подходящо за всеки сезон. То е традиционно българско ястие, което се приготвя от векове.<



Ето и една традиционна българска рецепта за капама с свинско:


Необходими продукти за капама:

  • 1 кг кисело зеле
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 500 г свинско месо
  • 1 глава лук
  • 2 дафинови листа
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. чубрица

Начин на приготвяне на капама:

  • Киселото зеле се отцежда от излишната течност и се нарязва на ситно.
  • Оризът се сварява на полуготово.
  • Месото се нарязва на кубчета.
  • Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио.
  • Добавят се месото, киселото зеле, оризът, солта, черния пипер, дафиновият лист и чесънът.
  • Сместа се разбърква добре.
  • На дъното на гювеч се слага малко олио и се разпределя половината от плънката.
  • Отгоре се нареждат няколко листа кисело зеле.
  • Отгоре се разпределя останалата плънка.
  • Гювечът се покрива с капак и се пече във фурна на 180 градуса за около 2 часа.
Да ви е сладко!

Капама е вкусно и засищащо ястие, което е подходящо за всеки сезон. То е традиционно българско ястие, което се приготвя от векове.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

  1. Човеколъв от Холенщайн-Щадел
  2. Пиер-Жан дьо Беранже
  3. Силата на думите
  4. Бъртранд Ръсел
  5. Промяна на навиците
  6. Благодарност
  7. Битката при Ахелой
  8. Императорски поздрав 3500 години
  9. Възпитанието определя живота
  10. Палмира
  11. Водопад Виктория
  12. Необратими неща
  13. Мартин Лутър Кинг
  14. Пазарджик
  15. Хората жертви
Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: