(Chicken with rice) -
Пиле с ориз - традиционно българско ястие
Как се прави Пиле с ориз?
Пиле с ориз е традиционно българско ястие, което се състои от пилешко месо, ориз и зеленчуци, които се запържват и се пекат във фурна. Това е едно от най-популярните ястия в България и се сервира често като основно ястие.
Най-често за приготвянето на пиле с ориз се използват следните продукти:
- пилешко месо (бутчета, гърди, филе)
- ориз
- лук
- моркови
- домати
- подправки (сол, черен пипер, магданоз)
Пиле с ориз (Chicken with rice) |
За приготвянето на пиле с ориз се използват пилешки бутчета, филе или други части на пилето, които се запържват в тиган със зехтин или олио. След това към пилето се добавят нарязани лук и моркови, които се запържват за няколко минути. Накрая се добавя добре измития ориз, който се запържва за още няколко минути.
След това сместа от пиле, ориз и зеленчуци се разпределя в тава, отгоре се нареждат пилешките парчета и се залива с вода или пилешки бульон. Ястието се пече във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за около 30 - 60 минути - докато оризът поеме течността и се свари.
Готовото пиле с ориз се сервира с гарнитура от пресни зеленчуци или салата.
|
Ето една традиционна рецепта за пиле с ориз:
Съставки:
- 500 г пилешко месо
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1 ч.ч. ориз
- 2 с.л. зехтин или олио
- сол и черен пипер на вкус
- вода или пилешки бульон
Начин на приготвяне:
- Нарежете пилешкото месо на хапки.
- Нарежете лука и морковите на ситно.
- Загрейте зехтина или олиото в тиган и запържете пилешкото месо за няколко минути.
- Добавете лука и морковите и запържете за още няколко минути.
- Добавете ориза и запържете за още няколко минути.
- Добавят се доматите, нарязани на кубчета.
- Овкусете със сол и черен пипер.
- Разпределете сместа в тава.
- Налейте вода или пилешки бульон, така че да покрие ориза.
- Печете във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за около 30 минути, или докато оризът поеме течността и се свари.
Съвети
- Ето някои съвети за приготвяне на пиле с ориз
- Използвайте качествено пилешко месо, което е добре охладено.
- Запържете пилешкото месо до златисто кафяво, за да стане по-вкусно.
- Не прекалявайте с запържването на ориза, за да не стане твърд.
- Добавете достатъчно вода или бульон, за да покрие оризът.
- За по-богат вкус можете да добавите към ястието 1/2 ч.ч. нарязани гъби или зеленчуци, като например домати, чушки или патладжани.
- Ако искате да направите постно пиле с ориз, можете да използвате пилешки бульон на прах или да добавите 1/2 ч.ч. доматен сос към ястието.
Пиле с ориз е вкусно, ароматно, лесно за приготвяне и засищащо ястие, което е подходящо за всеки повод. То е едно от най-добрите представители на българската кулинария и е идеално за семейна вечеря.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.