Translate

---------------------------------------------------------------------------------

26 октомври 2023

Пиле с ориз | dLambow

(Chicken with rice) -

Пиле с ориз - традиционно българско ястие


Как се прави Пиле с ориз?

Пиле с ориз е традиционно българско ястие, което се състои от пилешко месо, ориз и зеленчуци, които се запържват и се пекат във фурна. Това е едно от най-популярните ястия в България и се сервира често като основно ястие.

Най-често за приготвянето на пиле с ориз се използват следните продукти:

  • пилешко месо (бутчета, гърди, филе)
  • ориз
  • лук
  • моркови
  • домати
  • подправки (сол, черен пипер, магданоз)
Пиле с ориз
Пиле с ориз (Chicken with rice)

За приготвянето на пиле с ориз се използват пилешки бутчета, филе или други части на пилето, които се запържват в тиган със зехтин или олио. След това към пилето се добавят нарязани лук и моркови, които се запържват за няколко минути. Накрая се добавя добре измития ориз, който се запържва за още няколко минути.

След това сместа от пиле, ориз и зеленчуци се разпределя в тава, отгоре се нареждат пилешките парчета и се залива с вода или пилешки бульон. Ястието се пече във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за около 30 - 60 минути - докато оризът поеме течността и се свари.

Готовото пиле с ориз се сервира с гарнитура от пресни зеленчуци или салата.



Ето една традиционна рецепта за пиле с ориз:


Съставки:

  • 500 г пилешко месо
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 с.л. зехтин или олио
  • сол и черен пипер на вкус
  • вода или пилешки бульон


Начин на приготвяне:

  • Нарежете пилешкото месо на хапки.
  • Нарежете лука и морковите на ситно.
  • Загрейте зехтина или олиото в тиган и запържете пилешкото месо за няколко минути.
  • Добавете лука и морковите и запържете за още няколко минути.
  • Добавете ориза и запържете за още няколко минути.
  • Добавят се доматите, нарязани на кубчета.
  • Овкусете със сол и черен пипер.
  • Разпределете сместа в тава.
  • Налейте вода или пилешки бульон, така че да покрие ориза.
  • Печете във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за около 30 минути, или докато оризът поеме течността и се свари.


Съвети

  • Ето някои съвети за приготвяне на пиле с ориз
  • Използвайте качествено пилешко месо, което е добре охладено.
  • Запържете пилешкото месо до златисто кафяво, за да стане по-вкусно.
  • Не прекалявайте с запържването на ориза, за да не стане твърд.
  • Добавете достатъчно вода или бульон, за да покрие оризът.
  • За по-богат вкус можете да добавите към ястието 1/2 ч.ч. нарязани гъби или зеленчуци, като например домати, чушки или патладжани.
  • Ако искате да направите постно пиле с ориз, можете да използвате пилешки бульон на прах или да добавите 1/2 ч.ч. доматен сос към ястието.

Пиле с ориз е вкусно, ароматно, лесно за приготвяне и засищащо ястие, което е подходящо за всеки повод. То е едно от най-добрите представители на българската кулинария и е идеално за семейна вечеря.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.


Последни публикации в Самоучител:

Абонати: