Translate

---------------------------------------------------------------------------------

26 октомври 2023

Пиле с ориз | dLambow

(Chicken with rice) -

Пиле с ориз - традиционно българско ястие


Как се прави Пиле с ориз?

Пиле с ориз е традиционно българско ястие, което се състои от пилешко месо, ориз и зеленчуци, които се запържват и се пекат във фурна. Това е едно от най-популярните ястия в България и се сервира често като основно ястие.

Най-често за приготвянето на пиле с ориз се използват следните продукти:

  • пилешко месо (бутчета, гърди, филе)
  • ориз
  • лук
  • моркови
  • домати
  • подправки (сол, черен пипер, магданоз)
Пиле с ориз
Пиле с ориз (Chicken with rice)

За приготвянето на пиле с ориз се използват пилешки бутчета, филе или други части на пилето, които се запържват в тиган със зехтин или олио. След това към пилето се добавят нарязани лук и моркови, които се запържват за няколко минути. Накрая се добавя добре измития ориз, който се запържва за още няколко минути.

След това сместа от пиле, ориз и зеленчуци се разпределя в тава, отгоре се нареждат пилешките парчета и се залива с вода или пилешки бульон. Ястието се пече във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за около 30 - 60 минути - докато оризът поеме течността и се свари.

Готовото пиле с ориз се сервира с гарнитура от пресни зеленчуци или салата.



Ето една традиционна рецепта за пиле с ориз:


Съставки:

  • 500 г пилешко месо
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 с.л. зехтин или олио
  • сол и черен пипер на вкус
  • вода или пилешки бульон


Начин на приготвяне:

  • Нарежете пилешкото месо на хапки.
  • Нарежете лука и морковите на ситно.
  • Загрейте зехтина или олиото в тиган и запържете пилешкото месо за няколко минути.
  • Добавете лука и морковите и запържете за още няколко минути.
  • Добавете ориза и запържете за още няколко минути.
  • Добавят се доматите, нарязани на кубчета.
  • Овкусете със сол и черен пипер.
  • Разпределете сместа в тава.
  • Налейте вода или пилешки бульон, така че да покрие ориза.
  • Печете във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за около 30 минути, или докато оризът поеме течността и се свари.


Съвети

  • Ето някои съвети за приготвяне на пиле с ориз
  • Използвайте качествено пилешко месо, което е добре охладено.
  • Запържете пилешкото месо до златисто кафяво, за да стане по-вкусно.
  • Не прекалявайте с запържването на ориза, за да не стане твърд.
  • Добавете достатъчно вода или бульон, за да покрие оризът.
  • За по-богат вкус можете да добавите към ястието 1/2 ч.ч. нарязани гъби или зеленчуци, като например домати, чушки или патладжани.
  • Ако искате да направите постно пиле с ориз, можете да използвате пилешки бульон на прах или да добавите 1/2 ч.ч. доматен сос към ястието.

Пиле с ориз е вкусно, ароматно, лесно за приготвяне и засищащо ястие, което е подходящо за всеки повод. То е едно от най-добрите представители на българската кулинария и е идеално за семейна вечеря.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

  1. Заха Хадид
  2. Печка-чудодейка
  3. Вивиан Грийн
  4. Хаджи Димитър
  5. Ангел Каралийчев
  6. Заръките на Сюлейман
  7. Уважение и отговорност
  8. Руйно вино
  9. Имението на барон Келх
  10. Работа над себе си
  11. Игнатий де Лойола
  12. Ако искаш да вземаш, научи се да даваш
  13. Местно производство
  14. Човеколъв от Холенщайн-Щадел
  15. Пиер-Жан дьо Беранже
Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: