Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 юни 2023

Валута | dLambow

(Currency) -

Какво е валута? Какви видове валути има?


Определение за валута

Валута е вид пари, който се използва за размяна на стоки и услуги в дадена страна или регион. Валутата обикновено се издава от публични власти, като правителства или централни банки, и има определена стойност спрямо други валути. Валутата изпълнява три основни функции: тя е разчетна единица, средство за съхранение на стойност и средство за обмяна.

Валута
Валута (Currency)

Същност на валутите

Валутата е стандартизация на пари във всякаква форма, в употреба или обращение като средство за размяна, например банкноти и монети. По-общо определение е, че валутата е система от пари в обща употреба в определена среда с течение на времето, особено за хората в национална държава. Под това определение,
  • - британски лири стерлинги (£),
  • - евро (€),
  • - японски йени (¥), и
  • - щатски долари (US$)
са примери за (емитирани от правителството) фиатни валути.

Роля на валутите

Валутите могат да действат като средства за съхранение на стойност и да се търгуват между нациите на валутните пазари, които определят относителните стойности на различните валути. Валутите в този смисъл са или избрани от потребителите, или постановени от правителствата и всеки тип има ограничени граници на приемане; т.е. законите за законно платежно средство може да изискват определена разчетна единица за плащания към държавни агенции.



Видове валути

Видовете валути могат да се разделят на две големи групи:


- Фиатни валути

Фиатните валути са такива, които нямат реална стойност самите по себе си, а получават своята стойност от доверието на хората и законодателството. Например банкнотите и монетите, които използваме всекидневно, са фиатни валути. Те нямат друга употреба освен като пари и не могат да бъдат обменени за злато или друг ценен материал.

- Стокови валути

Стоковите валути са такива, които имат реална стойност самите по себе си или могат да бъдат обменени за нещо ценно. Например златото, среброто, скъпоценните камъни и дори добитък са примери за стокови валути. Те имат друга употреба освен като пари и могат да бъдат измерени по тегло или количество.

Нови видове валути

С развитието на технологиите и интернет се появиха и нови видове валути, като например цифровите или крипто валути. Това са виртуални парични единици, които не се издават от никаква централна инстанция, а се генерират чрез компютърни алгоритми и се прехвърлят посредством шифровани мрежи. 

 

Примери за цифрови или крипто валути


- Биткойн (bitcoin)

Биткойн е платежна система с отворен код, основана на P2P разпределена мрежова архитектура, подсигурена от блокчейн технология и работеща с едноименна единица биткойн, наричана виртуална валута или криптовалута, макар че не отговаря на общоприетата дефиниция за валута.

- Етериум (etherium)

Етериум е публична, блокчейн-базирана, разпределена компютърна платформа с отворен код и операционна система предлагаща интелигентни договори като функционалност.

- Лайткойн (litecoin).

Litecoin (LTC) са децентрализирани пари, свободни от цензура и отворени за всички. Чрез тях може да изпращате евтини частни, сигурни плащания без граници до всеки, по всяко време и навсякъде.

са популярни крипто валути. Те имат своята стойност спрямо други валути и могат да бъдат използвани за плащания онлайн или дори офлайн.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: