Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

25 август 2023

Послепис | dLambow

(PS = Postscript) -

Какво е послепис = P.S. = postscript и P.P.S.?

 

Какво означава и кога се използва послеписа?


Послепис е кратко съобщение, добавено в края на писмо (след подписа) или друг текст. Послеписът обикновено се въвежда с буквите PS или P.S. (от латински – post scriptum, което означава "написано след"). 

Послепис се използва, когато искате:

  • - да добавите нещо, което сте забравили да споменете в основния текст, или
  • - да подчертаете някаква важна информация.
Послепис
Послепис (PS = Postscript)

Пример за послепис

--------------
Здравей, Мария! Благодаря ти за поканата за рождения ти ден. Ще се радвам да дойда и да те поздравя. Очаквам с нетърпение да те видя и да си поговорим за всичко. Поздрави, Иван

P.S. (post scriptum) Не забравяй да ми кажеш какво искаш за подарък.
--------------

Защо се използва послескриптум в писма?

Послескриптумът може да бъде полезен, когато писмото е вече написано, а авторът си спомня за нещо, което е пропуснал или иска да уточни. Така той може да допълни или усили посланието си, без да променя цялото писмо. Послескриптумът може да бъде и начин да привлечем вниманието на читателя към някакъв детайл или изненада.

Поява на послеписа

Послескриптумът е част от традицията на писмеността, която започва още в древността. Първите писмени системи са появили през четвъртото хилядолетие пр.н.е., като шумерското клинописно писмо и египетските йероглифи. Тези системи използват различни знаци или символи, които представят звуци, срички или цели думи.

С течение на времето писмеността се развива и става по-сложна и изразителна. Послескриптумът е един от начините, по които авторите могат да обогатят своя текст и да го направят по-интересен и убедителен.



Има ли други начини да добавите информация към текст, освен послепис?

Има други начини да добавите информация към текст, освен послепис. Някои от тях са:

Бележки под линия

Това са допълнителни обяснения или коментари, които се поставят в долната част на страницата и се обозначават с номера или символи след съответната част от текста. Бележките под линия се използват за да се даде повече информация за някой факт, цитат или източник, без да се прекъсва потокът на основния текст.

Например:

-----------
Текст(1)

1: Бележка под линия
-----------

Бележки в края

Това са също така допълнителни обяснения или коментари, но те се поставят в края на главата, раздела или целия текст и се обозначават по същия начин като бележките под линия. Бележките в края се използват за да се даде повече информация за някой факт, цитат или източник, но без да се заема място в долната част на страницата.

Например:

-----------
Текст(2)

2: Бележка в края
-----------

Скоби

Това са знаци за пунктуация, които се използват за да се отдели допълнителна информация от основния текст. Скобите могат да бъдат:

Скобите се използват за да се добави:

  • - пояснение,
  • - превод,
  • - пример,
  • - източник или
  • - друг вид информация,

която не е необходима за разбирането на текста, но може да бъде полезна за читателя. 


Например:

-----------
Текст (скоби)
-----------

Тирета

Това са хоризонтални чертички, които се използват за да се отдели допълнителна информация от основния текст. Тиретата могат да бъдат кратки (-) или дълги (—). Тиретата се използват за да се добави пояснение, уточнение, противопоставяне или друг вид информация, която е свързана с предходната или следващата част от текста. 


Например:

-----------
Текст - тирета - текст
-----------

А има и пост-постскрипт (PPS - Post Postscript - post postscript)

P.S. (първи послепис)

P.P.S. означава post postscript, т.е. "след послепис". Използва се за втори послепис в долната част на писмо, под първия послепис. С други думи, сетили сте се за още нещо след първия послепис и го добавяте като втори послепис.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: