Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

10 август 2023

Ивон дьо Гол | dLambow

(Yvonne de Gaulle) -

Ивон дьо Гол - съпругата на генерал Шарл де Гол, първият президент на 5-та Френска Република


Коя е Ивон дьо Гол (Yvonne de Gaulle)?

Ивон дьо Гол е съпругата на генерал Шарл Дьо Гол, който е водач на Свободната Франция по време на Втората световна война и първи президент на Петата република. Тя е първа дама на Франция от 1959 до 1969 г.

Ивон дьо Гол е родена като Ивон Шарлот Ан Мари Вендро (Yvonne Charlotte Anne Marie Vendroux) на 22 май 1900 г. в Кале, Франция. Тя е дъщеря на Жак Вендро (Jacques Vendroux) и Маргьорит Форе (Marguerite Forest), като е четвъртото от петте им деца. Нейният баща е адвокат, политик и член на Националното събрание на Франция. Той е и братовчед на Шарл де Гол по бащина линия. Нейната майка е домакиня, която се е грижила за семейството си.

Ивон получава основно и средно образование предимно с частни учители у дома. Прекарва няколко години в началното училище Нотр Дам в Кале. По време на Първата световна война тя и семейството ѝ помагали на ранените войници в Кале.

Ивон дьо Гол
Ивон дьо Гол (Yvonne de Gaulle)

Родители


Баща: Жак Вендро (Jacques Vendroux)

Жак Вендро е богат текстилен промишленец и политик, който се занимава с производство и търговия на платове, но също е президент на съвета на администрацията на фирма за производство на бисквити. Той е избиран за депутат в Националното събрание на Франция няколко пъти и бил член на Радикално-социалистическата партия. Жак е близък приятел на Шарл дьо Гол и му помага в неговите политически кампании. Жак Вендро умира през 1947 година.

Майка: Маргьорит Форе (Marguerite Forest)

Маргьорит (Форе) Вендро, е образована и културна жена, която се интересува от музика, литература и изкуство. Тя е посветена майка и съпруга, която подкрепя мъжа си в неговите делови и политически начинания. Маргьорит Форе умира през 1936 година.

Братя и сестри


Жерар Вендро (Gérard Vendroux)

Жерар Вендро (Gérard Vendroux) - най-големият брат на Ивон, роден през 1887 година. Той е адвокат и политик, който е избиран за депутат в Националното събрание на Франция от 1936 до 1940 година. Той е член на Радикално-социалистическата партия, като баща си. Той е арестуван от немците през 1940 година и е затворен в концентрационния лагер Бухенвалд. Той е освободен през 1945 година и продължава да се занимава с политика до смъртта си през 1965 година.

Жан Вендро (Jean Vendroux)

Жан Вендро (Jean Vendroux) - вторият брат на Ивон, роден на 18 юли 1889 година. Той е военен офицер и командир на френската армия. Той участва в Първата световна война и е ранен тежко. През Втората световна война е командир на 1-ва пехотна дивизия и се бие срещу немците. Убит в битка през 1940 година.

Мари-Луиз Вендро (Marie-Louise Vendroux)

Мари-Луиз Вендро (Marie-Louise Vendroux) - най-малката сестра на Ивон, родена 4 март 1894 година. Тя е учителка и писателка, която публикува няколко книги под псевдонима Мари-Луиз Дюпон (Marie-Louise Dupont). Женена е за Робер Леклерк (Robert Leclerc) - архитект и политик. Тя умира на  5 март 1987 г. в Париж, Франция.

Пиер Вендро (Pierre Vendroux)

Пиер Вендро (Pierre Vendroux) - третият брат на Ивон, роден на 2 юни 1901 г. в Кале, Франция.  Той е адвокат, политик и журналист. Той е и братовчед на Шарл де Гол по бащина линия. Живял е в Канада и е имал две деца - Жаклин и Робер. Умира на 17 юли 1962 г. в Париж, Франция.



Семейството на Ивон Дьо Гол

Ивон дьо Гол е израстнала в благополучно и религиозно семейство. Тя е посещавала частно училище в Кале и е получила добро образование. Била скромна, тиха и добродушна. Тя е обичала да чете, да пее и да свири на пиано. Била и отлична готвачка и шивачка.

Ивон е срещнала Шарл де Гол (Charles de Gaulle) през 1920 г. в Париж, където той е служил като офицер в армията. Тя е впечатлена от неговия интелект, характер и визия за Франция. Те сключват брак на 7 април 1921 г. в църквата Света Женевиева (Sainte-Geneviève) в Кале. Ивон е известна с цитата си: „Президентството е временно, но семейството е завинаги“.

Съпруг: Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle)

Ивон дьо Гол е вярна и предана съпруга на Шарл де Гол през целия им брак, която следва мъжа си в неговите различни назначения и изгнания. Тя е неговата най-голяма подкрепа и съветник в трудни времена.

Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle) е френски генерал, политик и държавник, който е играл важна роля в историята на Франция през 20-ти век. Той е роден на 22 ноември 1890 г. в Лил, Франция, като втори син на Хенри дьо Гол (Henri de Gaulle) и Жан Майо (Jeanne Maillot).

Ивон е любяща майка на трите им деца:

  • - Филип,
  • - Елизабет и
  • - Ан.


Деца на Ивон и Шарл Дьо Гол


Син: Филип (Philippe)

Филип (Philippe), роден на 28 декември 1921 г. в Париж, Франция. Той е военен офицер, политик и писател. Той е женен за Анриет Шнайдер (Henriette Schneider) и има пет деца.

Голяма дъщеря: Елизабет (Élisabeth), родена през 1924 г.

Елизабет (Élisabeth), родена на 15 май 1924 г. в Париж, Франция. Тя е монахиня, известна като сестра Мари-Огюстин (Sœur Marie-Augustin). Авторка е на няколко книги за своя баща и семейството си. Умира на 8 април 2013 г. в Орсей, Франция.

Малка дъщера: Ан (Anne), родена през 1928 г. със синдром на Даун.

Ан (Anne) е родена на 1 януари 1928 г. в Триер, Германия със синдром на Даун и е била любимото дете на своите родители. Тя умира от бронхопневмония на 6 февруари 1948 г. в Коломбей-ле-Дьо-Еглиз, Франция. Нейните родители основават благотворителна фондация в нейна памет, наречена Фондация Ан-де-Гол (Fondation Anne-de-Gaulle).

Ивон е показва особена грижа за Ан, която е родена със синдром на Даун. Отделяла е много време за нея и я е обучавала да чете и пише. 

 

Религиозна жена

Ивон е била и много религиозна жена, която е посещавала църква всеки ден и се е молила за своето семейство. Тя е известна като "Танте Ивон" (Тета Ивон), заради своята скромност, религиозност и благотворителност. Тя следвала мъжа си в различни назначения като военен офицер, живейки в:

  • - Германия,
  • - Бейрут,
  • - Метц и
  • - Париж.

През 1934 г. семейството купува имение в селото Коломбе льо Дьоз Еглиз (Colombey-les-Deux-Églises), което станало техен дом за цял живот.

Окупацията

През 1940 г., след като Франция е окопурирана от Германия, Ивон заминава за Лондон заедно с децата си, където Шарл Дьо Гол става лидер на Свободна Франция и призова французите да продължат да се борят. През 1943 г. тя се премества да живее с него в освободен Алжир, а през 1944 г. - в Париж, след като Алиансите освободили Франция.

Политическа кариера

След края на войната тя подкрепя мъжа си в политическата му кариера, ставайки първа дама на Франция от 1959 до 1969 г., когато той е президент на Петата република. Тя е известна като консервативна католичка, която се бори срещу проституцията, продажбата на порнография и показването на голота и секс по телевизията, за което тя е наричана гальовно “Тета Ивон” (Tante Yvonne) от французите. Ивон е много дискретна и никога не е давала интервюта за радиото или телевизията.

Ивон Дьо Гол се оттегля в имението си в Коломбе льо Дьоз Еглиз, след като Шарл Дьо Гол подава оставка като президент през 1969 г. Той почива през 1970 г., а Ивон умира на 8 юни 1979 г. в Коломбей-ле-Дьо-Еглиз (Colombey-les-Deux-Églises), Франция, на 79-годишна възраст. Те са погребани заедно в местното гробище на селото, където прекарали много щастливи години. Тя е оставя след себе си спомен за благородна, скромна и добра жена, която е посветила живота си на своята страна и своето семейство.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: