Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 август 2023

Хеджиране на продавача | dLambow

(Seller Hedging) -

Какво е хеджиране на продавача и в кои случаи се използва?

Хеджирането намалява риска както за купувачите, така и за продавачите на стоки. Защо хеджиране? Хеджирането означава да се заеме фючърсна позиция, която е равна и противоположна на позиция, държана на паричния пазар. Целта е да се намали рискът от неблагоприятно движение на цените.

Хеджиране на продавача
Хеджиране на продавача (Seller Hedging)

Какво е хеджиране на продавача?

Хеджирането на продавача е вид хеджиране, при който продавачът на даден актив се защитава от рискът от падане на цената на актива преди да го продаде. Това може да се направи чрез използване на различни финансови инструменти, които му дават правото или задължението да продаде актива по определена цена в бъдеща дата.

Пример за хеджиране на продавача

Ако един земеделец произвежда пшеница и очаква да я продаде след шест месеца, но се страхува, че цената на пшеницата може да падне до тогава, той може да използва хеджиране на продавача, за да се предпази от рискът от падане на цената.

За да направи това, той може да закупи опция за продажба (put option) или фючърсен договор за продажба на пшеницата по определена цена днес. Така той ще може да гарантира, че след шест месеца ще може да продаде пшеницата по точно определена цена, без значение как ще се промени цената до тогава.



Използване на Seller Hedging

Хеджирането на продавача може да бъде подходящо за инвеститори, които искат да продадат даден актив в бъдеще, но не знаят точно кога и по каква цена.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: