Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

12 август 2023

Хеджиране на купувача | dLambow

(Buyers Hedging) -

Какво е хеджиране на купувача и в кои случаи се използва?


Какво е хеджиране на покупки?

Тази стратегия е известна и под много имена, включително дълъг хедж, хеджиране на входни данни, хеджиране на купувача и хеджиране на покупки. Хеджирането на покупките е транзакция, която фирма, занимаваща се с производство или производство, ще предприеме, за да хеджира срещу възможни увеличения на цената на действителните материали, лежащи в основата на фючърсен договор.

Хеджиране на купувача
Хеджиране на купувача (Buyer Hedging)

Производствената фирма може да използва за хеджиране на покупка, за да заключи цената на стока или актив, за който знае, че ще й е необходим за бъдещото производство. Хеджирането на покупките позволява на фирмата да се защити срещу нестабилността на цените, която може да възникне в базовия актив от момента, в който те инициират хеджирането на покупките до момента, в който действително се нуждаят от стоката за производство. Хеджирането на покупки е част от стратегия за управление на риска, която помага на компаниите да управляват колебанията в цените на производствените ресурси.



Ключови изводи

  • - Хеджирането на покупки е транзакция, която помага за защитата на инвеститор или компания срещу възможни увеличения на цените на стоките или активите, лежащи в основата на фючърсен договор.
  • - Производителите използват хеджиране за закупуване, за да заключат цената на стока, която ще им е необходима на по-късна дата за производство.
  • - Купуването на хеджове е част от цялостна стратегия, която помага на компаниите да управляват разходите за техните производствени ресурси.
  • - Инвеститорите ще използват фючърсен договор като хеджиране на покупките, което им позволява да закупят определено количество стока на фиксирана цена в бъдеще.

Същност на хеджирането на купувача

Хеджирането на купувача е вид хеджиране, при който купувачът на даден актив се защитава от рискът от покачване на цената на актива преди да го купи. Това може да се направи чрез използване на различни финансови инструменти, които му дават правото или задължението да купи актива по определена цена в бъдеща дата.

Пример за хеджиране на купувача

Ако една компания планира да закупи стока от друга страна след три месеца, но се страхува, че цената на стоката може да се повиши до тогава, тя може да използва хеджиране на купувача, за да се предпази от рискът от покачване на цената. За да направи това, тя може да закупи опция за купуване (call option) или фючърсен договор за купуване на стоката по определена цена днес. Така тя ще може да гарантира, че след три месеца ще може да закупи стоката по точно определена цена, без значение как ще се промени цената до тогава.

Използване на хеджиране на купувача

Хеджирането на купувача може да бъде подходящо за инвеститори, които искат да закупят даден актив в бъдеще, но не знаят точно кога и по каква цена.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: