Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

20 август 2023

Легенда за Гордиевия възел | dLambow

(Legend of the Gordian Knot) -

Знаете ли каква е легендата за Гордиевия възел?


Какво е Гордиев възел?

Гордиевият възел (The Gordian Knot) е синоним за на пръв поглед неразрешим проблем, който може да бъде решен с неконвенционално и енергично действие. Наречен е така на името на фригийския цар Гордий, който завързва в много сложен възел ока на колата си.

Легенда за Гордиевия възел
Легенда за Гордиевия възел (Legend of the Gordian Knot)

Как е възникнала легендата за Гордиевия възел?

Според легендата, разказвана от древните историци, Оракулът заповядал на фригийците, измъчвани от вътрешни междуособици, да изберат за цар първия, когото срещнат на колесница с впрегнати волове по пътя към храма на Зевс.

Те срещнали простия земеделец Гордий и веднага го провъзгласили за цар. За да засвидетелства своята признателност, той основал град Гордий и поставил колесницата, която променила съдбата му, в храма на Зевс. Към óка й завързал толкова сложен възел, че предсказвали господство над вселената за този, който един ден би могъл да го развърже.



Метафора за решаване на сложен (заплетен) проблем

Александър Македонски (ІV в.пр.Хр)., минавайки през град Гордий, изтеглил меча си и разсякъл "Гордиевия възел". Така, оттогава, за всяко объркано преплитане на обстоятелствата, да се разсече гордиевия възел, се е превърнало в символ и метафора и означава да се разреши много сложно, объркано дело с едно радикално действие.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: