Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

16 август 2023

Волатилност и ликвидност | dLambow

(Volatility and liquidity) -

Каква е разликата между волатилност и ликвидност?

Волатилността и ликвидността на форекс пазара са две важни концепции, които могат да ви помогнат да разберете и анализирате пазарните движения и рисковете.

Волатилност и ликвидност
Волатилност и ликвидност (Volatility and liquidity)

Какво е волатилност?

Волатилността е мярка за измерване на изменението на цената на даден финансов актив за определен период от време. Тя посочва нивото на риск свързано с промените в цената на финансовия актив. Волатилността може да създава възможности за печалба, но също така и увеличава риска от загуба. Колкото по-голяма е волатилността, толкова по-големи са колебанията на цената и толкова по-трудно е да се предвиди бъдещото й движение.

Какво е ликвидност?

Ликвидността е способността на даден финансов актив да бъде максимално бързо обменен и превърнат в парични средства при минимум загуби. Колкото по-ликвиден е даден актив, толкова по-лесно е да се купи или продаде без да се повлияе неговата цена. Ликвидността е важна част от работата на форекс борсите, защото осигурява по-бързи, по-ефективни и по-евтини трансакции.

Отношение между волатилност и ликвидност

Като цяло, когато пазарът на валути се покачва и пада с повече от един процент на ден за продължителен период от време, това се нарича „волатилен“ пазар. Докато ликвидността е лекотата, с която даден актив може да бъде конвертиран в пари по неговата справедлива стойност или пазарна цена.



Ето каква е разликата между волатилност и ликвидност:

Връзката между волатилността и ликвидността е обратно-пропорционална: когато ликвидността е висока, волатилността е ниска и обратно.
  • - Това означава, че когато има много участници на пазара, които купуват и продават даден актив, цената се движи по-бавно и по-слабо, което води до по-ниска волатилност.
  • - Обратно, когато има малко участници на пазара, които купуват и продават даден актив, цената се движи по-бързо и по-силно, което води до по-висока волатилност.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: