Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

21 август 2023

Европейски съюз за Ердоган | dLambow

(European Union for Erdogan) -

Каква е позицията на ЕС по отношение на Ердоган?


Позицията на ЕС по отношение на Ердоган е сложна и противоречива.

От една страна, ЕС осъжда някои от действията на Ердоган, свързани с нарушаването на демокрацията, правата на човека и международното право в Турция и региона. Например, ЕС изразява загриженост за новия закон за социалните мрежи, за изгонването на посланици, за добиването на въглеводороди в териториалните води на Кипър, за затварянето на опозиционни политици и журналисти и за ролята на Турция в конфликтите в:

  • - Сирия,
  • - Либия и
  • - Нагорни Карабах.
Европейски съюз за Ердоган
Европейски съюз за Ердоган (European Union for Erdogan)

ЕС признава Турция за стратегически партньор

От друга страна, ЕС признава Турция за стратегически партньор и съюзник по редица въпроси, като миграцията, тероризма, енергетиката и търговията. ЕС се стреми да поддържа диалог и сътрудничество с Турция, като се надява да подобри двустранните отношения и да поднови преговорите за членство. ЕС също така цени ролята на Турция като член на НАТО и като мост между Европа и Близкия изток.



Баланс между критика и сътрудничество

Така че позицията на ЕС по отношение на Ердоган е баланс между критика и сътрудничество, между принципи и интереси, между надежда и разочарование. ЕС се опитва да намери общ език с турския лидер, но се сблъсква с неговата двойна игра, манипулации и провокации. ЕС е изправен пред предизвикателството да бъде единен и принципен в отношенията си с Турция, но същевременно да не загуби важен партньор и съюзник в нестабилния регион.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: