Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

02 август 2023

Обща и бърза ликвидност | dLambow

(Total and quick liquidity) -

Каква е разликата между обща и бърза ликвидност?

Разликата между обща и бърза ликвидност е в това, какви активи се съпоставят с краткосрочните задължения на предприятието.

Обща и бърза ликвидност
Обща и бърза ликвидност (Total and quick liquidity)

Какво е обща ликвидност?

Обща ликвидност означава, към всяка дата на определяне за Кредитополучателя и неговите дъщерни дружества на консолидирана основа, сумата, без дублиране, на (i) парични средства, (ii) парични еквиваленти и (iii) търгуеми ценни книжа.
  • - Коефициентът на обща ликвидност използва всички краткотрайни активи, включително материалните запаси.

Бърза ликвидност

Изчисленията на текущия коефициент на ликвидност включват всички текущи активи на фирмата, докато изчисленията на бързия коефициент включват само бързи или ликвидни активи. Коефициентът на бърза ликвидност на една компания се счита за консервативен, тъй като предлага краткосрочен хоризонт (около три месеца), докато текущият коефициент предлага дългосрочен хоризонт (година или повече).
  • - Коефициентът на бърза ликвидност изключва материалните запаси и разходите за бъдещи периоди.

Това означава, че коефициентът на бърза ликвидност е по-строг показател за способността на предприятието да покрие своите задължения с бързоликвидни активи, като парични средства, вземания и краткосрочни инвестиции.



Коефициентът на бърза ликвидност се изчислява по следната формула:

Ключови изводи

Коефициентът на бърза ликвидност е общата сума на бързите активи на компанията, разделена на сумата от нейните нетни пасиви и презастрахователни задължения. Това изчисление е един от най-строгите начини за определяне на способността на длъжника да изплаща текущи дългови задължения, без да е необходимо да набира външен капитал. 

Какво е ликвидност, вижте тук ...

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: