Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 август 2023

Кратък URL адрес | dLambow

(Short URL address) -

Как да създам кратък URL адрес?


Какво е кратък URL адрес?

Кратък URL адрес (Short URL address) е съкратена (скъсена) версия на дълъг URL адрес, който води до същият уебсайт или съдържание. Кратките URL адреси се използват за да спестят място, да подобрят четливостта и да следят поведението на потребителите.

Кратък URL адрес
Кратък URL адрес (Short URL address)

Например, вместо да използвате дългия URL адрес:

  • - https://www.vtiger.com/bg/features/short-url/,
можете да го съкратите до:
  • - https://bit.ly/3mYX7qF
или да изберете свое име като:
  • - https://t1p.de/vtiger-short-url.
Така връзката ще изглежда по-приятно и ще заема по-малко символи, особено ако я споделяте в социални мрежи или SMS съобщения.

Как да създам кратък URL адрес?

Можете да използвате различни инструменти за създаване на кратки URL адреси, които ви предоставят статистика за броя кликове, източниците на трафика и други полезни данни.

Какви са най-добрите инструменти за кратки URL адреси?

Няма единствен отговор на този въпрос, тъй като различните инструменти за кратки URL адреси имат различни предимства и недостатъци. Някои от факторите, които може да вземете предвид при избора на инструмент за кратки URL адреси са:

Дължината на съкратения URL адрес

По-кратките URL адреси са по-лесни за споделяне и запомняне, но могат да бъдат по-ограничени в броя на комбинациите.

Възможността за персонализация на съкратения URL адрес

Някои инструменти ви позволяват да изберете свое име или ключова дума за съкратения URL адрес, което може да го направи по-подходящ за вашата цел или аудитория.

Статистиката и анализа на съкратения URL адрес

Някои инструменти ви предоставят информация за броя на кликовете, източниците на трафика, географското разпределение и други данни, които може да ви помогнат да оцените ефективността на съкратения URL адрес.

Сигурността и надеждността на съкратения URL адрес

Някои инструменти имат мерки за предотвратяване на злоупотреба, спам или фишинг със съкратените URL адреси, както и гаранции за това, че съкратеният URL адрес ще продължи да работи в дългосрочен план.



Инструменти за кратки URL адреси

Според тези фактори, можете да разгледате някои от следните инструменти за кратки URL адреси, които са популярни и добре оценени от потребителите:

Bitly

Bitly е един от най-известните и мощни инструменти за кратки URL адреси, който поддържа персонализация, статистика, интеграция с други платформи и API. Bitly също така има висока степен на сигурност и надеждност, тъй като проверява съкратените URL адреси за злонамерени сайтове и гарантира, че те няма да изтечат или да бъдат променени.

TinyURL

TinyURL е един от най-старите и прости инструменти за кратки URL адреси, който генерира произволни комбинации от букви и цифри. TinyURL ви позволява да добавите свое име към съкратения URL адрес, но не предоставя статистика или анализ. TinyURL е добър избор за еднократна употреба или за споделяне на лични връзки.

Goo.gl

Goo.gl е услугата за кратки URL адреси на Google, която има предимството да бъде лесно интегрирана с другите продукти на Google, като Gmail, YouTube, Google Maps и др. Goo.gl предоставя статистика и анализ на съкратените URL адреси, както и QR кодове за лесно сканиране. Goo.gl обаче не поддържа персонализация на съкратените URL адреси и е спряна за нови потребители от 2018 година.

Ow.ly

Ow.ly е услугата за кратки URL адреси на Hootsuite, която е идеална за онези, които искат да споделят съкратени URL адреси в социалните мрежи. Ow.ly ви дава възможност да следите ефекта на съкратените URL адреси върху ангажимента на аудиторията, да измервате трафика и да сравнявате различни кампании. Ow.ly също така има вградена защита от спам и фишинг.

Методи за създаване на кратък URL адрес

За да създадете кратък URL адрес (URL Shortener), можете да използвате няколко метода, като например: Използване на онлайн услуга или сайт, който ви позволява да въведете дълъг URL адрес и да го преобразувате в кратък URL адрес, който е по-лесен за споделяне и запомняне. Например, можете да използвате сайта:
  • - https://bitly.com/
и да въведете URL адреса в полето “Shorten your link”. След това кликнете върху “Shorten” и ще видите резултата в таблицата по-долу.

  • Дълъг адрес: https://www.lililili.com/bg/URL-%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F/
е дълъг URL адрес, който води до уеб страница с информация за URL адресите за електронна търговия.
  • Съкратен адрес: https://bit.ly/3JXwqkL
е кратък URL адрес, който води до същата уеб страница.

Защо да използвам кратки URL адреси?

Има няколко причини да използвате кратки URL адреси, като например:

Спестявате символи и място

Особено когато споделяте връзки в социални медии, имейли или SMS съобщения, които имат ограничение на дължината. Например, ако искате да споделите URL адреса:
  • - https://www.lililili.com/bg/URL-%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F/,
който има 92 символа, можете да го съкратите до:
  • - https://bit.ly/3JXwqkL,
който има само 22 символа.

Подобрявате потребителското изживяване и ангажираност

Чрез скъсяване на URL адреса, подобрявате потребителското изживяване и ангажираност, като правите връзките по-лесни за запомняне, изписване и кликване. В същото време, може да проследявате ефективността на вашите маркетингови кампании, като измервате:
  • - броя на кликванията,
  • - източниците на трафика,
  • - операционните системи,
  • - браузърите и
  • - устройствата на вашите получатели.
Например, ако използвате услугата https://bitly.com/, можете да видите статистически данни за всяка създадена от вас кратка връзка.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: