Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 август 2023

Инфлацията в Турция | dLambow

(Inflation in Turkey) -

Какво е отношението на Ердоган към инфлацията в Турция?


Темп на инфлация в Турция (I:TIRNM)

Нивото на инфлация в Турция е 48,00%, в сравнение с 38,30% миналия месец и 79,50% миналата година. Това е по-високо от дългосрочната средна стойност от 26,28%. Икономисти казват, че нарастващата инфлация в Турция се подхранва от неортодоксалното убеждение на президента Реджеп Тайип Ердоган, че високите разходи по заеми водят до по-високи цени - обратното на установената икономическа теория.

Инфлацията в Турция
Инфлацията в Турция (Inflation in Turkey)

Отношението на Ердоган към инфлацията в Търция е сложно и противоречиво.

От една страна, той признава, че инфлацията е сериозен проблем за икономиката и обещава да я свали до едноцифрени нива. От друга страна, той отхвърля ортодоксалните рецепти за борба с инфлацията, като повишаване на лихвите и фискална дисциплина, и настоява за намаляване на разходите по заеми и стимулиране на растежа.

Ердоган има нестандартна теория за връзката между лихвите и инфлацията.

Той твърди, че високите лихви са причината, а не резултатът от високата инфлация. Според него, ако централната банка намали лихвите, това ще доведе до по-ниски разходи за фирмите и домакинствата, по-ниски цени на стоките и услугите и по-ниска инфлация. Тази теория е в разрез с конвенционалната икономическа логика, която смята, че високите лихви са необходими за ограничаване на паричното предлагане и потискане на инфлационните очаквания.

Външни сили и спекуланти

Ердоган също така обвинява външни сили и спекуланти за изкуствено поддържане на високата инфлация в Турция. Той твърди, че има икономическа война срещу Турция, която цели да подкопае нейния суверенитет и развитие. Той призовава населението да подкрепя националната валута и да не продава лири за долари или евро. Той също така обещава да повиши производителността и износа на Турция, за да подобри баланса на плащанията.

Сериозни предизвикателства

Ердоган е изправен пред сериозни предизвикателства за своето отношение към инфлацията. От една страна, той трябва да успокои финансовите пазари и международните партньори, които изискват по-ортодоксални мерки за стабилизиране на валутата и намаляване на инфлацията. От друга страна, той трябва да задоволи очакванията на своя избирателен корпус, който желае по-ниски лихви и по-голяма социална подкрепа. Ердоган се опитва да балансира между тези две цели, като назначава лоялни министри и губернатори на централната банка, но също така дава някои знаци за по-гъвкавост и диалог.



Какво иска да постигне Ердоган с инфлацията в Турция?

Ердоган иска да постигне икономически растеж и политическа популярност с инфлацията в Турция, но това е рискована и неефективна стратегия. Според някои източници, Ердоган е привърженик на нестандартната теория, че ниските лихви водят до ниска инфлация, защото стимулират производството и износа. Затова той настоява централната банка да понижава лихвите, въпреки че това обезценява турската лира и повишава цените на вносните стоки и суровини.

Висока консумация и инвестиции

Ердоган също така се опитва да поддържа висока консумация и инвестиции чрез държавни субсидии, заеми и разходи, които увеличават дефицита и дълга на страната. Ердоган играе вабанк, защото се надява, че тази политика ще му осигури бърз икономически растеж и политическа подкрепа преди изборите през 2023 година. Освен това той се опитва да обвини външните сили, спекулантите и опозицията за инфлационните проблеми на Турция, за да отвлече вниманието от своята отговорност .

Рекордна инфлация в Турция

Тази стратегия обаче е краткосрочна и неустойчива, защото не решава основните причини за инфлацията в Турция, а само ги задълбочава. Инфлацията в Турция е достигнала рекордни нива от над 80% на годишна база, което подкопава доверието в местната валута, намалява покупателната способност на населението, повишава безработицата и бедността, затруднява достъпа до кредит и инвестиции, нарушава конкурентоспособността на турските фирми и изложава страната на риск от финансов кризис или дефолт.

Овладяване на инфлацията

За да овладее инфлацията в Турция, Ердоган трябва да промени своята политика и да приеме по-умерена и отговорна монетарна и фискална политика, да подобри прозрачността и регулацията на пазарите, да бори корупцията и измамите, да стимулира структурните реформи и диверсификацията на икономиката, да подкрепя малкия бизнес и социалното предприемачество.

Каква е инфлацията в Турция през 2023 година?

Според официалните данни на Турския статистически институт (TUIK), годишната инфлация в Турция през май 2023 година е 39,59%. Това е по-ниско ниво от април, когато инфлацията достигна 43,68%, но все още е много високо в сравнение с други страни. През 2022 година средната годишна инфлация в Турция беше 72%, а през 2021 година - 36,7%.

Някои икономисти прогнозират, че инфлацията в Турция ще продължи да спада през 2023 година, благодарение на по-ортодоксалната парична политика на централната банка и по-дисциплинираната фискална политика на правителството. Други обаче предупреждават, че инфлацията ще остане на високи нива поради слабата лира, високите разходи за енергия и храна, ниската производителност и социалните напрежения. Според Кофас - консултантска фирма за икономически анализи, средната годишна инфлация в Турция през 2023 година ще бъде 50%.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: