Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

12 август 2023

Шарл Дьо Гол - спасител на Франция | dLambow

(Charles de Gaulle - savior of France) -

Каква е ролята на Шарл Дьо Гол като спасител на Франция?

Дьо Гол спасява Франция три пъти:
  • - от нацистите през 1945 г.,
  • - от алжирския пуч и задаващата се гражданска война през 1958 г. и
  • - от самите бунтовни французи през пролетта и лятото на 1968 г.
Шарл Дьо Гол - спасител на Франция
Шарл Дьо Гол - спасител на Франция (Charles de Gaulle - savior of France)

Кой е Шарл Дьо Гол?

Шарл Дьо Гол (Charles de Gaulle) е един от най-влиятелните и уважавани френски политици и държавници в ХХ век. Той е играл ключова роля в спасяването на Франция по време на Втората световна война, в процеса на деколонизация и при създаването на петата република. Ето някои от неговите постижения:

Противопоставя се на капитулацията пред Германия

По време на Втората световна война, той е един от първите френски офицери, които се противопоставят на капитулацията пред нацистка Германия. Той бяга в Лондон, където обявява образуването на Свободна Франция - правителство в изгнание, което се бори срещу окупаторите и сътрудничещия режим на маршал Петен. Той организира и ръководи Френската съпротива, която сътрудничи с британските и американските съюзници. Той е признат за лидер на Франция от САЩ и Великобритания през 1944 г. и влиза триумфално в освободения Париж.

Председател на временното правителство на Франция

След края на войната, той е избран за председател на временното правителство на Франция. Той провежда реформи в областта на икономиката, социалната политика, образованието и изборната система. Той подкрепя създаването на Обединените нации и Европейския съюз. Той се оттегля от политиката през 1946 г., недоволен от четвъртата република, която според него е нестабилна и неефективна.



Премиер на Франция

През 1958 г., след кризата в Алжир, той се завръща като премиер на Франция по покана на президента Рене Коти. Той изготвя нова конституция, която установява петата република, давайки по-големи правомощия на президента. Той е избран за президент на Франция през 1959 г. и започва процеса на деколонизация, признавайки независимостта на Алжир, Тунис, Мароко и други бивши френски колонии.

Президент на Франция

Като президент, той провежда модернизация на френската икономика, индустрия и селско стопанство. Той развива френската ядрена програма и прави Франция пета ядрена сила в света. Той поддържа активна външна политика, основана на независимостта от САЩ и СССР. Той подкрепя развитието на франкофонските страни и учредява Организацията на франкофонията. Той се противопоставя на членството на Великобритания в Европейската общност.

Оставка и оттегляне от политиката

През 1968 г., той е изправен пред масови студентски и работнически протести, известни като Май 68. Той успява да преодолее кризата с помощта на армията, полицията и лоялните си привърженици. Той обявява референдум за реформа на сената и регионалното управление, но го губи през 1969 г. Той подава оставка и се оттегля от политиката. Той умира на 9 ноември 1970 г. в дома си в Коломбе ле Дьоз Еглиз.

Отпечатък в историята на Франция и света

Шарл Дьо Гол е оставил голям отпечатък в историята на Франция и света. Той е символ на френския национализъм, държавничество и харизма. Той е цитиран за много известни изказвания, като например: „Франция не може да бъде Франция без величие“ или „Никога не се отказвайте“. Той е почитан като един от най-великите французи на всички времена.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: