Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

20 август 2023

Багдатската батерия | dLambow

(The Baghdad battery) -

Загадката на Багдадската батерия от Месопотамия

 

Какво е Багдадската батерия?

Багдатската батерия е една от най-загадъчните археологически находки, която предизвиква много спекулации и хипотези за нейният произход и функция. Ето някои основни факти за нея:

Багдатска батерия
Багдатска батерия (Baghdad battery)

Откриване

Багдатската батерия е открита през 1936 г. от немския археолог Вилхелм Кьониг в областта Куджут Рабу, Ирак, близо до древния град Ктезифон, столица на Персийската и Сасанидската империя.

Батерията се състои от три части

  • - керамичен съд, подобен на ваза,
  • - медна тръба и
  • - железен прът.

Медната тръба е поставена в съда, а железният прът е поставен в медната тръба. Най-отгоре железният прът е изолиран от медта с асфалт.



Датировки

Според Кьониг батерията може да датира от Персийския период (150 г. пр.н.е. – 223 г.), но други учени смятат, че тя е по-късна и принадлежи на Сасанидския период (224 г.-650 г.). Датировката на батерията е трудна, защото не е ясно в какъв контекст е била използвана и каква е нейната цел.

Хипотези


Хипотеза 1

Най-популярната хипотеза за функцията на батерията е, че тя е служила като галваничен елемент, който произвежда електрически ток, когато съдът е пълен с течност, която служи като електролит (например оцет или лимонов сок). Този ток може да е бил използван за галванизация на метали или за някакъв вид електротерапия. Някои опити показват, че батерията може да създава напрежение между 0,5 и 1 волт.

Хипотеза 2

Според друга хипотеза батерията може да е служила като съд за съхранение на свещени свитъци или други религиозни предмети. Това обяснява защо железният прът е изолиран от медта с асфалт - за да предпази свитъците от корозия. Тази хипотеза не изключва възможността батерията да има и друго значение или употреба.

Багдатската батерия остава интересен обект за изследване и дискусия, който предизвиква въпроси за нивото на технологично развитие и знание на древните цивилизации.

технологии

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: