Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

13 август 2023

Електрическа искра | dLambow

(An electric spark) -

Защо се появява електрическа искра при докосване на наелектризирани предмети?


Какво е електрическа искра?

Електрическата искра е рязък електрически разряд, който възниква, когато достатъчно силно електрическо поле създава йонизиран, електропроводим канал през иначе нормално изолираща среда, често въздух или други газове или газови смеси.

Електрическа искра
Електрическа искра (An electric spark)


Бързият преход от електронепроводимо към електропроводимо състояние предизвиква краткотрайно протичане на електричество, съпроводено с излъчване на светлина и рязко пукане или щракване. Така се създава искра, когато приложеното електрическо поле превиши диелектричната якост на пробив на междинната среда. Стойността, характеризираща напрежението в момента на разпадане на изолацията, се нарича електрическа сила и се определя по формулата:
Е = U / d
където:
  • - U е напрежението между проводниците,
  • - d е дебелината на диелектрика.
Диелектричната якост се измерва в kV / mm (или kV / cm). За въздух якостта на пробив е около 30 kV/cm на морското равнище.

Какво прилича на електрическата искра в небето?

Правилният отговор е светкавицата (мълнията). Светкавицата е огромна статична електрическа искра, която скача от облак към облак или от облак към някакъв обект на земята (например, заровено пиратско съкровище, понеже в него има много злато и сребро, привличащи електричеството). Това обикновено се случва по време на силна дъждовна буря или гръмотевична буря.



Защо се виждат искри?

Електрическа искра в газ (или смес от газове, като въздуха) възниква, когато електрическото поле е достатъчно високо, за да отстрани електрони от молекулите на газа, създавайки плазмена дъга. Това нагрява газа, което го кара да свети.

Появява електрическа искра

Електрическата искра при докосване на метални предмети се появява, когато има разлика в електрическия заряд между тялото и предмета. Това може да се случи, ако сме наелектризирани от триене на дрехите или от контакт с други наелектризирани материали. Когато докоснем металния предмет, електрическите заряди се прехвърлят от нас към него или обратно, в зависимост от това кой има по-голям заряд. Това прехвърляне на заряди може да предизвика електрическа искра, която е видима форма на електрическия разряд.

Електрическа искра при термична обработка

Искрата може да бъде и резултат от термична обработка на металите, която е технологичен процес в металообработването, при който се цели постигане на желана структура и свойства на метала. При термичната обработка се използва локално облъчване с минимална доза рентгенови лъчи, които проникват в метала и го нагряват до определена температура. При охлаждането на метала може да се появи искра, която е видима форма на освобождаване на електрическа енергия.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: