Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

23 август 2023

Ликвидност и оперативно финансиране | dLambow

(Liquidity and operational funding) -

Каква е разликата между риск от ликвидност на активите и риск от оперативно финансиране?


Риск от ликвидност на активите

Пазарен или ликвиден риск на активи е неликвидност на активите. Това е невъзможността за лесно излизане от позиция. Например, може да притежаваме недвижим имот, но поради лоши пазарни условия, той може да бъде продаден незабавно само на неизгодна цена.

Рискът от ликвидност на активите се отнася до удобството на предприятието да преобразува своите активи в пари в случай на необходимост от внезапен и значителен допълнителен паричен поток. Например, ако банката има много неликвидни активи, като дългосрочни заеми или ценни книжа, които не могат да се продадат бързо и без значителна загуба, тя може да се изправи пред риск от ликвидност на активите.

Ликвидност и оперативно финансиране
Ликвидност и оперативно финансиране (Liquidity and operational funding)

Риск от оперативно финансиране

Операционният риск е потенциалът за загуби или щети, произтичащи от неизправности или неадекватност във вътрешните процеси, системи, контрол или човешки ресурси на мениджъра на фонда. Това може да повлияе на ефективността, репутацията и съответствието на даден фонд, както и да изложи инвеститорите на измами, неправилно ценообразуване или оперативни грешки.



Рискът от оперативно финансиране на ликвидност се отнася до дневния паричен поток. С други думи, това е рискът предприятието да не може да отговори на краткосрочните си финансови изисквания, като плащане на депозити, лихви, заплати или данъци. Например, ако банката има много нестабилни източници на финансиране, като краткосрочни депозити или пазарни инструменти, които могат да бъдат изтеглени или неподновени в случай на стресова ситуация, тя може да се изправи пред риск от оперативно финансиране на ликвидност.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: