Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 август 2023

Свой инструмент за кратки URL адреси | dLambow

(Your own URL shortener) -

Мога ли да създам свой инструмент за кратки URL адреси?


Какво е кратък URL адрес?

Създаването на кратък URL адрес е техника в World Wide Web, при която дълъг Uniform Resource Locator може да бъде направен значително по-кратък и все пак да насочва към необходимата страница. Това се постига чрез използване на подходящи за целта сайтове за скъсяване и пренасочване, което препраща към уеб страница с дълъг URL адрес.

Свой инструмент за кратки URL адреси
Свой инструмент за кратки URL адреси (Your own URL shortener)

Свой инструмент за кратки URL адреси

Можете да създадете свой инструмент за кратки URL адреси, ако имате достатъчно знания и умения по програмиране и уеб разработка. Съществуват различни методи и платформи, които можете да използвате за тази цел, но един от най-простите и популярни е да използвате PHP и MySQL. Това са два от най-широко използваните езика за създаване на динамични уебсайтове и бази данни. Ако искате да научите повече за този метод, можете да прочетете статията How to Create Your Own URL Shortener?, която обяснява стъпка по стъпка как да направите това1.

За да създадете свой инструмент за кратки URL адреси, 

ще ви трябва също така и кратко домейн име, което да използвате за съкращаване на дългите URL адреси. Можете да изберете домейн име, което е свързано с вашата марка, тема или цел. Например, ако искате да съкращавате URL адреси за ваш блог за пътувания, можете да изберете домейн име като travel.bg или tripi.co. За да регистрирате домейн име, ще ви трябва да платите годишна такса на домейн регистратор, който предлага желаният от вас домейн. Можете да проверите наличността на различни домейни на сайтове като Namecheap или GoDaddy.



Хостинг услуга

След като имате домейн име и инструмент за кратки URL адреси, ще ви трябва също така и хостинг услуга, която да ви предоставя място за съхранение на вашите файлове и база данни. Хостинг услугата трябва да поддържа PHP и MySQL, както и да ви гарантира скорост, сигурност и надеждност. Можете да изберете хостинг услуга според вашите нужди и бюджет. Някои от най-известните хостинг доставчици са Bluehost, HostGator и [SiteGround].

Настройване

Накрая, ще ви трябва да настроите вашето домейн име и хостинг услуга така, че да работят заедно. Това може да изисква да промените някои настройки на DNS (Domain Name System) или да добавите някои записи на CNAME (Canonical Name). Тези процеси могат да бъдат различни според домейн регистратора и хостинг доставчика ви, затова е препоръчително да следвате техните инструкции или да търсите помощ от техническата поддръжка.

Ако сте успели да направите всичко това, то вече имате свой инструмент за кратки URL адреси, който можете да използвате за своите нужди.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: