Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

17 август 2023

Качамак | dLambow

(Kachamak) -

Как собственоръчно да си направите вкусен домашен качамак?


Какво е качамак?

Качамакът е традиционно балканско ястие, което може да се срещне освен в България, но и в Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Босна и Черна гора. Качамакът се приготвя от царевично брашно или грис, което се смесва с вода и се вари на котлона, докато стане гъста каша.

Качамакът обикновено се сервира със сирене, масло и червен пипер, но може да има и други добавки като извара, кашкавал, пръжки или гъби. Качамакът е много засищащо и хранително ястие, което може да се консумира за закуска, обяд или вечеря.

Качамак
Качамак (Kachamak)

Каква е историята на качамака?

Качамакът има интересна история на разпространение и приемане в различни страни. Според някои източници, качамакът се налага в България през XVIII век с навлизането на царевицата като земеделска култура. Царевицата пък е донесена от Америка от Христофор Колумб през XV век и се разпространява в Европа и Азия през следващите столетия.

В различните страни качамакът получава различни имена, като например:

  • - полента в Италия,
  • - мамалига в Румъния или
  • - кукуруза в Русия.

Легенди и митове около качамака


Според една легенда

Качамакът е изобретен от българския хан Крум, който е заповядал на своите войници да смесят царевично брашно с вода и да го варят на огън, за да получат енергия и издръжливост за битките срещу византийците.

Според друга легенда

Качамакът е дар от боговете, които са го изпратили на земята, за да спасят хората от глад. Когато хората са го опитали, са се влюбили в него и са го нарекли „качамак“, което означава „божествен“.

Според един мит

Качамакът е символ на богатство и плодородие, защото царевицата е златиста и родовита растение. Затова качамакът се сервира на сватби, рождени дни и други празници, за да донесе късмет и благополучие.

В кои други страни се яде качамак?

В началото споменахме за разпространението на качамака на Балканите. Но той се среща също и в Италия, където се нарича полента и може да се поднесе с гъби, луксозни сирена или различни видове месо.

А в Румъния качамакът е познат като мамалига и е символ на румънската национална кухня. Мамалигата може да се яде самостоятелно или да се комбинира с други ястия, като например сарма или мититеи.

Руския качамак е кукуруза или кукурузная каша

Кукуруза е вид зърнена култура (царевица), която се отглежда в много страни по света и се използва за храна, фураж, енергия и промишленост. Консумира се в различни форми, като например варена, печена, попкорн, тортили, хлебни изделия и други. Кукурузата има много полезни свойства, като например съдържа витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

В Русия качамакът се нарича кукуруза или кукурузная крупа. Кукурузата се използва за приготвяне на различни блюда, като например супи, каши, оладьи, пироги и други. Едно от най-популярните блюда от кукуруза в Русия е кукурузная каша или кукурузный каша. Това е вид зърнена каша, която се приготвя от царевично брашно или грис, което се смесва с вода и се вари на котлона до получаване на гъста маса. Кукурузная каша може да се подправя с масло, мед, конфитюр, сметана или други добавки по вкус. Кукурузная каша е много хранителна и засищаща и може да се консумира за закуска или обяд.



Кои са най-популярните рецепти за качамак?


Вкусен качамак от царевичен грис / брашно със сирене и масло - класическа рецепта.

Това е най-простият и лесен начин да приготвите качамак. Просто разтворете царевичното брашно в малко вода и след това го сипете във вряща подсолена вода. Бъркайте около половин час, докато стане гъста каша. Добавете половината масло и разбъркайте добре. Поръсете с натрошено сирене и сервирайте топло.

Пържени крокети от полента (качамак) със сирене пармезан

Това е интересен и вкусен вариант за приготвяне на качамак. В тенджера смесете водата и млякото и оставете да къкри на тих огън. Добавете царевичния грис на тънка струя и бъркайте до получаване на гладка смес. Отстранете от огъня и добавете настърганото сирене пармезан, яйцето и магданоза. Разбъркайте добре и оставете да изстине. Оформете крокети от сместа и ги панирайте в галета. Пържете в загрято олио до златисто. Отцедете на хартиена кърпа и сервирайте горещи.

Качамак с яйца, сирене и сушени домати

Това е ароматно и пикантно ястие, което може да ви зареди с енергия за деня. Сварете качамака според указанията на опаковката. В тиган запържете лука и чесъна до омекване. Добавете яйцата, разбити предварително, и бъркайте до свиване. Добавете настърганото сирене, нарязаните сушени домати, магданоза, солта и черния пипер. Бъркайте до разтопяване на сиренето. Сервирайте яйчения микс върху качамака.

Как се приготвя традиционен качамак от царевично брашно?

Една от най-популярните и лесни рецепти за традиционен царевичен качамак е следната:
  • В половината вода (около 700 мл) се разтваря царевичното брашно (около 150 г) и се оставя настрани.
  • Другата половина от водата се поставя в дълбока тенджера и се слага на котлона да заври, заедно с маслото (около 125 г) и солта (по вкус).
  • Щом заври, внимателно и на порции се добавя разтвореното царевично брашно при непрекъснато разбъркване с дървена бъркалка, специално за качамак.
  • Качамакът е готов, щом сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.
Качамакът се сервира горещ и поръсен с натрошено сирене (по желание) и заливка от разтопено масло и червен пипер.

Вегански рецепти за качамак


Постен качамак с маслини и царевица

Това е пищно постно основно ястие, което може да ви зареди с енергия за деня. В тази рецепта качамакът се приготвя от царевичен грис, зехтин, мащерка, чесън на прах и хранителна мая. Към него се добавят цели зърна царевица от консерва и се оформя в тава. Отгоре се покрива с доматен сос, приготвен от лук, чесън, зелени маслини, домати от консерва, чипотле или лют пипер, пушен червен пипер и кимион. След това се запича във фурната и се поръсва с наситнени бадеми и хранителна мая.

Качамак с гъби и лук

Това е ароматно и вкусно ястие, което може да ви затопли в студените дни. В тази рецепта качамакът се приготвя от царевично брашно, вода и сол. Към него се поднася гореща заливка от запържени гъби и лук в зехтин. За повече пикантност можете да добавите червен пипер или други подправки по вкус.

Качамак с авокадо и лимон

Това е освежаващо и леко ястие, което може да ви даде здравословна доза мастни киселини и антиоксиданти. В тази рецепта качамакът се приготвя от царевичен грис, вода и сол. Към него се поднася пюре от авокадо, овкусено с лимонов сок, чесън на прах и черен пипер. За декорация можете да използвате нарязани чери домати или свеж зелен хайвер.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: