Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 август 2023

Мета данни на сайт | dLambow

(Site meta data)

Какво трябва да знаем за метаданните на сайта и как да ги поддържаме?


Какво са мета данните на сайт?

Метаданните на сайт са информация, която описва съдържанието, целта и характеристиките на уеб страница. Те се използват от търсачките, браузърите и социалните мрежи за да разберат и покажат какво представлява даден сайт. Мета данните могат да включват различни елементи, като:
  • - заглавие,
  • - описание,
  • - ключови думи,
  • - автор,
  • - издател,
  • - дата на създаване,
  • - права върху съдържанието и други.

Мета данните се поставят в специални тагове в кода на уеб страницата и не се виждат от потребителите, освен ако не ги потърсят специално.

Мета данни на сайт
Мета данни на сайт (Site meta data)

Някои примери за мета данни на сайт са:


Мета заглавие

Мета заглавието е текстът, който се появява в горната част на браузъра или в резултатите от търсенето. То дава кратко и ясно представяне за темата на уеб страницата и трябва да съдържа ключови думи, свързани с нея. 

Например: "Метаданните - какво представляват те? - Digital Panda".

Мета описание

Мета описанието е текстът, който се появява под мета заглавието в резултатите от търсенето. То дава повече информация за съдържанието на уеб страницата и трябва да привлича потребителите да кликнат върху нея. 

Например: "Какво представляват “мета данни”? Най-общо мета данните са информация за комуникацията на даден уебсайт, която ѝ помага да достигне до целевия реципиент."

Мета данни за изображение

Мета данни за изображение са атрибути, които се добавят към таговете за изображения в кода на уеб страницата. Те дават описание на изображението, което помага на търсачките и хората с увредено зрение да разберат какво показва. 

Например: <img src=“/digitalpanda.jpeg” alt=“Панда лого на сайта за дигитален маркетинг” />.

Как се добавят мета данни на сайт?

За да добавите мета данни на своя сайт, трябва да знаете как да работите с HTML кода на уеб страниците. Мета данните се поставят в специални тагове в <head> частта на кода и не се виждат от потребителите, освен ако не ги потърсят. Мета данните могат да включват различни елементи, като заглавие, описание, ключови думи, автор, издател и други.

Ето няколко примера за HTML код с мета данни:


Пример 1

<head>

  • - <title>Моят сайт за домашни любимци</title>
  • - <meta name=“description” content=“Сайт за всички, които обичат домашните любимци. Тук ще намерите полезни съвети, интересни статии и много снимки на кучета, котки и други животни.” />
  • - <meta name=“keywords” content=“домашни любимци, кучета, котки, животни, съвети, статии, снимки” />
  • - <meta name=“author” content=“Иван Иванов” />
  • - <meta name=“publisher” content=“Домашни любимци ООД” />

</head>

Пример 2

<head>

  • - <title>Моят блог за пътувания</title>
  • - <meta name=“description” content=“Блог за моите пътешествия по света. Тук ще споделям своите впечатления, преживявания и снимки от различни дестинации.” />
  • - <meta name=“keywords” content=“пътувания, блог, светът, впечатления, преживявания, снимки” />
  • - <meta name=“author” content=“Мария Петрова” />
  • - <meta name=“publisher” content=“Пътувания Блог ЕООД” />

</head>



Как да проверя дали метаданните на сайта ми работят правилно?

За да проверите дали метаданните на сайта ви работят правилно, можете да използвате няколко метода:

  • - Използвайте инструменти за анализ на метаданни, като Google Search Console, Bing Webmaster Tools или Meta Tags. Тези инструменти ви позволяват да видите как търсачките и социалните мрежи интерпретират метаданните на сайта ви и да откриете евентуални грешки или пропуски.
  • - Използвайте функцията “View Page Source” на браузъра си, за да видите HTML кода на уеб страницата. Там можете да проверите дали метаданните са поставени правилно в специалните тагове в <head> частта на кода.

Например: <meta name=“description” content=“Сайт за всички, които обичат домашните любимци.” />.

  • - Използвайте функцията “Inspect Element” на браузъра си, за да видите как уеб страницата се визуализира. Там можете да проверите дали метаданните са изобразени правилно в горната част на браузъра, в резултатите от търсенето или в споделянето в социалните мрежи.

Например: Моят сайт за домашни любимци - Сайт за всички, които обичат домашните любимци…

Ако откриете някакви проблеми или недостатъци в метаданните на сайта си, можете да ги коригирате, като редактирате HTML кода на уеб страницата или като използвате специални плъгини за управление на метаданни, ако работите с CMS платформа, като WordPress или Joomla.

Как да оптимизирам метаданните на сайта си за SEO?

За да оптимизирате метаданните на сайта си за SEO, трябва да следвате няколко принципа:

Подходящи ключови думи

Изберете подходящи ключови думи за всяка уеб страница и включете ги в мета заглавието, мета описанието и мета ключовите думи. Ключовите думи трябва да отразяват темата и целта на страницата и да съответстват на заявките на потребителите. Можете да използвате инструменти като Google Keyword Planner или Bing Keyword Research за да намерите подходящи ключови думи за вашия сайт.

Мета заглавия и мета описания

Напишете привлекателни и описателни мета заглавия и мета описания за всяка уеб страница.

  • - Мета заглавията и мета описанията се показват в резултатите от търсенето и трябва да привличат потребителите да кликнат върху вашия сайт. Мета заглавията трябва да бъдат кратки (до 60 символа) и уникални за всяка страница.
  • - Мета описанията трябва да бъдат информативни (до 160 символа) и да съдържат ключовите думи, които сте избрали.

Можете да използвате инструменти като SEOmofo или Portent за да проверите как ще изглеждат мета заглавията и мета описанията ви в търсачките.

Мета данните за изображенията

Оптимизирайте мета данните за изображенията на вашия сайт. Изображенията са важен елемент от съдържанието на вашия сайт и трябва да бъдат оптимизирани за SEO. За това трябва да добавите атрибути alt и title към таговете за изображения в кода на уеб страницата.

  • - Атрибутът alt дава описание на изображението, което помага на търсачките и хората с увредено зрение да разберат какво показва.
  • - Атрибутът title дава допълнителна информация за изображението, която се появява когато потребителят задържи курсора над него.

Атрибутите alt и title трябва да съдържат ключови думи, свързани с изображението и страницата.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: