Как собственоръчно да си направите вкусен домашен тутманик?
Запрятайте се - не е късно тази вечер да спатарате един...Тутманик, но първо ...Какво е тутманик?
Тутманик е традиционно българско ястие, което се приготвя от дебели кори тесто, натрошено бяло саламурено сирене, кисело мляко, яйца и други продукти. Тутманикът може да има различни форми и начини на приготвяне, в зависимост от региона и семейната рецепта. Тутманикът се сервира обикновено като закуска или мезе, с кисело мляко, айран или друга напитка. Тутманикът е много вкусен и ароматен, а също така и хранителен.
Тутманик (Tutmanik) |
От къде произлиза традицията за приготвяне на тутманик?
Забъркан тутманик
Традицията за приготвяне на тутманик има дълга история, която се свързва с българската кухня и култура. Според някои източници, първоначално тутманикът се е приготвял като тестено ястие от меко тесто забъркано, като сладкарско (без замесване) и съставено от смеска на царевично и бяло пшеничено или ръжено брашно.В него са се добавяли подправки и бяло саламурено сирене. Сместа се е изсипвала в съд за печене, така както се изпичат сладкарски блатове за торти. Изпича се и се консумира топло, заедно с кисело или прясно мляко. Този вид тутманик е бил по-близък до качамака, който е друго традиционно българско ястие от царевично брашно.
Традиционен тутманик
С времето, технологията за приготвяне на тутманика се е променила и е станала по-сложна и разнообразна. Тестото е станало по-твърдо и замесено, а корите по-дебели и вити. Плънката е станала по-богата и може да включва не само сирене, но и месо, зеленчуци, гъби, яйца и други продукти. Тутманикът може да има различни форми и начини на приготвяне, в зависимост от региона и семейната рецепта. Например, в Сакарската област се прави „Сакарската месеница“, която е вид тутманик с месна плънка. Тутманикът може да бъде приготвен и като десерт, подсладен със захар и гарниран с плодово сладко.Тутманикът е не само вкусно ястие, но и символ на богатството и щедростта на българската земя. Той е част от празничната трапеза на много български семейства, особено по случай Рождество, Великден, Бабинден, Трифон Зарезан и други. Тутманикът е израз на уважението и любовта към гостите и домакините. Той е ястие, което обединява хората около масата и им дава усещане за наслада и удоволствие.
|
Рецепта за тутманик
А сега, ето ви рецептата за вкусния тутманик, който виждате на картинката:Продукти за тутманик
- 5 яйца,
- 500 мл прясно мляко,
- сирене на вкус /около 300 г /
- 1 краве масло,
- 100 мл олио,
- 1 мая,
- 1 с.л.захар,
- 1 с.л.сол ,
- брашно 1 кг.
Приготвяне на тутманика
Маята, захарта и малко топло мляко се разтварят и чакат да шупнат. Брашното се изсипва в подходящ съд, прави се кладенче, добавят се разбитите леко яйца, солта, млякото и маята. Размесва се меко тесто към което добавяме постепенно 80 г от олиото. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.Готовото тесто е много за една тава. Разделете го поне на . Аз с едната част направих този тутманик със сирене. Разточих 4 средно големи кори, намазани с мекото масло и една върху друга. Така става на пластове като многолистно тесто. Горната кора не се маже с масло.
От така слепените 4 кори разточих една голяма кора, която намазах с масло и поръсих обилно със сирене. Завих на руло и го разрязах по дължина на две половини. Усуках ги добре и ги завих в тавата. Пече се на 180- 200 градуса фурна до готовност.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.