Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

04 август 2023

Статуята Воалът Ребека | dLambow

(The Veil Rebecca statue) -

Воалът Ребека - статуя на италианския скулптор Джовани Мария Бенедети в музея Салар Джунг


Какво е Воалът Ребека?

“Воалът Ребека” е статуя на италианския скулптор Джовани Мария Бенедети (Giovanni Maria Benzoni), един от най-известните скулптори на Италия през 19-ти век. Намира се в музея Салар Джунг в Хайдарабад, Индия. Статуята представлява библейската героиня Ребека, която покрива лицето си с воал, когато среща за първи път своя бъдещ съпруг Исак.

Ребека стои с ръце, прибрани пред гърдите. Лицето ѝ е обърнато настрани и очите ѝ са затворени. Скулптурата изобразява млада жена, облечена в воал, който се вее от вятъра. Жената  има дълга, тъмна коса. „Воалът Ребека“ е символ на красотата, чувствеността и мистерията. Тя е една от най-популярните туристически атракции в Милано.

Статуята е изработена от мрамор през 1864 година и е известна с изключителната си детайлност и реализъм, особено при изобразяването на воала ("мелодия от мрамор). Статуята е една от четирите версии на тази тема, които Бенедети е направил през живота си. Останалите три се намират в Рим, Ню Йорк и Алабама.

Статуята Воалът Ребека
Статуята Воалът Ребека (The Veil Rebecca statue)

Коя е била Ребека според Библията?

Ребека по Библията е дъщеря на Ватуил (Бетуал - Bethual), син на Авраамовия брат Нахор, и жена на Исаак, син на Авраам и Сара. Тя е майка на близнаците Яков и Исав, които са родоначалници на дванадесетте племена на Израил. Ребека е избрана от Бог да бъде жена на Исаак, след като показва гостоприемство и доброта към слугата на Авраам, който дошъл да търси невеста за него.

Ребека се съгласява да отиде с него и да се омъжи за Исаак, когото не е виждала преди. Ребека е благословена от Бог с плодовитост, след като Исаак се моли за нея, защото е бездетна. Ребека ражда двама сина-близнаци, които се борят помежду си още в утробата ѝ. Бог й казва, че двамата братя в утробата ѝ ще се разделят и ще поведат два народа, като по-големият брат ще служи на по-малкия.



Ребека обича повече Яков, докато Исаак обича повече Исав. Ребека помага на Яков да получи благословията на Исаак, като го преоблича в дрехите на Исав и го покрива с козина, за да изглежда като по-косматия си брат. Това предизвиква гняв у Исав, който заплашва да убие Яков.

Ребека праща Яков при роднините си в Харан, за да избегне отмъщението на Исав и да намери жена от своя род. Ребека не вижда повече Яков, който остава в Харан двадесет години. Няма информация за това кога и как умира Ребека.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: