Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 август 2023

Скриване на IP адрес | dLambow

(Hide IP address) -

Как да скрия своя IP адрес на всяко устройство?


Какво е IP адрес?

IP адресът е уникален набор от цифри, който се възлага на всяко устройство, когато е свързано с интернет. IP адресът позволява на устройствата да се намират и комуникират помежду си в мрежата.

Скриване на IP адрес
Скриване на IP адрес (Hide IP address)

Скриване на IP адрес

Понякога може да имате причини да искате да скриете своя IP адрес, например за да защитите своята лична информация, да избегнете реклами или цензура, или да получите достъп до ограничени сайтове.

Законно ли е да скриете своя IP адрес?

Да, напълно законно е да скриете своя IP адрес. Използването на VPN скрива вашия IP адрес и добрата новина е, че VPN мрежите са законни в по-голямата част от страните по света.

Методи за скриване на IP адрес

По същество има два метода, от които можете да избирате, за да скриете своя IP адрес. Единият използва прокси сървър, а другият използва виртуална частна мрежа (VPN). И двете ще са достатъчни, но има няколко недостатъка, свързани с прокси сървърите, които правят VPN по-оптимален избор за мнозина.

Скриване на IP адрес с прокси сървър

Един от начините да скриете IP е с прокси сървър. Проксито пренасочва вашата заявка през прокси сървър, така че тя не отива директно от вашия компютър към вашия интернет доставчик към уебсайта. По този начин уебсайтът не може да види вашия IP адрес, когато се свържете. Прокси сървърът променя вашия IP адрес, но не осигурява пълна анонимност.

Вашите дейности все още могат да бъдат наблюдавани и проследявани от вашия ISP (доставчик на интернет услуги) и самия прокси сървър. Ако използвате прокси за обща защита и сигурност, вашият истински IP адрес все още ще бъде скрит, въпреки че използването на прокси ще е очевидно. Ако обаче искате пълна анонимност, може да предпочетете използването на виртуална частна мрежа или VPN.



Скриване на IP адрес с Виртуална частна мрежа (Virtual private network)

Най-добрият начин да скриете своя IP адрес е с помощта на VPN (виртуална частна мрежа). VPN е приложение, което има сървъри, разположени в различни страни по света. Когато се свържете към един от тези сървъри, VPN ви присвоява нов IP адрес, който съответства на местоположението на сървъра - скривайки вашия истински IP адрес на всяко устройство, което искате. Така например, ако живеете в България, но се свържете към сървър в САЩ, вашият български IP адрес ще бъде скрит зад вашия нов американски IP адрес.

Шифроване на интернет трафик

VPN не само скрива вашия IP адрес, но и шифрова вашата интернет трафик, което означава, че никой не може да види какво правите онлайн - нито вашият доставчик на интернет услуги, нито хакери, нито правителствени агенции. VPN също така ви позволява да обходите географски ограничения и да получите достъп до сайтове и услуги, които може да бъдат блокирани във вашата страна - например Netflix, Hulu, BBC iPlayer и други.

Избор на доверен VPN доставчик

За да използвате VPN за скриване на вашия IP адрес, трябва да изберете доверен VPN доставчик и да изтеглите и инсталирате приложението им на вашето устройство. После трябва да се свържете към желания от вас VPN сървър и да започнете да сърфирате онлайн безпроблемно.

Има много VPN доставчици на пазара, но не всички от тях са равни по качество и безопасност. 

Някои VPN могат да бавят вашата скорост на интернет, да имат ограничен брой сървъри или страни за избор, или дори да изтичат вашия реален IP адрес. Затова е важно да изберете VPN доставчик, който има голяма мрежа от бързи и стабилни сървъри, строга политика за несъхранение на данни (no-logs policy), пълна защита от изтичане (leak protection) и други функции за сигурност.

Един от най-добрите VPN доставчици за скриване на вашите IP адреси е ExpressVPN. 

ExpressVPN има сървъри в повече от 90 страни, което ви дава голям избор за промяна на вашия IP адрес. ExpressVPN също така има собствени DNS сървъри, които пренасочват вашите DNS заявки (или трафик на уебсайтове). По този начин няма да използвате DNS сървърите на вашия доставчик на интернет услуги и той няма да вижда вашия трафик на уебсайтове.

ExpressVPN също така поддържа вашите IP адреси скрити, като предоставя пълна защита от изтичане. Аз изпълних DNS и WebRTC тестове за изтичане на няколко сървъра на ExpressVPN, използвайки собствения им инструмент за тестове за изтичане и бях впечатлен да открия 0 изтичания - всеки път единственият IP адрес, който видях, беше на ExpressVPN, а не моя.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: