Translate

---------------------------------------------------------------------------------

10 август 2014

-Какво е SEO за изображения? | dLambow

(Image SEO: How to optimize images)

SEO изображения: Как да оптимизирате изображенията в сайта си?


Изображенията са ценен SEO актив за сайта

Над 20% от всички търсения в интернет се извършват за изображения чрез Google Images (според данни за 2018 г. от Jumpshot), затова SEO професионалистите знаят, че оптимизирането на всички изображения на уебсайт си струва времето и усилията. Без подходяща оптимизация на изображението губите ценен SEO актив. Оптимизацията на изображение е част от On-page SEO и създава много предимства, като

  • - по-добро потребителско изживяване,
  • - по-бързо зареждане на страниците,
  • - допълнителни възможности за класиране в търсачките.

Може да предприемете някои мерки, за да сте сигурни, че вашите изображения могат да бъдат намерени лесно и не забавят зареждането на сайта ви?

image seo
Image SEO: Оптимизиране на изображения

Добавете визуално съдържание към сайта си.

Започнете с това да добавите визуално съдържание към сайта си, ако такова все още нямате. Една добре подбрана картинка може да замени 1000 думи. Освен че оптимизират писането ви за SEO, изображенията са съществена част от пъзела със съдържанието на вашия сайт. Различните визуални ефекти в страницата ви могат да помогнат за по-добро предаване на информация до потребителя и за по-добро разпространение на съдържанието ви в мрежата. Затова е добре да използвате

  • -инфографика,
  • -контролни списъци,
  • -шаблони

и други видове визуално съдържание, за да добавите стойност за вашата аудитория по бърз и завладяващ начин. Колкото по-ценно, ангажиращо и уместно е съдържанието на вашите теми, толкова повече обратни връзки е вероятно да получите. Препратките от авторитетни уебсайтове правят съдържанието ви надеждно за Google. По този начин търсачката го класира по-високо.

Другото предимство на снимките е, че те могат да бъдат класирани в секцията „Изображения“ на Google и дори да влязат във Featured Snippets и да привлекат допълнителен трафик. Затова е важно да оптимизирате визуалното си съдържание. По-долу ще намерите основните неща, които трябва да направите.

Препоръки за подобряване оптимизацияна на изображения


1. Изберете правилния формат

Преди да добавяте изображения към вашия сайт, трябва да сте сигурни, че сте избрали най-добрия тип файл. Въпреки, че има много формати, от които да избирате, PNG и JPEG са най-често срещаните за мрежата.

  • - PNG: Извежда по-добро качество, но идва с по-голям размер на файла.
  • - JPEG: Може да загубите качество, но да намерите добър баланс.


2. Компресирайте вашите изображения

Ако не сте сигурни как вашите изображения влияят върху скоростта на страницата ви,  използвате инструмента на Google PageSpeed ​​Insights. Те съставляват средно 21% от общия обем на една уеб страница. Затова е добре да ги компресирате, преди да ги качите на вашия сайт. Можете да направите това във Photoshop или можете да използвате инструмент като TinyPNG. Целта е да намалите размера на файла с изображение, без да влошавате прекомерно качеството, което носи подобрени SEO ползи и по-добро потребителско изживяване.

3. Персонализирайте имената на файлове с изображения

Оптимизирайте имената на файлове с картинки, за да съответстват на текста около тях. Що се отнася до SEO, създаването на описателни, богати на ключови думи имена на файлове е от изключително значение - те предупреждават Google и другите търсачки за темата в изображението. Такова име „IMG_722019.JPG“ не е добро и не помага на Google. 

Променете името на файла, за да помогнете на търсачките да разберат вашето изображение и да подобрят стойността ви за SEO. Използването на „летни-музикални-дни.jpg“ е много по-ясен начин да разберете какво показва изображението отколкото това „I346MG573.JPG“. Променете името на файла, като го направите описателно, за да дадете на Google указания за предмета на изображението.

4. Добавете SEO оптимизирани alt тагове.

Alt таговете са текстова алтернатива на изображения, когато браузърът не може да ги визуализира правилно. Подобно на заглавието, атрибутът alt се използва за описание на съдържанието на файл с изображение. Alt таговете предоставят алтернативен текст за изображението пред търсачките и за хората, които използват екранни четци за достъп до уеб страница.

Когато изображението не се зарежда по някаква причина, ще получите поле с изображение с алтернативен маркер в горния ляв ъгъл и така потребителите ще видят какво трябва да бъде изображението. Освен това, добавянето на подходящи alt тагове може да помогне на уебсайта Ви да постигне по-добро класиране в търсачките, като свърже определени ключови думи с използваните изображения.

Алтернативният текст се изисква съгласно Американския закон за хората с увреждания за лица, които не могат сами да преглеждат изображения. Описателен заместващ текст може да предупреди потребителите точно какво има на снимката. Например, кажете, че имате снимка на шоколад на уебсайта си. Алтернативният текст може да се чете: <img src = ”шоколад-1.jpg” alt = ”шоколад”/>

Има утвърдени няколко добри практики при добавяне на алтернативни текстове за изображение:

  • - Опишете съдържанието на изображението възможно най-подробно. Това ще му помогне да се класира в Google "Търсене на изображения" и ще даде контекст за това как се отнася то до съдържанието на вашата страница като цяло.
  • - Направете alt тагове да съответстват на темата на страницата, на която се намират.
  • - Не забравяйте да напишете уникални алтернативни текстове, които описват конкретното съдържание на изображението, вместо да повтаряте основната ключова дума на страницата или алтернативните тагове на други картинки в сайта.



5. Създайте уникални изображения

Използвайте уникални изображения, за да не бъдат обозначени като доблирано съдържание (Гугъл вече разпознава идентични изображения). Ако запълните уебсайта си със снимки за общо ползване от мрежата, те ще изглеждат неоригинално - като хиляди други сайтове, които не се открояват. Така, твърде много уебсайтове са затрупани със същите общи снимки. 

Например, повсеместното изображение на усмихнат бизнесмен. Колкото по-оригинални снимки имате, толкова по-добро преживяване за потребителя ще осигурите и толкова по-добри са шансовете ви за класиране при подходящи търсения. Но не използвайте логото си като изображение.

6. Определете размерите на изображенията

Ако използвате AMP или PWA, трябва да дефинирате размерите на изображението си в изходния код. Ако обаче не използвате нито едното, все пак е добрата практика да определите ширината и височината. Те осигуряват по-добро потребителско изживяване. Освен това позволяват на браузърите да оразмеряват изображението преди зареждането на CSS. Това предотвратява неприятното прескачане на страницата, докато се зарежда и показва на браузъра колко място да отдели за ресурса.

7. Направете вашите изображения удобни за мобилни устройства

Мобилното SEO може да ви даде по-голяма сила за класиране и по-добра ангажираност на потребителите. Проблемът е как оптимизирате изображенията си за  мобилните устройства? Трябва да създавате отзивчиви изображения, което означава, че те ще се мащабират с размера на сайта, независимо дали потребителят използва настолен компютър или мобилен телефон. 

Сайтът се настройва според екрана на устройството. Mozilla предлага изчерпателна информация за използването на атрибутите srcset и размерите, за да предостави на браузъра допълнителни изходни данни, позволяващи показването на идентично съдържание на изображението, преоразмерено за устройството.

8. Включете изображенията в картата на сайта.

Независимо дали добавяте вашите картинки към картата на сайта си или създавате нова карта на сайта само за тях, добре е те да фигурират някъде там. Присъствието на изображенията в картата на сайта значително увеличава шансовете търсачките да ги обхождат и индексират. По този начин си осигурявате повече трафик на сайт. Още по темата има и тук https://www.searchenginejournal.com/on-page-seo/image-optimization/

В заключение за Image SEO:

Преди да започнете да качвате вашето изображение в сайта си, не забравяйте да следвате ритуалите за оптимизиране (SEO изображения), описани по-горе. Най-важното е да се уверите, че изображението и алтернативният текст са подходящи за страницата. Други ключови положения са:

  • -Изберете правилния файлов формат.
  • -Намалете размера на файла за по-бърза скорост на зареждане на страницата.
  • -Уверете се, че вашите SEO елементи на страницата (мета данни, структурирани данни и т.н.) се съчетават с вашето изображение.
  • -За обхождане, създайте графична карта на сайта или се уверете, че вашите изображения са включени в общата  карта на сайта.

Оптимизирането на изображения не е шега. С напредването на технологията за гласово търсене медиите имат все по-голямо значение и целият ви сайт ще получи полза ако оптимизирате добре своите изображения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: