Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

24 юли 2023

Стоп и лимит ордери | dLambow

(Stop and limit orders) -

Как да използваме стоп и лимит поръчки?


Какво представляват стоп и лимит ордерите и каква е разликата?

Лимит ордерът задава максимална цена, която сте готови да платите, или минимална цена, която сте готови да приемете при продажба, докато стоп ордерът се задейства, когато даден актив достигне определена цена и се попълва на следващата налична цена.

Стоп и лимит ордери
Стоп и лимит ордери (Stop and limit orders)

Какво е Stop-Limit Order?

Поръчката със стоп-лимит ви позволява да задействате поръчка на определена стоп цена и след това да извършите транзакцията само ако тя може да бъде изпълнена на определена лимитирана цена. Рискът от стоп-лимит поръчка е, че тя може да остане неизпълнена или да бъде частично изпълнена.

Пример за стоп-лимит поръчка

Ако акциите на XYZ паднат до стоп цената от $60, 100-те акции на XYZ ще бъдат продадени, докато може да се получи минимална цена от $58,50. Ако цената на акциите е спаднала рязко и поръчка за продажба не може да бъде изпълнена на $58,50 или по-висока, 100-те акции на XYZ ще останат непродадени.



Как работят стоп и лимит ордерите?

Стоп загуба и лимит поръчки са два вида поръчки, които можете да използвате, за да контролирате риска и печалбата от вашите сделки. Ето как работят:

- Стоп загуба

Стоп загуба е поръчка, която затваря автоматично вашата позиция, ако цената достигне определено ниво, което сте задали предварително. Стоп загубата ви помага да ограничите загубите си при неблагоприятни движения на пазара. 

Например, ако купите EUR/USD на 1.2000 и поставите стоп загуба на 1.1950, това означава, че ако цената падне до 1.1950 или по-ниско, вашата позиция ще бъде затворена автоматично и ще загубите 50 пипса.

- Лимит печалба

Лимит печалба е поръчка, която затваря автоматично вашата позиция, ако цената достигне определено ниво, което сте задали предварително. Лимит поръчката ви помага да заключите печалбите си при благоприятни движения на пазара. 

Например, ако купите EUR/USD на 1.2000 и поставите лимит поръчка на 1.2050, това означава, че ако цената се повиши до 1.2050 или по-високо, вашата позиция ще бъде затворена автоматично и ще спечелите 50 пипса.

За да използвате стоп загуба и лимит поръчки, трябва да ги зададете:

  • - при отваряне на нова позиция или
  • - да ги добавите към съществуваща позиция.

Можете да го направите чрез вашата търговска платформа или приложение. Обикновено има полета или опции за въвеждане на желаното ниво на стоп загуба и лимит поръчка за всяка сделка.

Фактори за определяне на стоп и лимит поръчки

За да определите подходящото ниво на стоп загуба и лимит поръчка за вашата сделка, трябва да вземете предвид следните фактори:

- Съотношението риск/награда

Това е съотношението между потенциалната загуба и потенциалната печалба от дадена сделка. Риск/награда съотношението ви помага да определите дали сделката си струва риска или не. Обикновено се препоръчва да търсите сделки с риск/награда съотношение от поне 1:2 или по-високо. Това означава, че потенциалната ви печалба трябва да бъде двойна или повече от потенциалната ви загуба.

Например, ако рискувате 50 пипса за да спечелите 100 пипса, риск/награда съотношението е 1:2.

- Нива на подкрепа и съпротива

Това са нива на цената, които действат като бариери за движението на пазара. Подкрепата е ниво, при което цената има трудност да падне по-ниско, докато съпротивата е ниво, при което цената има трудност да се повиши по-високо. Подкрепата и съпротивата могат да ви помогнат да определите къде да поставите стоп загуба и лимит поръчка, като вземете предвид вероятността за обръщане или пробиване на пазара.

Например, ако купите EUR/USD и забележите, че има силна съпротива на 1.2050, може да поставите лимит поръчка близо до това ниво, за да вземете печалба, ако пазарът се обърне. Ако продавате EUR/USD и забележите, че има силна подкрепа на 1.1950, може да поставите стоп загуба близо до това ниво, за да ограничите загубата си, ако пазарът пробие.

- Волатилност на пазара

Това е мярка за колебливостта на цените на форекс пазара. Волатилността може да бъде повлияна от различни фактори, като например новини, данни, събития или психология на трейдърите. Волатилността може да ви помогне да определите колко далеч трябва да поставите стоп загуба и лимит поръчка от текущата цена, за да избегнете излишни затваряния на вашите позиции поради случайни колебания на пазара. Обикновено по-високата волатилност изисква по-широки стоп загуби и лимит поръчки, докато по-ниската волатилност изисква по-тесни стоп загуби и лимит поръчки.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали неясноти или въпроси, задайте ги в коментарите по-долу, за да получите допълнителни разяснения.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: