Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 юни 2023

Електричество | dLambow

(Electricity) -

Какво е електричество?

 

Определения за електричеството

Електричеството е множество физически явления, свързани с присъствието и движението на материя, която има свойство на електрически заряд. Електричеството е свързано с магнетизма, като и двете са част от феномена на електромагнетизма, както е описано от Максуеловите уравнения.

Електричество
Електричество (Electricity)

Различни общи явления са свързани с електричеството, включително мълнии, статично електричество, електрическо отопление, електрически разряди и много други. Присъствието на положителен или отрицателен електрически заряд произвежда електрическо поле. Движението на електрическите заряди е електрически ток и произвежда магнитно поле.

Електрически заряд

Електричество е обобщаващо наименование за явленията, които са резултат от движението или натрупването на "електрически заряди". Електрически заряд е физическа величина, която определя способността на материята да участва в електрически взаимодействия. Електрическите заряди могат да бъдат положителни или отрицателни и се измерват в единици, наречени кулони.

Електрическите заряди се намират в атомите, които са основните строителни блокове на материята. Атомът има център, наречен ядро, където се намират положително заредени протони и неутрални неутрони. Около ядрото се въртят отрицателно заредени електрони.

Електрически ток

Когато електрическите заряди се движат, те създават "електрически ток". Електрическият ток е поток от електрони, които преминават през проводник. Проводник е материал, който позволява на електроните да се движат свободно. Например металите са добри проводници. Електрическият ток се измерва в ампери.

Електрическо поле

Когато електрическите заряди са неподвижни, те създават "електрическо поле". Електрическото поле е област около зареден обект, която влияе върху други заредени обекти. Силата на електрическото поле зависи от големината и разстоянието на заредените обекти. Електрическото поле се измерва в волтове на метър.




Електромагнитно поле

Когато електрическо поле променя своята сила или посока, то създава "електромагнитно поле". Електромагнитното поле е област, която има и електрически и магнитни свойства и може да пренася енергия. Например светлината, радиовълните и рентгеновите лъчи са видове електромагнитно поле.

Електрически потенциал

Една от основните характеристики на електричеството е "електрически потенциал". Електрическият потенциал показва колко работа трябва да се извърши, за да преместим определена количества заряд от една точка до друга в електрическо поле. Разликата в електрическия потенциал между две точки се нарича "напрежение". Напрежението е това, което кара електрическия ток да тече. Напрежението се измерва в волтове.

Приложения на електричеството

Електричеството има много приложения в науката, техниката, медицината, комуникациите и повседневния живот. Електричеството може да се преобразува в различни форми на енергия, като светлина, звук, топлина и движение.

Електричеството се произвежда от различни източници, като хидроелектрически централи, термоелектрически централи, атомни централи, соларни панели и вятърни турбини.

Електричеството се пренася по електрически мрежи до потребителите, които го използват за захранване на различни устройства, като лампи, телевизори, компютри и хладилници.

Откриване на електричеството

Електричеството е форма на енергия и се среща в природата, така че то не е „изобретено“. Колкото до това кой го е открил, има много заблуди. Някои даватпредимство на Бенджамин Франклин за откриването на електричеството, но неговите експерименти само помагат да се установи връзката между мълнията и електричеството, нищо повече.

Електрическите явления са изучавани от древността, въпреки че напредъкът в теоретичното разбиране остава бавен до 17-ти и 18-ти век. Теорията на електромагнетизма е разработена през 19-ти век и към края на този век електричеството се използва за индустриални и жилищни нужди от електротехници.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: