Translate

---------------------------------------------------------------------------------

01 януари 2024

Пирамида на Сенусрет II | dLambow

(Pyramid of Senusret II) -

Пирамидата на Сенусрет II в Лахун - построена по време на 12-та династия


Какво е Пирамида на Сенусрет II?

Пирамидата на Сенусрет II (Pyramid of Senusret II) в Лахун е една от най-големите и най-добре запазени пирамиди в Египет. Тя е построена от фараона Сенусрет II от Дванадесетата династия (1897-1878 г. пр.н.е.).

Пирамида на Сенусрет II
Пирамида на Сенусрет II (Pyramid of Senusret II)

Пирамидата е разположена в град Лахун, който се намира на 180 километра северно от Кайро. Градът е основан от Сенусрет II и е бил столица на Египет по време на неговото управление.

Построяване

Пирамидата е с дължина на основата 107 метра, височина 48.65 метра и наклон 42°35. Тя е построена от варовикови блокове, които са свързани с хоросан. Пирамидата има наклон от 43 градуса. На източната страна на пирамидата има вход, който води до погребалната камера. Погребалната камера е издълбана в скалата под пирамидата. Тя е покрита с гранитни блокове и е украсена с релефи, изобразяващи фараона и неговите божества. В камерата се намират саркофагът на Сенусрет II, който е направен от черен гранит.

Пирамидата на Сенусрет II е важна за историята на Египет, защото е една от първите пирамиди, които са построени с помощта на наклонени ходове. Тези ходове са били използвани за извеждане на камъните от скалата, от която са били изградени пирамидите. Пирамидата е добре запазена и е популярна туристическа дестинация. Тя е включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Ето някои от основните характеристики на пирамидата:

  • - Основа дължина: 107 метра
  • - Височина: 48.65 метра
  • - Наклон: 43 градуса
  • - Материал: Варовик
  • - Вход: Източна страна
  • - Погребална камера: Източна страна
  • - Саркофаг: Гранит


Ето някои интересни факти за пирамидата на Сенусрет II:

  • - Пирамидата е построена от 15 000 работници и е отнела 10 години, за да бъде завършена.
  • - Пирамидата е била покрита с бели варовикови облицовъчни плочи, които са били премахнати в Средновековието.
  • - Пирамидата е била обект на редица археологически разкопки, които са разкрили погребалната камера и много други артефакти.


Заключение

Пирамидата на Сенусрет II е едно от най-важните археологически обекти в Египет. Тя е свидетелство за силата и величието на Дванадесетата династия и е важен източник на информация за египетския погребален култ. Пирамидата е една от най-популярните туристически дестинации в Египет. Тя е лесно достъпна и предлага на посетителите възможност да видят едно от най-великите постижения на древноегипетската цивилизация.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: