Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

27 декември 2023

Разлика между цифра и число | dLambow

(Difference Between Digit and Number) -

Каква е разликата между цифра (digit) и число (number / numeral)?


Какво е цифра (Digit или Numerical digit)?

Цифрата (digit) е всеки един от десетте графични символа, използвани за писане на числата в математическото им значение. Цифрите са: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 (това са арабските цифри, но има и други видове цифри - римски, монголски, двоични, шестнадесетични и т.н.). Цифрата е графичен символ (писмен знак, "буквите" на математическия език). Цифрите са ограничен брой символи, които се използват за представяне на голям (неограничен брой) числа. В най-често използваната бройна система, която е позиционната десетична система, цифрите са десет (по-горе).

Разлика между цифра и число
Разлика между цифра и число (Difference Between Digit and Number)

Значение на цифрите

Цифрите не носят количествено значение сами по себе си. Те получават своето значение само в контекста на числото, което представляват. Например, цифрата 2 може да представлява два предмета (2), двайсет предмета (20), двеста предмета (200) и т.н. и тогава вече 2, 20 и 200 са числа (съставени от цифрите 2 и 0). Цифрите се използват за създаване на числа чрез комбиниране на различни цифри на различни позиции в числото.

Числовата цифра (numerical digit), често съкратена като название само до цифра (digit) е единичен символ, използван:

  • - самостоятелно  за обозначаване на цифра (например "1") или
  • - комбинация от цифри за обозначаване на число (например "157"),


Какво е число (Number / Numeral)?

Числото (number / numeral) е абстрактно математическо понятие (концепция), което изразява количество, броене, размер, време, номер или измерване и може да се представя с една или повече цифри. То може да бъде изразено по различни начини, като:

  • - дума (едно),
  • - символ (I) или
  • - цифра (1)

Числото може да бъде съставено от една или повече цифри. Например, числото 123 се състои от три цифри: 1, 2 и 3. Числото 1000 се състои от четири цифри: 1, 0, 0 и 0. Числата са абстрактни понятия, които имат значение независимо от контекста. Например, 2 е число когато означава два предмета, независимо дали са две ябълки, две чаши, два часа или двама души.

Числата съществуват ли реално? Съществуват ли наистина числа?

Платонистите (хора, които са привърженици на платонизма - Platonism) вярват, че числата наистина съществуват. Според тях представата за числа е толкова реална, колкото всеки друг предмет, като книга или топка. Единствената уловка е, че те определят числата като абстрактни обекти. Платоновите числа съществуват един вид - извън времето и пространството. Какво означава това, няма да коментираме, а и не ни е работа ...


Какво е числова стойност?

Числовата стойност е величина, която измерва или определя количество или големина на нещо. Например, числото 5 има числова стойност 5, защото показва колко единици има. Числовата стойност може да се изрази с различни символи, като цифри, букви или други знаци. Например, числовата стойност на буквата A в азбуката на Морз е 1, защото се представя с една точка.

Видове числа

Числата могат да бъдат:

  • - естествени числа (natural numbers),
  • - цели числа (integer numbers - например: 1, 2, 3),
  • - рационални числа (rational numbers - например: 1/2, 0.75) или
  • - иррационални числа (irational numbers - например: √2).


Защо имаме нужда от числа?

Без значение коя цифрова система използваме, числата са полезен език за броене, измерване и идентифициране - имат голямо практическо приложение. Ние използваме числа по неограничен набор от начини: в математически изчисления, за извършване на телефонни разговори и за идентифициране на нашите банкови сметки.

В разговорния език

Следователно, основната разлика между цифрата и числото е, че цифрата е символ, а числото е математическо понятие. В разговорния език думите "цифра" и "число" често се използват като синоними, но всъщност имат различна семантика. Цифрите са графични символи ("букви"), докато числата са концепции ("думи").

Стойности на цифрите в числата

Цифрите имат стойности, които зависят от позицията им в числото. Например, цифрата 1 в числото 123 има стойност 100, докато цифрата 2 има стойност 20 и цифрата 3 има стойност 3. Числата могат да имат стойности, но стойността им не зависи от позицията на цифрите в тях. Например, числото 123 има стойност 123, независимо от това как са подредени цифрите.

Ето някои примери за употреба на цифри и числа:

  • - Цифрите 1, 2 и 3 се използват за представяне на числото 123.
  • - Буквите I, V и X се използват за представяне на числата 1, 5 и 10 в римската бройна система.
  • - Числото 123 може да се представи с арабски цифри (123), римски цифри (MCXXIII) или други системи за броене.


Ето някои примери за разлика между цифра и число:

  • - Цифрата "1" е символ, който се използва за писане на числата 1, 10, 100 и т.н.
  • - Числото 1 е математическо понятие, което изразява наличието на едно нещо.
  • - Цифрите "2", "3", и "4" са символи, които се използват за писане на числото 234.
  • - Числото 234 е математическо понятие, което изразява наличието на 234 неща.
  • - Цифрите са 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 - общо десет на брой.
  • - Числата са 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, ... - до безкрайност


Различия и прилики между цифри и числа

В разговорния език често се използва думата "цифра" вместо думата "число". Това е неправилно, но в повечето случаи не води до неразбиране. Важно е да се прави разлика между цифра и число, особено в математическия контекст. Използването на двете думи като синоними може да доведе до объркване и грешки.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: