(Poppy stew) -
Попската яхния - традиционно българско ястие от свинско месо...
Какво е попска яхния?
Попската яхния (Poppy stew) е традиционно българско ястие, приготвено от свинско месо, домати, чубрица, червен пипер, лук и кисело мляко. Ястието е сгъстено с брашно или нишесте и се сервира с ориз или хляб. Това е едно от най-популярните и обичани ястия в България и се сервира често в домовете и ресторантите.
Попска яхния (Poppy stew) |
Съставки и приготвяне
Има няколко различни версии на рецептата за попска яхния, но основните съставки винаги са едни и същи. Месото обикновено е свински джолан или свински врат. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто кафяво. Доматите се нарязват на кубчета и се добавят към лука. Червеният пипер се добавя за цвят и вкус. Чесънът се добавя накрая, за да се запази ароматът му.
Накрая се добавя киселото мляко и се оставя да къкри на бавен огън, докато се сгъсти и стане гъста. Попската яхния може да се приготви с различни видове свинско месо, като свински гърди, свински бут или свински ребра. Тя може да се сервира с варени картофи, ориз или пържени картофи.
Рецепти за попска яхния:
Рецепта 01
Продукти за попска яхния:
- - 500 г свинско месо
- - 1 глава лук
- - 200 мл кисело мляко
- - 1 супена лъжица олио
- - Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне на попска яхния:
- - Нарежете месото на малки хапки.
- - Загрейте олиото в тиган и запържете месото, докато златисто кафяво.
- - Добавете лука и запържете, докато омекне.
- - Добавете киселото мляко, солта и черния пипер и разбъркайте добре.
- - Намалете котлона и оставете да къкри на бавен огън за 30 минути, или докато се сгъсти.
Рецепта 02
Продукти
- - 500 г свинско месо, нарязано на кубчета
- - 1 глава лук, нарязана на ситно
- - 2-3 домата, обелени и нарязани на кубчета
- - 1 ч.л. чубрица
- - 1/2 ч.л. червен пипер
- - 1 с.л. брашно или нишесте
- - сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- - В тиган или тенджера се загрява олио и се запържва месото до зачервяване.
- - Добавя се лукът и се запържва до омекване.
- - Добавят се доматите, чубрицата и червеният пипер. Разбърква се и се готви за 5 минути.
- - Добавя се брашното или нишестето, разредено с малко вода, и се разбърква добре, за да се сгъсти сосът.
- - Ястието се посолява и поръсва с черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън за около 30 минути, докато месото омекне.
Рецепта 03
Съставки:
- - 1 кг свинско месо
- - 1 глава лук
- - 5 домата
- - 1 ч.л. червен пипер
- - 2 скилидки чесън
- - сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- - Нарежете месото на хапки.
- - Нарежете лука на ситно и го запържете в тиган на умерен огън.
- - Добавете месото и го запържете за няколко минути.
- - Добавете доматите, червения пипер, чесъна, солта и черния пипер.
- - Налейте 2 чаши вода и оставете да заври.
- - Намалете огъня и оставете да къкри за няколко часа, докато месото стане крехко и сосът се сгъсти.
- - Сервирайте с препечен хляб или ориз.
Заключение
Попската яхния е едно вкусно и засищащо ястие, което е идеално за студените зимни дни. Тя е традиционно ястие, което се сервира често в българските домове. Може да се приготви и във вегетариански вариант, като се замени свинското месо с боб, леща или друг вид зеленчуци.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.