Translate

---------------------------------------------------------------------------------

30 декември 2023

Попска яхния | dLambow

(Poppy stew) -

Попската яхния - традиционно българско ястие от свинско месо...


Какво е попска яхния?

Попската яхния (Poppy stew) е традиционно българско ястие, приготвено от свинско месо, домати, чубрица, червен пипер, лук и кисело мляко. Ястието е сгъстено с брашно или нишесте и се сервира с ориз или хляб. Това е едно от най-популярните и обичани ястия в България и се сервира често в домовете и ресторантите.

Попска яхния
Попска яхния (Poppy stew)

Съставки и приготвяне

Има няколко различни версии на рецептата за попска яхния, но основните съставки винаги са едни и същи. Месото обикновено е свински джолан или свински врат. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто кафяво. Доматите се нарязват на кубчета и се добавят към лука. Червеният пипер се добавя за цвят и вкус. Чесънът се добавя накрая, за да се запази ароматът му.

Накрая се добавя киселото мляко и се оставя да къкри на бавен огън, докато се сгъсти и стане гъста. Попската яхния може да се приготви с различни видове свинско месо, като свински гърди, свински бут или свински ребра. Тя може да се сервира с варени картофи, ориз или пържени картофи.

Рецепти за попска яхния:


Рецепта 01


Продукти за попска яхния:

  •  - 500 г свинско месо
  •  - 1 глава лук
  •  - 200 мл кисело мляко
  •  - 1 супена лъжица олио
  •  - Сол и черен пипер на вкус


Приготвяне на попска яхния:

  •  - Нарежете месото на малки хапки.
  •  - Загрейте олиото в тиган и запържете месото, докато златисто кафяво.
  •  - Добавете лука и запържете, докато омекне.
  •  - Добавете киселото мляко, солта и черния пипер и разбъркайте добре.
  •  - Намалете котлона и оставете да къкри на бавен огън за 30 минути, или докато се сгъсти.

Рецепта 02


Продукти

  •  - 500 г свинско месо, нарязано на кубчета
  •  - 1 глава лук, нарязана на ситно
  •  - 2-3 домата, обелени и нарязани на кубчета
  •  - 1 ч.л. чубрица
  •  - 1/2 ч.л. червен пипер
  •  - 1 с.л. брашно или нишесте
  •  - сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

  •  - В тиган или тенджера се загрява олио и се запържва месото до зачервяване.
  •  - Добавя се лукът и се запържва до омекване.
  •  - Добавят се доматите, чубрицата и червеният пипер. Разбърква се и се готви за 5 минути.
  •  - Добавя се брашното или нишестето, разредено с малко вода, и се разбърква добре, за да се сгъсти сосът.
  •  - Ястието се посолява и поръсва с черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън за около 30 минути, докато месото омекне.


Рецепта 03


Съставки:

  •  - 1 кг свинско месо
  •  - 1 глава лук
  •  - 5 домата
  •  - 1 ч.л. червен пипер
  •  - 2 скилидки чесън
  •  - сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

  •  - Нарежете месото на хапки.
  •  - Нарежете лука на ситно и го запържете в тиган на умерен огън.
  •  - Добавете месото и го запържете за няколко минути.
  •  - Добавете доматите, червения пипер, чесъна, солта и черния пипер.
  •  - Налейте 2 чаши вода и оставете да заври.
  •  - Намалете огъня и оставете да къкри за няколко часа, докато месото стане крехко и сосът се сгъсти.
  •  - Сервирайте с препечен хляб или ориз.


Заключение

Попската яхния е едно вкусно и засищащо ястие, което е идеално за студените зимни дни. Тя е традиционно ястие, което се сервира често в българските домове. Може да се приготви и във вегетариански вариант, като се замени свинското месо с боб, леща или друг вид зеленчуци.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: