Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 декември 2023

Валута по сметка | dLambow

(Account Currency) -

Валута по сметка при форекс търговия


Какво е Валута по сметка?

Account Currency - [ əˈkaʊnt ˈkʌrənsi ] - Валута по сметката - Валутата, в която са деноминирани всички операции за депозит/теглене на сметката. и по която се поддържа балансът на вашата форекс сметка. Тя е валутата, в която ще получавате печалбите и загубите си от търговията.

Валута по сметка
Валута по сметка (Account Currency)

Как се изчисляват печалбите и загубите?

Когато търгувате с валута, която е различна от вашата валута по сметка, печалбата или загубата ви се изчислява въз основа на курса на валутната двойка в момента на затваряне на сделката. 

Например, ако търгувате с валутната двойка EUR/USD и имате покупка на 100 000 евро, печалбата или загубата ви ще се изчисли въз основа на курса на EUR/USD в момента на затваряне на сделката.

Ако вашата валута по сметка е евро (EUR), тогава печалбата или загубата ви ще бъдат в евро. Ако вашата валута по сметка е долар (USD), тогава печалбата или загубата ви ще бъдат в долари.

Изборът на валута по сметка е важен, тъй като може да повлияе на печалбите и загубите ви. Например, ако вашата валута по сметка е валута, която се очаква да се обезцени, тогава печалбите ви от сделките с тази валута ще бъдат по-малки.

Избор на валута по сметката за търговия

Когато отваряте форекс сметка, трябва да изберете валута по сметка. Най-популярните валути по сметка са доларът, еврото и йената. Изборът на валута по сметка е важен фактор, който трябва да вземете предвид, когато започвате да търгувате на Форекс. Той може да повлияе на начина, по който търгувате, и на вашите печалби и загуби.

Фактори за избор на валута по сметка

Ето някои фактори, които трябва да вземете предвид при избора на валута по сметка:

- Валутата, в която получавате доходи

Ако получавате доходи в определена валута, може да искате да изберете тази валута за валута по сметка. Това ще ви помогне да избегнете обменните курсове, които могат да намалят печалбите ви.

- Валутата, в която искате да инвестирате

Ако искате да инвестирате в активи, котирани в определена валута, може да искате да изберете тази валута за валута по сметка. Това ще ви помогне да избегнете обменните курсове, които могат да намалят вашите инвестиции.

- Валутата, в която искате да търгувате

Ако искате да търгувате с определени валути, може да искате да изберете валута по сметка, която е свързана с тези валути. Това ще ви помогне да намалите комисионните и разходите за обмен.

- Валутата, в която искате да пътувате

Ако често пътувате до Великобритания, тогава е разумно да изберете лира като валута по сметка.

- Разходи за транзакции

Разходите за транзакции обикновено се определят в проценти от размера на сделката. Тези проценти могат да варират в зависимост от валутата по сметка. Например, ако валутата по сметка е евро, транзакциите в евро обикновено са по-евтини от транзакциите в други валути.

- Ликвидност

Ликвидността е мярка за това колко лесно може да се купи или продаде определена валута. Валутите с висока ликвидност обикновено имат по-ниски спредове.

- Валютни курсове

Валутни курсове са променливи и могат да се движат в различни посоки. Ако валутата по сметка е силна, печалбите от сделки в други валути ще бъдат по-големи.

- Език
Ако предпочитате да използвате платформа за форекс търговия на български език, проверете дали платформата поддържа валутата по сметка, която сте избрали.

- Финансови цели

Ако целите си да печелите пари в друга валута, например долар, тогава може да е по-добре да изберете долар като валута по сметка. Например:

  • - Ако живеете в България и получавате доходи в български левове, може да искате да изберете евро за валута по сметка. Това ще ви помогне да избегнете обменните курсове, които могат да намалят печалбите ви.
  • - Ако искате да инвестирате в американски акции, може да искате да изберете долар за валута по сметка. Това ще ви помогне да избегнете обменните курсове, които могат да намалят вашите инвестиции.

Често използвани валути по сметка за търговия

Ето някои примери за често използвани валути по сметка:

- Евро (EUR)

Еврото е най-използваната валута по сметка в света. То е официалната валута на 19 държави от Европейския съюз и е една от най-ликвидните валути в света.

- Доллар (USD)

Доларят е втората най-използвана валута по сметка в света. Той е официалната валута на Съединените щати и е една от най-силните валути в света.

- Японска йена (JPY)

Японската йена е третата най-използвана валута по сметка в света. Тя е официалната валута на Япония и е една от най-стабилните валути в света.

- Британска лира (GBP)

Британската лира е четвъртата най-използвана валута по сметка в света. Тя е официалната валута на Обединеното кралство и е една от най-ликвидните валути в света.

В крайна сметка, изборът на валута по сметка е въпрос на личен избор. Важно е да проучите различните фактори и да изберете валута, която е най-подходяща за вашите нужди.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: