Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

31 декември 2023

Кетрин Хеслинг | dLambow

(Catherine Hessling) -

Кетрин Хеслинг - първата съпруга на Жан Реноар


Коя е Кетрин Хеслинг?

Катрин Хеслинг (Catherine Hessling) е френска актриса и първата съпруга на режисьора Жан Реноар от 1920 г. до 1943 г..

Кетрин Хеслинг
Кетрин Хеслинг (Catherine Hessling)

Катрин Хеслинг (родена като Андре Мадлен Хойшлинг (Andrée Madeleine Heuschling) на 22 юни 1900 г. в Pontfaverger-Moronvilliers, Marne, Франция. Тя почива на 28 септември 1979 г. в La Celle-Saint-Cloud, Yvelines, Франция.

Хеслинг се появява в 15, предимно неми филма, преди да се оттегли от актьорската професия и да се оттегли от обществения живот в средата на 30-те години.


Личен живот

 

Деца:

  • - Ален Реноар (Alain Renoir)


Съпруг:

  • - Жан Реноар (Jean Renoir) - (в периода 1920 г.–1943 г.)


Хеслинг е потърсила убежище в Ница по време на Първата световна война. Нейните предци по бащина линия идват от Елзас, но се преместват в Шампан-Ардени, когато Елзас преминава към Германия. През 1917 г. красотата й привлича вниманието на Анри Матис (Henri Matisse), който я изпраща при колегата художник Пиер-Огюст Реноар (Pierre-Auguste Renoir), тъй като смята, че тя изглежда като подходяща тема за Реноар. Хеслинг е модел, облечена и гола за Реноар до смъртта му през декември 1919 г.

Така, вторият син на известния художник Реноар, Жан, се влюбва в Хеслинг и двойката се жени на 24 януари 1920 г. Хеслинг ражда син, Ален Реноар, на 31 октомври 1921 г.

Жан Реноар е планирал кариера в керамичното изкуство, но вместо това решава да опита късмета си във филмовата среда в опит, както по-късно ще твърди, да направи Хеслинг звезда. Въпреки че и двамата са фенове на американските филми и Хеслинг копира модата и поведението, които вижда на екрана, тя всъщност никога не е имала никаква мисъл или амбиция да стане актриса.

Реноар продуцира първия си сценарий, Катрин, през 1924 г. Алберт Дюдоне (Albert Dudonnet) режисира филма. Реноар измисля за Хеслинг много ярък, преувеличен външен вид, с уста и очи, пронизващ черен срещу бял грим на лицето, който отново е използван в първия му пълнометражен филм „Въртопът на съдбата“ и пищната и скъпа адаптация на Емил Нана на Зола (1926), в която изпълнението на Хеслинг е описано като характерно стилизирано и неделикатно, но подходящо за тази роля.

Хеслинг се появява в още три филма на Реноар, преди двойката да се раздели през 1931 г. Говори се, че тя е очаквала да изиграе ролята на Лулу в звуковия филм на Реноар La Chienne и се почувствала предадена, когато продуцентите на филма настояли за друга актриса, а Реноар се съгласил за Janie Marèse в ролята. След раздялата на двойката (разводът не е финализиран до 1943 г.), Хеслинг се появява във второстепенни роли в три звукови филма и има кратка кариера като танцьорка, преди да изостави шоубизнеса напълно. Тя изживя остатъка от живота си далеч от очите на обществеността.

Хеслинг умира в предградията на Париж на 28 септември 1979 г., на 79 години. Жан Реноар умира в Калифорния по-рано същата година.

Хеслинг се играе от Криста Терет (Krista Terrett) във филма "Реноар" от 2012 г. Излязъл през 1915 г., филмът описва връзката на Хеслинг с Пиер-Огюст Реноар и началото на романтичната й връзка с Жан Реноар.

Филмография (Filmography) на Кетрин Хеслинг:

  • 1924 г. Катрин или Живот без радост, на Алберт Дюдоне (Albert Dieudonné)
  • 1925 Водовъртежът на съдбата, като Вирджиния Розерт, на Жан Реноар
  • 1926 Нана, като Нана, на Жан Реноар
  • 1927 В ефира на Чарлстън, като Катрин Феран, на  Жан Реноар
  • 1927 Малката, като Лили, на  Алберто Кавалканти (Alberto Cavalcanti)
  • 1927 В пристанището, на Алберто Кавалканти
  • 1928 Малката кибритопродавачка, като Карън, на Жан Реноар
  • 1928 Tire-au-flan, като Учителят, на Жан Реноар
  • 1928 Ивет Ивет, като Обарди, на Алберто Кавалканти
  • 1929 Ще видите следващата седмица, на Алберто Кавалканти
  • 1930 Червената шапчица, като Червената шапчица, на Алберто Кавалканти
  • 1934 Корали и компания, като Лиан, на Алберто Кавалканти
  • 1935 Престъпление и наказание, като Елизабет, на Пиер Шена (Pierre Chena)

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: