Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

11 декември 2023

Индикатор за натрупване/разпределение | dLambow

(Accumulation/Distribution Indicator - A/D) -

Техническият Индикатор за натрупване/разпределение (A/D) измерва силата на купувачите и продавачите


Какво е Индикаторът за натрупване/разпределение?

Индикаторът за натрупване/разпределение (Accumulation/Distribution Indicator - A/D - [ əˌkjuːmjʊˈleɪʃ(ə)n/ˌdɪstrɪˈbjuːʃən ˈɪndɪkeɪtə ]) е осцилатор, който измерва относителната сила на купувачите и продавачите на пазара, като показва разликата между всички възходящи ценови движения до точката на затваряне (натрупване) и всички движения надолу на цената (разпределение) чрез време на затваряне през определен период от време.

Индикатор за натрупване/разпределение
Индикатор за натрупване/разпределение (Accumulation/Distribution Indicator - A/D)

Този индикатор помага на търговците да преценят дали пазарът се контролира от купувачи (натрупване) или продавачи (дистрибуция). Той се основава на обема на търговията и цената на затваряне на пазара. Разработен е от J. Welles Wilder.

Така, индикаторът за натрупване/разпределение (A/D) е технически индикатор, който се използва за измерване на силата на купувачите и продавачите на финансов актив. Той се основава на принципа, че купувачите и продавачите добавят или премахват обем от пазара, когато правят сделки.

  • - Положителни стойности на A/D показват, че има повече купувачи на пазара, отколкото продавачи.
  • - Отрицателни стойности на A/D показват, че има повече продавачи на пазара, отколкото купувачи.


Изчисляване на Indicator - A/D

Линията за натрупване/разпределение (A/D) измерва предлагането и търсенето на актив или ценна книга, като разглежда къде цената е затворила в диапазона на периода и след това умножава това по обем. Индикаторът A/D е кумулативен, което означава, че стойността на един период се добавя или изважда от последния. Индикаторът A/D се изчислява, като се раздели обемът на сделките за определен период от време на средната цена за същия период.

  • - Цена: A/D използва цената на актива, за да определи дали купувачите или продавачите са имали по-голяма сила в дадена сесия.
  • - Обем: A/D използва обема, за да даде по-точна представа за силата на купувачите или продавачите.
  • - Затваряне на цената: A/D използва затварянето на цената, за да определи дали тенденцията продължава или се обръща.

Може да изчислите индикаторът A/D по следната формула:

A/D = (Обем * Цена на затваряне) / (Цена на откриване)

A/D е скалиран от 0 до 100. Стойности над 50 показват, че има тенденция за натрупване. Стойности под 50 показват, че има тенденция за разпределение.

  • - Ако стойността на индикатора A/D е над 50, това означава, че купувачите имат относително повече сила от продавачите.
  • - Ако стойността на индикатора A/D е под 50, това означава, че продавачите имат относително повече сила от купувачите.

По-високите стойности на A/D означават, че купувачите са по-силни от продавачите и че цената вероятно ще се повиши. По-ниските стойности на A/D означават, че продавачите са по-силни от купувачите и че цената вероятно ще се понижи.

Използване на Индикатора A/D


- Обръщания на пазара

Индикаторът A/D може да се използва за идентифициране на потенциални обръщания на пазара. Например, ако A/D започне да се повишава, това може да означава, че купувачите започват да поемат контрола над пазара и това може да доведе до повишаване на цената.

- Идентифициране на трендове

Индикаторът A/D може да се използва и за идентифициране на тенденции (трендове). Ако A/D се движи в една посока за продължителен период от време, това може да е индикация, че трендът ще продължи. Например, ако A/D се движи нагоре за няколко седмици, това може да е индикация, че трендът нагоре ще продължи. Ако A/D се повишава постоянно, това може да означава, че тенденцията е възходяща.

- Оценка на риска

A/D може да се използва за оценка на риска, свързан с конкретна тенденция.

- Разработване на търговски стратегии

A/D може да се използва като част от търговска стратегия за определяне на точки за влизане и излизане от пазара.

Ето как да интерпретирате индикатора A/D:

  • - По-високи стойности на A/D означават, че купувачите са по-силни от продавачите.
  • - По-ниски стойности на A/D означават, че продавачите са по-силни от купувачите.
  • - Ако A/D започне да се повишава, това може да означава, че купувачите започват да поемат контрола над пазара.
  • - Ако A/D започне да пада, това може да означава, че продавачите започват да поемат контрола над пазара.
  • - Постоянно повишаване на A/D може да означава, че тенденцията е възходяща.
  • - Постоянно падане на A/D може да означава, че тенденцията е низходяща.


Точки за влизане и излизане от сделки

Индикаторът A/D може да се използва за идентифициране на потенциални точки за влизане и излизане от сделки.

Използване за идентифициране на точки за влизане

Може да се използва за идентифициране на потенциални точки за влизане в сделка, когато индикаторът A/D се намира в зона на пренатрупване. Това означава, че купувачите са натрупали силна позиция на пазара и е вероятно цената да продължи да се покачва.

Например, ако индикаторът A/D се намира над 70, това е индикация, че купувачите имат силна позиция на пазара. В този случай може да се помисли за влизане в сделка за покупка, когато цената започне да се връща от зоната на пренатрупване.

Използване за идентифициране на точки за излизане

Може да се използва за идентифициране на потенциални точки за излизане от сделка, когато индикаторът A/D се намира в зона на разпределение. Това означава, че продавачите са натрупали силна позиция на пазара и е вероятно цената да продължи да се понижава.

Например, ако индикаторът A/D се намира под 30, това е индикация, че продавачите имат силна позиция на пазара. В този случай може да се помисли за излизане от сделка за продажба, когато цената започне да се връща от зоната на разпределение.

Използване на A/D при форекс търговия

Ето някои примери за как може да се използва A/D при форекс търговия:

- Идентифициране на тенденции.

Ако A/D се повиши над 50, това може да е сигнал за началото на възходяща тенденция.

- Оценка на риска.

Ако A/D е висок, това означава, че цената на актива може да се движи значително в краткосрочен план. Търговецът може да реши да намали размера на стоп-лоса си, за да компенсира повишената волатилност.

- Разработване на търговска стратегия.

Например, търговецът може да реши да купува, когато A/D се повиши над определен праг и да продава, когато A/D се понижи под определен праг.


- Оценка на силата на тенденцията

А/D може да се използва за оценка на силата на тенденцията.


Важно е да се отбележи, че A/D е само един от многото технически индикатори, които могат да се използват при форекс търговия. Важно е да се използва заедно с други индикатори и анализ, за да се гарантира, че вашите търговски решения са обосновани.

Заключение

Индикаторът A/D е мощен инструмент, който може да ви помогне да вземете по-добри решения за търговия. Важно е да се отбележи, че индикаторът A/D не е безупречен. Той може да дава фалшиви сигнали и е важно да се използва заедно с други технически индикатори и фактори, за да се вземат информирани решения за търговия. Затова, ето някои допълнителни съвети за използване на индикатора за натрупване/разпределение:

  • - Използвайте A/D в комбинация с други технически индикатори, за да получите по-пълна картина на пазара.
  • - Внимавайте за фалшиви сигнали. A/D може да показва тенденция, която в крайна сметка не се реализира.
  • - Използвайте A/D като част от добре обмислена търговска стратегия.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: