Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

15 декември 2023

Лалибела в Етиопия | dLambow

(Lalibel in Ethiopia) -

Лалибела - град в Етиопия с 11 църкви от розови гранитни скали


Какво е Лалибела?

Лалибела е град в района на Амхара, Северна Етиопия (Lalibel in Ethiopia), който е известен със своите 11 църкви, издълбани в розовите гранитни скали. Градът е основан през 12-ти и 13-ти век от последния крал Гебре Мескил Лалибела от династията Загве (King Gebre Mesqel Lalibela of the Zagwe dynasty), който е искал да пресъздаде нов Йерусалим след като Йерусалим е превзет от мюсюлманите.

Лалибела в Етиопия
Лалибела в Етиопия (Lalibel in Ethiopia)

Той се счита за светец от Етиопската православна църква Тевахедо (Ethiopian Orthodox Tewahedo Church). Църквите са издълбани в гранитните скали на планината Рам, на височина от около 2500 метра и са построени в различни стилове, включително романски, византийски и арменски.

Ето някои интересни факти за Лалибела:

  • - Строителството на църквите е отнело около 20 години и се смята, че е извършено от хиляди работници.
  • - Църквите са издълбани в мек гранит, който е бил разчупван с помощта на инструменти от дърво и метал.
  • - Църквите са забележителни със своята архитектура и сложни стенописи.
  • - Лалибела е популярна туристическа дестинация и привлича посетители от цял ​​свят.

Църкви с уникална архитектура

Църквите в Лалибела са уникални по своята архитектура и са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Те са едно от най-важните исторически и културни забележителности в Етиопия. Издълбани са в скали, които са до 30 метра височина и са свързани помежду си с тунели и стълбища. Църквите са свързани с библейски истории и легенди и са важни места за поклонение за етиопските православни християни.

Медхане Алем (Medhane Alem)

Една от най-известните църкви в Лалибела е Медхане Алем (Biete Medhane Alem или House of the Saviour of the World / Къща на Спасителя на света), която е най-голямата монолитна църква в света. Църквата има височина 33 метра и ширина 25 метра и е издълбана в една единствена скала.

Бетал Гиоргис (амхарски: Bete Giyorgis)

Друга известна църква е Бетал Гиоргис (Church of Saint George), която е известна със своята причудлива форма на осемоъгълник под формата на кръст. Църквата е издълбана в скалата така, че да изглежда като че ли е окачена във въздуха. Бет Гиоргис е символ на кръста и се смята, че е построена за да отпразнува победата на цар Лалибела над мюсюлманите.

Бет Данагел

Бет Данагел - (Biete Denagel - House of Virgins / Къща на девите) е построена в стил византийски и е известна със своите стенописи, изобразяващи живота на Иисус Христос.

История и култура

Скалните църкви в Лалибела са свидетелство за богатата история и култура на Етиопия. Те са едно от най-впечатляващите забележителности в Африка и заслужава да бъдат посетени от всеки, който се интересува от история, религия или просто от красотата на природата.

Затова Лалибела е популярно туристическо място и е едно от най-свещените места за православните християни в Етиопия. Лалибела е достъпно с редовни полети от Адис Абеба. Градът също така е свързан с железопътна линия с Адис Абеба.

Църквите в Лалибела са чудесен пример за средновековната етиопска архитектура. Те са свидетелство за богатата история и култура на Етиопия. Лалибела е едно от най-важните религиозни места в Етиопия и привлича поклонници от цял свят. Църквите са и забележително инженерно постижение и са символ на богатата история и култура на Етиопия.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: