Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

18 декември 2023

Белоруски дрон Буревестник-МК | dLambow

(Belarusian drone Burevestnik-MK) -

Новият беларуски боен дрон (БЛА) "Буревестник-МК"


Какво е Белоруски дрон Буревестник-МК?

Новият беларуски боен дрон - Безпилотен летателен апарат (БЛА) "Буревестник-МК", по отношение на бойни възможности, технически и експлоатационни характеристики е способен еднакво успешно да изпълнява както ударни, така и разузнавателни (с незабавно предаване на получената информация на командните пунктове) задачи. Той е безпилотен летателен апарат (БЛА) от класа на тактическите ударни дронове.

Белоруски дрон Буревестник-МК
Белоруски дрон Буревестник-МК (Belarusian drone Burevestnik-MK)

Дронът е разработен от "Конструкторско бюро "Гранит" към белоруската компания "Авиаремонтный завод №558", като е изпълнен по схемата "летящо крило". Той е двумоторен, високопланен безпилотник. Дронът е оборудван с два турбореактивни двигателя. Беларуският дрон ще може успешно да се вписва както в разузнавателни, така и в огневи мисии дълбоко в тила на противника.

Характеристики на дронът Буревестник-МК

В цифри характеристиките на тежкия беларуски дрон са както следва:

  • - Дължина - 5,4 метра;
  • - Размах на крилата - 7,3 метра;
  • - Височина - 1,1 метра;
  • - Диапазон на работни височини - 200–5000 метра;
  • - Продължителност на полета - около 10 часа;
  • - Максимално излетно тегло - 1300 килограма;
  • - Дронът е оборудван с двигатели "Ивченко" ТВ3-117ВМ-117К, които му осигуряват:
    • = мощност на силовия агрегат - 62 л. с. (45,6 kW);
    • = максимална скорост до 300 километра в час;
    • = крейсерска скорост - 80–125 километра в час;
    • = максимален обхват на полета от 2000 километра;
  • - Дронът е оборудван с електрооптично-инфрачервено (ЕОИ) оборудване, което му позволява да извършва разузнаване и наблюдение над противника.
  • - Дронът може да носи различни видове въоръжение, включително противотанкови ракети, бомби и ракети въздух-въздух.


Комуникация

Вниманието на специалистите беше привлечено от възможността за гарантиране на висококачествено предаване на информация и комуникации на разстояние до 290 км (за турския Bayraktar-TB2 - до 150 км). Изглежда важно, че предаването на управляващ сигнал към дрона, както и получаването на разузнавателна информация от него, се извършват в реално време. Просто казано, забавянето на сигнала е практически незабележимо дори на толкова сериозно разстояние.


Далечина на полета

Според разработчика разузнавателно-ударният БПЛА „Буревестник-МК“, който е в режим на автономен полет по специално разработена програма, е в състояние да покрие повече от 1000 км за десет часа полет, но това не е пределът. В близко бъдеще се очаква този параметър да се увеличи поне един път и половина.

Наблюдение и разузнаване
Също така си струва да се отбележи, че работата на оборудването за наблюдение и разузнаване не зависи от времето на деня. При условия на директна радиокомуникация максималният обхват на използване е около 100 км, а при използване на два ретранслатора стойността на тази характеристика нараства над 5 пъти.

Полезен товар

В допълнение към летателно-навигационния комплекс, произведеният в Беларус БПЛА носи на борда около 80 кг полезен товар. Дронът е способен да носи специален товар под формата на управляемо и неуправляемо ракетно оръжие.

Защитата на комуникациите
Беларуските разработчици трябва да мислят само за защитата на комуникационните канали и противодействието на противниковата електронна война. Вероятно вече се работи в тази посока. В този случай дронът ще се превърне в истински „архангел на възмездието“.

Бойни възможности

"Буревестник-МК" е предназначен за водене на ударни и разузнавателни операции. Той може да бъде въоръжен с различни видове оръжия, включително ракети, бомби и контейнери с леко въоръжение. Дронът може да носи до 1 000 килограма боеприпаси. Той е и доста маневрен, което му позволява да избягва вражеската противовъздушна отбрана.

"Буревестник-МК" е предназначен за унищожаване на бронирани цели, жива сила и огневи точки. Той може да се използва за нанасяне на удари по вражески позиции, укрепления и логистични съоръжения. Дронът "Буревестник-МК" е способен да изпълнява широк спектър от бойни задачи, включително:

  • - Разузнаване и наблюдение;
  • - Нанасяне на удари по наземни цели;
  • - Поддръжка на наземните войски;
  • - Противовъздушна отбрана.


Допълнителни данни

"Буревестник-МК" е оборудван с редица системи за самозащита, включително радар за предупреждение за приближаване на вражески самолети, система за изстрелване на димни завеси и система за радиоелектронна борба. Дронът е също така оборудван с система за автоматизирано управление, която му позволява да изпълнява автономни полети.

Използване

"Буревестник-МК" е все още в процес на разработка, но вече е влизал в употреба от беларуските въоръжени сили. Дронът е бил използван по време на военните учения "Союзная решимость-2023", които се проведоха в Беларус и Русия през 2023 г. БЛА "Буревестник-МК" е предназначен за използване от белоруските въоръжени сили.

  • - Дронът е бил използван за първи път в бойни условия през 2022 г., по време на руската инвазия в Украйна.
  • - Дронът е бил използван за разузнаване и наблюдение на украинските позиции, както и за нанасяне на удари по наземни цели.


Прогнози за бъдещето

"Буревестник-МК" се счита за един от най-модерните безпилотни летателни апарати в света. Той има потенциал да се превърне в важно оръжие в беларуските въоръжени сили.

Заключение

"Буревестник-МК" е модерен тактически ударен дрон, който има потенциал да бъде ефективно оръжие. БЛА-ът има сравнително големи бойни възможности и е в състояние да изпълнява широк спектър от задачи.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: