Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

19 декември 2023

Полярна роза | dLambow

(Larix) -

Полярната роза - неземна красота


Какво е Полярна роза?

Полярната роза е лиственица. Листвениците са род иглолистни дървета от семейство Борови, разпространени в хладните части на умерения пояс на Северното полукълбо. Те са едни от преобладаващите растения в тайгата на Русия и Канада.

Полярна роза
Полярна роза (Larix)

Кедърът и Лиственицата живеели наблизо.

Всички се възхищавали на лиственицата - и хората, и животните и птиците. Така тя се възгордяла и започнала да казва: "Аз съм на света най-милата!" Тя се хвалела с красотата си, докато при нея един ден не дошли гладните мечета. Те я помолили да ги нахрани и да ги спаси от глада. Но Лиственицата не могла да го направи. Тогава Кедърът мълчаливо ги нахранил със своите ядки, спасявайки ги от глад.

Така Лиственицата разбрала, че не само красотата е важна в живота.
Станало й съвестно и от срама листенцата й пожълтели и окапали. Оттогава тя съблича своите иглички всяка година, като за известно време губи своята красота.Кой би предполагал, че у едно обикновено дръвче - лиственицата, през пролетта се появяват разкошни цветова с неземна красота? Всеки би се съгласил, че цъфтящата лиственица изглежда страхотно - всъщност, това са нейните шишарки, които се зачервяват веднъж на 2-3 години.


Това дърво е рекордьор по дълголетие.

Обикновено расте в природата в продължение на 500-750 години, а в сибирските гори има екземпляри по над 1000 години. Разпространено е в Америка и Европа, като се среща буквално на всяка крачка и в Латвия. През зимата, на това дълголетно дърво му окапват листа, което го отличава от всичките му събратя по семейство.

Символ на безсмъртие и дълголетие

Иглолистно дърво от семейство борови, считано от много народи за символ на безсмъртие и дълголетие. Зашеметяващо красиви розови-червени цветя на голи клони - като всъщност, това са бъдещите шишарки.

Това дърво е по-плътно и по-здраво не само от бора, но и от дъба, устойчиво на влага и разрушителния ефект на бръмбарите-дървояди. От дървесината на лиственица в древни времена те правели ритуални съдове, а по-късно - телеграфни стълбове, траверси, използвали са я и в корабостроенето.

Именно от такава дървесина са изработени подпорите на Исаакиевия събор в Петербург и сградите във Венеция, защото бетонът не издържа на разрушителната сила на морската вода. В Москва храмът "Св. Василий Блажени" е построен от лиственица, а в много замъци-музеи по света, подовете са покрити с паркет от лиственица.Легендата за мъдрия кедър и красивата лиственица.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: