Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

26 декември 2023

Салдо по сметка | dLambow

(Account Balance) -

Салдо по сметка при форекс търговия


Какво е Салдо по сметка?

Салдо по сметка (Account Balance [ əˈkaʊnt ˈbæləns ]) е стойността на сметката, включително печалбата, загубата и собствения капитал, използвани за поддържане на форекс пазара на отворените сделки.

Салдо по сметка
Салдо по сметка (Account Balance)

Т.е. салдото по сметка при форекс търговия е сумата от парите, които имате на разположение за търговия. То се формира от сумата, която сте депозирали в сметката си, плюс или минус печалбите и загубите от вашите сделки.

Видове салдо по сметка

Салдото по сметката може да бъде:

- Положително

Положителното салдо означава, че имате пари на разположение за търговия.

- Отрицателно

Отрицателното салдо означава, че сте загубили повече пари, отколкото сте депозирали, и може да доведе до блокиране или затваряне на сметката ви от брокера.

- Нулево

Нулевото салдо означава, че сте изтеглили всички пари от сметката си.

Актуализиране на салдото

Салдото по сметка се актуализира в реално време, така че можете да следите резултатите от вашите сделки по всяко време. Промените по салдото могат да бъдат причинени от:

  • - Захранване или теглене на средства от сметката
  • - Затваряне на търговски сделки
  • - Начисляване на комисионни или други такси

Салдото по сметка е един от най-важните показатели, които търговецът трябва да следи, за да оцени състоянието на своята търговска дейност.

Използване на салдото по сметката

Ето някои от начините, по които търговците могат да използват салдата по сметка:

  • - За да определят дали са на печалба или загуба
  • - За да определят дали могат да си позволят да отворят нови търговски сделки
  • - За да определят дали трябва да направят корекции в своята търговска стратегия

Салдото по сметка е важен инструмент за управление на риска и за постигане на успех в форекс търговията.

Допълнителни подробности

Ето някои допълнителни подробности за салдата по сметка при форекс търговия:

  • - Салдата по сметка се изчислява в същата валута, в която е открита сметката.
  • - Ако сметката е открита в лева, салдата по сметка ще се променя в зависимост от колебанията в курса на лева спрямо другите валути.
  • - Ако сметката е открита в друга валута, салдата по сметка ще се променя в зависимост от колебанията в курса на тази валута спрямо другите валути.


Ето някои фактори, които могат да повлияят на салдото по сметка:


- Депозити и тегления

Когато депозирате пари в сметката си, салдото ви ще се увеличи. Когато изтеглите пари от сметката си, салдото ви ще намалее.

- Печалби и загуби от сделки

Когато спечелите сделка, салдото ви ще се увеличи с размера на печалбата. Когато загубите сделка, салдото ви ще намалее с размера на загубата.

- Начислени или приспаднати такси и комисиони

Форекс брокери начисляват такси и комисиони за различни услуги, включително за отваряне и затваряне на сделки, за захранване и теглене на средства и др. Тези такси и комисиони се приспадат от салдата по сметката ви.

- Ливъридж

Ливъриджът ви позволява да търгувате с по-големи суми пари, отколкото имате на разположение в сметката си. Това може да доведе до по-големи печалби, но и до по-големи загуби.


Ето някои съвети за управление на салдото по сметка:


- Започнете с малък депозит

Това ще ви помогне да намалите риска от големи загуби.

- Установете си стоп-лосове

Стоп-лосовете са поръчки, които автоматично затварят сделката ви, когато достигне определена цена. Те могат да ви помогнат да ограничите загубите си.

- Не търгувайте с пари, които не можете да си позволите да загубите

Това е най-важният съвет за управление на салдото по сметка.

- Следете внимателно салдата си

Важно е да следите внимателно салдата си, за да сте наясно с вашите печалби и загуби. Това ще ви помогне да управлявате риска и да вземате информирани решения за вашите сделки.

- Задайте си цели

Задайте си цели за вашата форекс търговия, като например колко пари искате да спечелите или колко загуби искате да понесете. Това ще ви помогне да останете на прав път.

- Управлявайте риска

Винаги управлявайте риска внимателно, когато търгувате на форекс пазара. Използвайте стоп лос, за да ограничите загубите си.

- Бъдете търпеливи

Форекс търговията е дългосрочен процес. Не очаквайте да станете богати за една нощ. Бъдете търпеливи и фокусирани върху вашите цели.


Заключение

Важно е да следите внимателно салдото по сметката си, за да избегнете загуби, които не можете да си позволите. След като разберете как се формира салдо по сметка при форекс търговия, можете да започнете да го използвате за следене на вашите резултати и за вземане на информирани решения за вашите сделки. 

Ако имате въпроси или притеснения относно салдото по сметка, винаги можете да се консултирате с брокера си. В България салдата по форекс сметки се облагат с 10% данък върху доходите. Данъкът се дължи върху положителната разлика между депозитите и печалбите или загубите от търговски сделки.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: