Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

08 декември 2023

Вълци - еколози | dLambow

(Wolves - environmentalists) -

Как 14 вълка оправиха екологията в парка "Йелоустоун", без да вземат нито стотинка от грант?


Ето какво правят 14 вълка пуснати на свобода...

Когато през 1995 г. четиринадесет вълка бяха пуснати на свобода в Националния парк Йелоустоун, учените нямаха представа, че това радикално ще промени цялата екосистема на парка.

Вълци - еколози
Вълци - еколози (Wolves - environmentalists)

Времето на тревопасните елени

В парка нямаше вълци 70 години и през цялото това време там царуваха елените, които през годините на неконтролирано размножаване (всички усилия на хората да контролират популацията им не доведоха до успех), нанасяха силните щети на растителността и на местните птици.

Приносът на вълците

Четиринадесет вълка, разбира се, не можеха да изядат всички елени, но ги принудиха внимателно да избират места за пасища и да избягват някои части на парка. По тези места растителността започна да се съживява. За шест години броят на дърветата се е увеличил пет пъти. Бобрите се появиха, защото се нуждаят от дървета за изграждане на язове.

В потоците имаше патици и риби. Вълците намалиха популацията на чакалите, което доведе до увеличаване на броя на зайците и мишките, които от своя страна привлякоха в парка ястреби, порове и лисици. Мечките дойдоха в парка, защото успяваха да прогонят вълците от плячката им да ядат остатъците им. Броят на горските плодове в парка се е увеличи.

Но най-удивителното е, че вълците промениха течението на реките.
Коритата им се изправиха и стабилизираха, а бреговата ерозия намаля. Това се случи, защото влиянието на вълците върху елените доведе до експлозивен растеж на дървета и трева по бреговете на реката, което доведе до тяхното укрепване.


Какво е значението на вълците в регулиране екосистемата в местата на обитаване?  

Вълците играят важна роля в регулирането на екосистемата в местата на обитаване. Те са хищници на върха на хранителната верига и като такива помагат за контролиране на популацията на плячката си, като елени, лосове, зайци и други.

Чрез лов на тези животни, вълците помагат да се поддържа здравословен баланс в екосистемата. Това е важно, защото прекомерният брой на някои видове животни може да доведе до екологични проблеми, като например ерозия на почвата, изчезване на растения и намаляване на биоразнообразието.

Как го постигат?

Вълците постигат регулирането на екосистемата по няколко начина. Вълците ловуват заедно в глутници, като всеки член на глутницата има определена роля. Водачът на глутницата е отговорен за вземането на решения и за защита на глутницата. Други членове на глутницата помагат за намирането на плячка, за преследването ѝ и за улова ѝ.

  • - Първо, те ловуват плячката си, което намалява общия брой на индивидите.
  • - Второ, те карат плячката си да бъде по-бдителна и да се движи повече, което изгаря повече енергия и намалява репродуктивния ѝ успех.
  • - Трето, вълците могат да се хранят само с част от плячката си, оставяйки останалата част за други животни.

Това помага за разпространението на хранителните вещества в екосистемата.

Какво е тяхното поведение, организация, йерархия?...

Вълците са социални животни, които живеят в глутници. Глутниците обикновено се състоят от 5-10 индивида, но могат да бъдат и по-големи. В глутницата има строга йерархия, водена от доминиращ чифт, който се определя от възрастта, силата и опита на индивида. Водачът на глутницата е най-възрастният и най-силният индивид. Чифтосването е моногамно и двойките остават заедно за цял живот.

Вълците са активни през нощта и през деня.

Те са много бързи и пъргави, а зрението и обонянието им са много добре развити. Вълците са месоядни и се хранят с различни животни, включително елени, зайци, лосове, бизони и др.

Вълците са важни за екосистемата

Вълците са важна част от екосистемата и играят важна роля в поддържането на баланса в природата. Те са обаче и обект на лов и преследване от човека. В някои страни вълците са застрашен вид. Те трябва да са под защита, защото:

  • - Помагат за контролиране на популацията на други животни, като предотвратяват пренаселеността.
  • - Подпомагат разпространението на семената на растенията, като ядат плодовете и ги изхвърлят с изпражненията си.
  • - Подпомагат развитието на други видове, като например лосове и елени, които се възползват от плячката, убита от вълците.


Ето някои конкретни примери за ролята на вълците в регулирането на екосистемата:

  • - Вълците са важни за поддържане на здравословна популация на елени в Северна Америка. Те убиват около 20% от елените всяка година, което помага да се предотврати пренаселеността и да се поддържат гористите площи здрави.
  • - Вълците са важни за разпространението на семената на растенията в тундра. Те ядат плодовете на растенията и ги изхвърлят с изпражненията си, което помага на семената да се разпространят на нови места.
  • - Вълците са важни за развитието на други видове, като например лосове. Лосовете се възползват от плячката, убита от вълците, като ядат труповете на животните. Това осигурява на лосовете ценни хранителни вещества, които им помагат да се възстановят след размножителния сезон.


Заключение

Вълците са били преследвани и унищожавани от хората в продължение на векове. В резултат на това популацията им в много части на света е значително намалена. Това води до дисбаланс в екосистемите, тъй като други животни, като елени и лосове, се размножават прекомерно.

В България вълците са защитени от закона. Те са включени в Червената книга на България като уязвим вид. В страната ни има около 1000 вълци, които обитават предимно планинските райони.

Самата география на природната среда се променя и всичко това благодарение на вълците, пуснати на свобода в нея. Останалото те сами си го знаят ...
 

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: