Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 декември 2023

Интернет | dLambow

(Internet) -

Интернет - глобална мрежа за свързаност на света


Какво е Интернет? (What is the Internet?)

Интернет (Internet) е глобална електронна и комуникационна мрежа (net), състояща се от милиарди компютри, сървери и други електронни устройства. С интернет е възможно да получите достъп до почти всякава информация, да общувате с всеки друг по света и да правите много повече, стига да имате достъп до мрежата.

Интернет
Интернет (Internet)

Можете да направите всичко това, като свържете свой компютър, таблет или смартфон към интернет, за което се казва, че сте онлайн (online). Когато някой каже, че компютърът е онлайн, това е просто друг начин да се каже, че е свързан с интернет (мрежата).

Интернет е като една голяма мрежа, която свързва компютри по целия свят. Чрез нея можем да обменяме информация, да споделяме файлове, да общуваме с други хора и да достъпваме огромно количество ресурси.

Интернет се състои от много различни мрежи, които са свързани помежду си чрез кабели, оптични влакна и други средства. За да може един компютър да се свърже с Интернет, той трябва да има достъп до една от тези мрежи.

Обяснение на интернет за лаици

Представи си, че имаш много приятели, които живеят в различни градове. Искам да им изпратиш писмо, но не искаш да ходиш до всеки от тях лично. Какво ще направиш?

Ще използваш пощенска служба, която да достави писмото до всеки от приятелите ти. Пощенската служба е като интернет. Тя свързва хора от цял свят, така че те да могат да общуват помежду си.

Интернет е глобална мрежа от компютри, които са свързани помежду си. Тя е като една голяма улица, по която могат да се движат данни. Тези данни могат да бъдат всякакви - текстове, снимки, видеоклипове, музика, програми и т.н.

За да използваш интернет, трябва да имаш компютър или друго устройство, което е свързано към мрежата. След това можеш да отваряш уебсайтове, да изпращаш имейли, да качваш и сваляш файлове, да играеш онлайн игри и много други.

Популярните услуги в интернет

Ето някои от най-популярните услуги в интернет:

- Електронна поща

Това е начин за изпращане и получаване на писма.

- Уебсайтове

Това са страници с информация, които можеш да разглеждаш.

- Социални мрежи

Това са места, където можеш да се свържеш с приятели и семейство.

- Игри

Това са забавления, които можеш да играеш онлайн.

От какво е изградена мрежата (Интернет)?

Световната мрежа (World Wide Web) - обикновено наричана накратко Мрежата (Net или Web) - е колекция от различни уебсайтове, до които можете да получите достъп през Интернет. Уебсайтът (website) се състои от текст, изображения и други информационни ресурси.

Уебсайтове

Уебсайтовете могат да приличат на други форми на медии - като статии във вестници или телевизионни програми - или могат да бъдат интерактивни по начин, който е уникален за компютрите. Целта на един уебсайт може да бъде почти всичко: платформа за новини, реклама, библиотека, форум, социална мрежа, електронен магазин и т.н.

Уеб браузъри

След като сте свързани с интернет, можете да осъществявате достъп и да преглеждате уебсайтове с помощта на тип приложение, наречено уеб браузър (web browser). Просто имайте предвид, че самият уеб браузър не е Интернет; той е само средство (програма, инсталирана на компютъра ви), което ви показва уебсайтове, които се съхраняват в интернет.

ПротоколTCP/IP

За да се разбират компютрите помежду си в Интернет, те използват стандартен набор от правила, наречени протоколи. Най-важният протокол в Интернет е TCP/IP, който е отговорен за преноса на информация между компютрите.


Как работи интернет?

Точният технически отговор за работата на интернет е доста сложен и ще отнеме доста време за обяснение. Но важното е да разберете, че Интернет е глобална мрежа от физически кабели, която може да включва медни телефонни кабели, телевизионни кабели и оптични кабели. Дори безжичните връзки като Wi-Fi и 3G/4G разчитат на тези физически кабели за достъп до интернет.

Когато посетите уебсайт, вашият компютър изпраща заявка по тези кабели към съответния сървър (server). Сървърът е мястото, където се съхраняват уебсайтовете и работи като твърдия диск на вашия компютър. След като заявката пристигне до него, сървърът извлича уебсайта и изпраща необходимите данни обратно на вашия компютър. Удивителното е, че всичко това се случва само за секунди.

Използване на интернет

Интернет се използва за много различни цели. Най-популярната му употреба е за достъп до информация. Чрез Интернет можем да четем новини, да търсим информация в интернет, да гледаме видеоклипове и да слушаме музика. Ето някои от основните неща, които можеш да правиш в интернет:

- Да търсим информация

Интернет е огромно хранилище на информация. Можеш да намираш информация за всичко - от най-прости неща до най-сложни научни проблеми.

- Да се свързваме с други хора

Интернет е чудесен начин да общуваш с приятели, семейство и други хора от цял свят. Можеш да си изпращаш съобщения, да провеждаш видео разговори и да участваш в онлайн общности.

- За комуникация

Чрез него можем да изпращаме имейли, да чатваме с други хора и да използваме социални мрежи.

- За бизнес

Чрез него компаниите могат да продават продукти и услуги, да общуват с клиенти и да управляват дейността си.

- Да разпускаме и да се забавляваме

В интернет можеш да гледаш филми, да слушаш музика, да играеш игри и да правиш много други неща, които да ти донесат радост.

Примери за използване на интернет

Ето няколко примера за това как използваме Интернет:

- За да четем новини

Можем да посетим уебсайта на новинарски сайт или да използваме приложение за новини на нашия смартфон.

- За да търсим информация

Можем да използваме търсачка като Google, за да намерим информация за всеки предмет или тема.

- За да гледаме видеоклипове

Можем да посетим уебсайт като YouTube или да използваме приложение за видео стрийминг на нашия смартфон.

- За да слушаме музика

Можем да посетим уебсайт като Spotify или да използваме приложение за музика на нашия смартфон.

- За да изпращаме имейли

Можем да използваме уеб базирана услуга за електронна поща или да инсталираме приложение за електронна поща на нашия компютър или смартфон.

- За да чатим с други хора

Можем да използваме приложение за чат като WhatsApp или Messenger.

- За да използваме социални мрежи

Можем да посетим уебсайт като Facebook, Twitter или Instagram.

- За да купуваме продукти и услуги

Можем да посетим уебсайта на онлайн магазин или да използваме приложение за пазаруване на нашия смартфон.

Заключение

Интернет е едно от най-важните изобретения на нашето време. Той промени начина, по който живеем, работим и се забавляваме. Интернет е мощен инструмент, който може да се използва за много различни цели. Той може да ти помогне да учиш, да работиш, да се забавляваш и да се свързваш с други хора. Интернет е огромен и разнообразен свят, който предлага безброй възможности. Всеки ден той се развива и става все по-достъпен и удобен за използване.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: