Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

29 декември 2023

Факти за снимките на Хубава жена | dLambow

(Facts about Pretty Woman pictures) -

Има ли някакви интересни факти за снимките на 'Хубава жена'?

Има много интересни факти за снимките на филма “Хубава жена”. Ето някои от тях:

Началният сюжет: Тъмна драма за проституция

Филмът първоначално е замислен като тъмна драма за проституцията в Лос Анджелис, а не като романтична комедия. Сценаристът Дж. Ф. Лоутън (Дж. Ф. Лоутън) написва историята като дипломна работа в университета и я продава за 46 000 долара на компанията Vestron Pictures през 1987 година. В оригиналния сценарий, Вивиан (Vivian) е наркоманка, а Едуард (Edward) е жесток и безчувствен. Финалът на филма е много по-печален, като Вивиан не получава пари от Едуард и оставала на улицата, а Едуард се връща при съпругата си.

Факти за снимките на Хубава жена
Факти за снимките на Хубава жена (Facts about Pretty Woman pictures)

Промяна на сценария: Романтична комедия с щастлив край

Когато компанията Touchstone Pictures, подразделение на Disney, купува правата за филма, тя променя цялата концепция и тон на сценария. Режисьорът Гари Маршал (Garry Marshall) и актьорите Ричард Гиър (Richard Gear) и Джулия Робъртс (Julia Roberts) са допринесли много за превръщането на филма в романтична комедия с щастлив край. Те са добавили много хумористични и чаровни сцени, като например тази, в която Вивиан се опитва да яде скариди с пинсети, или тази, в която Едуард свири на пиано.

Кандидатки за ролята на Вивиан

Много известни актриси са били поканени за ролята на Вивиан, но са я отказали. Сред тях са:

  • - Мег Райън (Meg Ryan),
  • - Дарил Хана (Daryl Hannah),
  • - Моли Рингуалд (Molly Ringwald),
  • - Мишел Пфайфър (Michelle Pfeiffer) и
  • - Дженифър Конъли (Jennifer Connelly).


Причината за отказа им е страхът, че образът на проститутка ще навреди на техния имидж и кариера. 


За ролята на Едуард също са обсъждани много други актьори, като:

  • - Ал Пачино (Al Pacino),
  • - Дензел Уошингтън (Denzel Washington),
  • - Кристофър Рийв (Christopher Reeve),
  • - Даниел Дей-Люис (Daniel Day-Lewis) и
  • - Джон Траволта (John Travolta).


Ричард Гиър първоначално отказва ролята, но по-късно е разубеден от Джулия Робъртс и я приема.

Огърлицата

Огърлицата, която Едуард подарява на Вивиан, всъщност е направена по поръчка специално за филма. Тя е произведена от френски бижутер и е създадена от чисто злато, рубини и диаманти. Стойността ѝ възлиза на 250 000 долара! По време на снимките охрана стои зад режисьора, за да пази скъпоценното бижу. Смехът на Вивиан, когато Едуард затваря кутийката с огърлицата, е бил неподправен. Режисьорът Гари Маршал прави това без да предупреди Джулия Робъртс, за да получи естествена реакция от нея.

Оригинална песен

Филмът печели Оскар за най-добра оригинална песен за “Oh, Pretty Woman” от Рой Орбисън (Roy Orbison) и Бил Дийс (Bill Dees). Тази песен е една от най-известните и характерни за филма, която се чува в началото и в края на филма. Тя е част от саундтрака на филма, който продава над 15 милиона копия по света. Песента е написана от Рой Орбисън и Бил Дийс през 1964 година, след като съпругата на Орбисън влязла в стаята и им казва, че излиза да пазарува. Орбисън я пита: “Трябва ли да ти дам пари?” Тя му отговаря: “Не, имам достатъчно.” Тогава Орбисън извикал: “О, хубава жена!” Дийс решава, че това звучи като добра идея за песен и започват да я пишат.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: