Translate

---------------------------------------------------------------------------------

19 декември 2023

Умами | dLambow

(Umami) -

Какво знаете за 5-тия вкус - умами?


Какво е Умами?

Умами предизвиква отделяне на слюнка, стимулира езика, небцето, задните  части на устната кухина и гърлото. Усилва вкусовите ви усещания, особено  ако са подкрепени със специфичен аромат. Прави храната по-вкусна и  по-желана.

Умами
Умами (Umami)

Кой е петия вкус?

Много хора си мислят, че има 4 вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво –  това са т.н. основни вкусове, които усещат нашите рецептори. Но повече  от сто години любителите на гурме знаят, че има пет вкуса. В допълнение  към основните четири вкуса, има и вкус на високобелтъчни вещества,  наречен "умами".

По-специално, това е вкус на печено месо и натриев  глутамат. За възприятието на вкуса умами, човек има на езика си отделни рецептори.  По вкуса умами човек разпознава храни, които са богати на белтъчини,  така че този вкус е приятен за нас.


Откривател на умами

Вкусът умами е открит от  професор Кикунае Икеда, в началото на двадесети век, в Япония. В Европа  се превежда като „приятен“. Името му може да е японско, но храните,  които са умами, се откриват навсякъде.

Типични храни, в които може да откриете вкуса умами са:

  • майчината кърма,
  • месото и месните бульони,
  • кисело зеле,
  • зрели домати,
  • гъби,
  • риба,
  • сирена,
  • сушени и ферментирали меса,
  • зеленчуци.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: