Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

21 декември 2023

Пирамида на Аменемхет III | dLambow

(Pyramid of Amenemhat III) -

Пирамидата на Аменемхет III в Хавара е построена от 12-та династия


Какво е Пирамидата на Аменемхет III?

Пирамидата на Аменемхет III (Черната пирамида - Pyramid of Amenemhat III) в Хавара, на около 70 километра южно от Кайро, е построена от фараона Аменемхет III от Дванадесетата династия (1878-1842 г. пр.н.е.). Тя е втората по големина пирамида в Египет, след Великата пирамида на Хеопс в Гиза. Черната пирамида е построена от крал Аменемхат III по време на Средното царство на Египет. Това е една от петте останали пирамиди от оригиналните единадесет пирамиди в Дахшур в Египет.

Пирамида на Аменемхет III
Пирамида на Аменемхет III (Pyramid of Amenemhat III)

Построяване

Пирамидата е построена в Хавара, на около 70 километра западно от Кайро. Изградена е от варовикови блокове, които са били транспортирани от кариери наблизо. Блоковете са били оформени и поставени на място с помощта на примитивни инструменти.

Първоначално пирамидата е била висока 105 метра, но сега е с височина 20 метра, тъй като горните стъпала са се срутили през вековете. Дължината на страната на основата е 105 метра.

Пирамидата е известна със своята сложна архитектура

Тя е изградена от няколко различни типа блокове (варовик, гранит и базалт), които са били подбрани внимателно, за да се осигури стабилността ѝ. Вътрешността на пирамидата е също толкова сложна и е украсена с релефни изображения на фараона Аменемхет III. 

Тя има два входа (първата пирамида, която е построена с два входа), единият от които е в основата, а другият е в горната част. В пирамидата има три погребални камери, едната от които е завършена, включително погребалната камера на фараона Аменемхет III.

Инженерен и архитектурен гений

Пирамидата на Аменемхет III е важна за развитието на египетската архитектура. Тя е една от най-големите пирамиди, които са построени в Египет, и е свидетелство за инженерния и архитектурния гений на древните египтяни.

Около пирамидата има голям комплекс от други структури, включително храмове, гробници и други сгради. Комплексът е бил предназначен за погребението и поклонението на фараона Аменемхет III.

Археологическа забележителност

Пирамидата на Аменемхет III е една от най-важните археологически забележителности в Египет. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.


Ето някои допълнителни подробности за пирамидата:

  • Пирамидата е била облицована с бял варовик, но облицовката е била разрушена през вековете.
  • Пирамидата е построена в продължение на около 30 години.
  • Вътрешността на пирамидата е украсена с красиви стенописи и релефи.
  • Пирамидата е обект на археологически разкопки от 19 век.
  • Входът към пирамидата е в основата и води до дълъг наклонен коридор.
  • Коридорът води до погребалната камера, която е облицована с гранит.
  • В погребалната камера е намерен саркофаг, който е бил празен.
  • Пирамидата е била заобиколена от каменен зид, който е бил разрушен през 19-ти век.
  • В близост до пирамидата са открити останките на храм, който е бил посветен на фараона Аменемхет III.


Заключение

Пирамидата на Аменемхет III е величествено свидетелство за древноегипетската цивилизация. Тя е една от най-важните археологически забележителности в Египет и продължава да привлича посетители от цял свят.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: