Translate

---------------------------------------------------------------------------------

11 декември 2023

Пирамида на Менкаур - Микерин | dLambow

(Pyramid of Menkaure - Mycerinus) -

Пирамидата на Менкаур в Гиза е построена от фараона Менкаур (Микерин)


Какво е Пирамидата на Менкаур - Микерин?

Пирамидата на Менкаур в Гиза - построена от фараона Менкаур (Микерин) от Четвъртата династия (2532-2503 г. пр.н.е.). Тя е известна още като Пирамидата на Микерин. Пирамидата на Менкаур е една от най-важните археологически забележителности в Египет. Тя е свидетелство за инженерния и архитектурния гений на древните египтяни.

Пирамида на Менкаур - Микерин
Пирамида на Менкаур - Микерин (Pyramid of Menkaure - Mycerinus)

Построяване

Пирамидата е построена в Гиза, на около 20 километра южно от Кайро. Изградена е от варовикови блокове, които са били транспортирани от кариери наблизо. Блоковете са били оформени и поставени на място с помощта на примитивни инструменти. Тя е първата пирамида, която е изградена с гладък наклон от 51,2 градуса. 

Пирамидата на Менкаур е важна за развитието на египетската архитектура. Строителството на пирамидата е отнело около 10 години. Пирамидата е била облицована с бял варовик, който сега е изчезнал.

Пирамидата е най-ниската от трите големи пирамиди в Гиза. Първоначално е била висока 65,5 метра, което е около една трета от височината на Хеопсовата пирамида, но сега е с височина 61 метра, тъй като горните стъпала са се срутили през вековете. Дължината на страната на основата ѝ е 108,5 метра.

Вътрешността на пирамидата е сложна и не е напълно проучена. Известно е, че пирамидата има два входа, единият от които е в основата, а другият е в горната част. Пирамидата има три гробни камери, всяка от които е била предназначена за фараона. Пирамидата е важна за развитието на египетската архитектура. Тя е последната от големите пирамиди, които са построени в Египет.

Пирамидата на Менкаур е една от най-важните археологически забележителности в Египет. Тя е свидетелство за инженерния и архитектурния гений на древните египтяни.


Ето някои от най-интересните факти за Пирамидата на Менкаур:

  • Тя е най-малката от трите големи пирамиди в Гиза.
  • Пирамидата е изградена от около 2,3 милиона варовикови блока.
  • Първоначално е била висока 65,5 метра, но сега е с височина 61 метра.
  • Изградена е от варовикови блокове, които са били транспортирани от кариери наблизо.
  • Блоковете са били транспортирани с помощта на примитивни инструменти, като дървени ролки и мотики.


Околопирамиден комплекс

Около пирамидата има голям комплекс от други структури, включително храмове, гробници и други сгради. Комплексът е бил предназначен за погребението и поклонението на фараона Менкаур.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: