(Pumpkin pastry) -
Тиквеник - традиционно българско ястие от настъргана тиква
Какво е Тиквеник?
Тиквеникът е традиционно българско ястие, което се приготвя от настъргана тиква, захар, орехи и канела. Основните Продукти на тиквеника са:
- - Тиква - обикновено се използва тиква от сорта "мускатна", която е сладка и сочно.
- - Захар - за да се подчертае сладостта на тиквата.
- - Орехи - за да се добави хрупкавост и богат вкус.
- - Канела - за да се придаде аромат.
Приготвя се като витата баница, от тестени кори, които се навиват, като пури на руло с равномерно добавяне на сместа от тиква, захар и счукани орехи. Добавя се и олио. Така получените рула се нареждат в тава, обикновено се навиват в кръг и се пекат.
Тиквеникът се приготвя по следния начин:
- - Тиквата се настъргва и се задушава с малко вода, захар и канела.
- - Орехите се счукват.
- - Тестените кори се разстилат и се намазват с олио.
- - Върху всяка кора се поставя плънка от тиква и орехи.
- - Корите се навиват на руло и се нареждат в тава.
- - Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Тиквеникът се сервира топъл или студен. Може да се консумира самостоятелно или с кисело мляко, компот или друга напитка.
Тиквеник (Pumpkin pastry) |
Тиквеникът е популярно ястие в България и се приготвя по различни рецепти в различните региони на страната. В някои рецепти се добавят и други продукти, като напр. стафиди, ванилия, лимонова кора или мед.
Тиквеникът е традиционно ястие за Бъдни вечер. На този ден се приготвя постна версия на тиквеника, без яйца и мляко.
Рецепти за тиквеник
Има много различни рецепти за тиквеник, но основните Продукти винаги са едни и същи. Някои хора добавят и други продукти, като например стафиди, шамфъстък или шоколад.
Рецепта 1:
Продукти за тиквеник
- - 1 кг тиква
- - 1 кг захар
- - 1 чаша орехи
- - 1 ч.л. канела
- - 1/2 ч.ч. олио
- - 1 пакет тесто за баница
Приготвяне на китвеник
- - Настържете тиквата и я смесете със захарта, орехите, канелата и олиото.
- - Разточете тестото на тънки кори.
- - Наредете корите в тава, като поставяте по една лъжица от плънката върху всяка кора.
- - Навийте корите на руло и наредете рулата в тавата.
- - Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Сервирайте тиквеника с кисело мляко или компот.
Рецепта 2:
Продукти:
- - 1 кг тиква
- - 1 чаша захар
- - 1 чаша орехи
- - 1/2 ч.л. канела
- - 1/2 ч.л. ванилия
- - 1/4 ч.ч. олио
- - 1 пакет готови кори за баница
Начин на приготвяне:
- - Настържете тиквата.
- - Смесете тиквата със захарта, орехите, канелата и ванилията.
- - Намажете тавичка с олио.
- - Поставете първата кора за баница в тавичката.
- - Нанесете част от плънката върху кората.
- - Навийте кората на руло.
- - Продължете да навивате рула, докато свършите плънката и корите.
- - Намажете рулата с олио.
- - Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Тиквеникът е готов!
Насладете се на този вкусен и ароматен десерт!
Ето и няколко интересни факта за тиквеника:
- - Смята се, че тиквеникът е възникнал в България през Средновековието.
- - В миналото тиквеникът се е приготвял от овесени кори.
- - Тиквеникът е един от най-популярните български сувенири.
Заключение
Тиквеникът е традиционно ястие, което се приготвя в България по време на Коледа. Той е един от най-любимите български баници и се радва на голямо търсене през зимните месеци. Ако имате възможност, опитайте тиквеник, когато посетите България. Това е едно наистина вкусно и традиционно ястие, което ще ви остави незабравими спомени.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.