Translate

---------------------------------------------------------------------------------

20 декември 2023

Тиквеник | dLambow

(Pumpkin pastry) -

Тиквеник - традиционно българско ястие от настъргана тиква


Какво е Тиквеник?

Тиквеникът е традиционно българско ястие, което се приготвя от настъргана тиква, захар, орехи и канела. Основните Продукти на тиквеника са:

  • - Тиква - обикновено се използва тиква от сорта "мускатна", която е сладка и сочно.
  • - Захар - за да се подчертае сладостта на тиквата.
  • - Орехи - за да се добави хрупкавост и богат вкус.
  • - Канела - за да се придаде аромат.

Приготвя се като витата баница, от тестени кори, които се навиват, като пури на руло с равномерно добавяне на сместа от тиква, захар и счукани орехи. Добавя се и олио. Така получените рула се нареждат в тава, обикновено се навиват в кръг и се пекат.
Тиквеникът се приготвя по следния начин:

  • - Тиквата се настъргва и се задушава с малко вода, захар и канела.
  • - Орехите се счукват.
  • - Тестените кори се разстилат и се намазват с олио.
  • - Върху всяка кора се поставя плънка от тиква и орехи.
  • - Корите се навиват на руло и се нареждат в тава.
  • - Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Тиквеникът се сервира топъл или студен. Може да се консумира самостоятелно или с кисело мляко, компот или друга напитка.

Тиквеник
Тиквеник (Pumpkin pastry)

Тиквеникът е популярно ястие в България и се приготвя по различни рецепти в различните региони на страната. В някои рецепти се добавят и други продукти, като напр. стафиди, ванилия, лимонова кора или мед.

Тиквеникът е традиционно ястие за Бъдни вечер. На този ден се приготвя постна версия на тиквеника, без яйца и мляко.

Рецепти за тиквеник

Има много различни рецепти за тиквеник, но основните Продукти винаги са едни и същи. Някои хора добавят и други продукти, като например стафиди, шамфъстък или шоколад.

Рецепта 1:


Продукти за тиквеник

  • - 1 кг тиква
  • - 1 кг захар
  • - 1 чаша орехи
  • - 1 ч.л. канела
  • - 1/2 ч.ч. олио
  • - 1 пакет тесто за баница


Приготвяне на китвеник

  • - Настържете тиквата и я смесете със захарта, орехите, канелата и олиото.
  • - Разточете тестото на тънки кори.
  • - Наредете корите в тава, като поставяте по една лъжица от плънката върху всяка кора.
  • - Навийте корите на руло и наредете рулата в тавата.
  • - Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Сервирайте тиквеника с кисело мляко или компот.


Рецепта 2:


Продукти:

  • - 1 кг тиква
  • - 1 чаша захар
  • - 1 чаша орехи
  • - 1/2 ч.л. канела
  • - 1/2 ч.л. ванилия
  • - 1/4 ч.ч. олио
  • - 1 пакет готови кори за баница


Начин на приготвяне:

  • - Настържете тиквата.
  • - Смесете тиквата със захарта, орехите, канелата и ванилията.
  • - Намажете тавичка с олио.
  • - Поставете първата кора за баница в тавичката.
  • - Нанесете част от плънката върху кората.
  • - Навийте кората на руло.
  • - Продължете да навивате рула, докато свършите плънката и корите.
  • - Намажете рулата с олио.
  • - Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Тиквеникът е готов!
Насладете се на този вкусен и ароматен десерт!

Ето и няколко интересни факта за тиквеника:

  • - Смята се, че тиквеникът е възникнал в България през Средновековието.
  • - В миналото тиквеникът се е приготвял от овесени кори.
  • - Тиквеникът е един от най-популярните български сувенири.


Заключение

Тиквеникът е традиционно ястие, което се приготвя в България по време на Коледа. Той е един от най-любимите български баници и се радва на голямо търсене през зимните месеци. Ако имате възможност, опитайте тиквеник, когато посетите България. Това е едно наистина вкусно и традиционно ястие, което ще ви остави незабравими спомени.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.


Последни публикации в Самоучител:

Абонати: