Translate

---------------------------------------------------------------------------------

10 декември 2023

Бутан | dLambow

(Bhutan) -

Кралство Бутан - страната на щастието


Какво е Бутан?

Бутан (Bhutan) е малко кралство в Хималаите, което е известно с това, че измерва своето развитие не с брутен вътрешен продукт, а с брутно национално щастие. Това означава, че правителството се стреми да подобри качеството на живот на своите граждани по различни аспекти, като устойчиво развитие, опазване на околната среда, ефективност на управлението, социална справедливост, запазване на културното наследство и духовност. Бутан има и Министерство на щастието, което е отговорно за оценката и подкрепата на щастието на хората.

Бутан
Бутан (Bhutan)

Най-щастливите хора

Бутан е една от най-слабо развитите страни в света, но също така е една от най-щастливите. Според ООН Бутан е на осмо място сред 20-те най-щастливи страни. Бутан притежава не само уникална природа, но и много топло, гостоприемно и сърдечно население. Хората в Бутан живеят в радост, без да знаят какво е война и бедност. Те са вегетарианци, медитират, обичат да носят народни носии и да играят националния спорт Куру. Бездомни хора няма, здравеопазването е безплатно, а жените са уважавани и почитани.

Щастието на Бутан
Щастието на Бутан (The happiness of Bhutan)

Затворена страна

Бутан е една от най-затворените и тайнствени страни в света, която не приема масов туризъм. За да посетите Бутан, трябва да платите такса от 250 долара на ден, която включва нощувка, транспорт и екскурзовод. Но ако искате да видите една от най-красивите и необикновени страни в света, то това си заслужава. Бутан е дом на много впечатляващи забележителности, като храма Такцанг, известен като "Леговището на тигъра", позлатената статуя на Буда в столицата Тхимпху и водната електроцентрала Чукха, която е най-големият източник на приходи за страната.

Какви са традициите на Бутан?

Бутан е страна с богата и разнообразна култура, която се изразява в много традиции. Някои от тях са:

Носенето на национално облекло

Мъжете носят гох - тежка дреха с дължина до коляното, а жените носят кира - дълга рокля, която се обвива около тялото. Цветът на шала, покриващ лявото рамо, показва социалния статус на човека.

Стрелбата с лък

Това е националният спорт на Бутан и се играе с дървени лъкове и стрели. Спортът е свързан с много ритуали и обичаи, като пеене, танцуване и носене на маски.

Празнуването на цхе

Това са религиозни фестивали, които се провеждат в различни региони на Бутан през цялата година. Те са изпълнени с цветни костюми, музика, танци и драми, които разказват за историята и митологията на Бутан.

Почитането на чортени

Това са ступи, които се издигат на високи места и съдържат реликви, като кости, коса или зъби на светци. Те са символ на просветлението и се смята, че носят благословия и късмет.

Вярването в йети

Бутанците считат, че в Хималаите живее легендарното същество, наричано мигой или дреду. То е описано като голямо, космато и силно животно, което може да става невидимо. Много хора твърдят, че са го виждали или чували.

Това са само някои от традициите на Бутан, които показват неговата уникална и очарователна култура.


Каква е икономическата ситуация в Бутан?

Икономическата ситуация в Бутан е сложна и противоречива. От една страна, Бутан е една от най-слабо развитите страни в света, с нисък БВП на глава от населението, висока степен на бедност и зависимост от външна помощ. От друга страна, Бутан е една от най-щастливите страни в света, която измерва своето развитие не с материални показатели, а с брутно национално щастие (БНЩ), което отразява благоденствието, хармонията и духовността на хората.

Бутан има смесена икономика, която се основава на земеделие, ливадоно животновъдство, хидроенергетика, туризъм и услуги. Земеделието е основният източник на доходи за повечето население, но е ниско продуктивно и подложено на природни бедствия. Хидроенергетиката е най-големият износител на Бутан и осигурява значителни приходи от продажбата на електричество на Индия. Туризмът е друг важен сектор, който допринася за икономическия растеж и запазването на културното и екологичното наследство на Бутан. Услугите включват образование, здравеопазване, транспорт и комуникации, които са подкрепени от правителството и международните организации.

Бутан се сблъсква с редица предизвикателства за своето икономическо развитие, като географска изолация, ограничени пазари, недостиг на квалифицирана работна сила, зависимост от внос, високо задлъжнялост, ниска конкурентоспособност и уязвимост от климатичните промени. Бутан се стреми да преодолее тези трудности чрез диверсификация на икономиката, подобряване на инфраструктурата, насърчаване на частния сектор, разширяване на регионалната и международната интеграция, повишаване на човешкия капитал и защита на околната среда.

Бутан е една страна, която показва, че икономическото развитие не е единственият фактор за щастието и благополучието на хората. Бутан се опитва да постигне баланс между материалното и духовното, между модерното и традиционното, между себе си и света.

Каква е политическата ситуация в Бутан?

Политическата ситуация в Бутан е динамична и преходна. Бутан е бивша абсолютна монархия, която се превърна в конституционна монархия през 2008 година, след първите демократични избори в историята си. Сегашният крал на Бутан е Джигме Хесар Намгиал Вангчук, който е наследник на династията Вангчук, основана през 1907 година. Кралят има ограничени, но важни правомощия, като назначаване на министър-председателя, върховния съдия и членовете на Националния съвет.

Министър-председателят на Бутан е Лотай Церинг, който е лидер на:

  • - партията „Друк Ньямруп Цогпа“ (ДНЦ),

спечелила изборите през 2018 година. ДНЦ е една от петте регистрирани политически партии в Бутан, заедно с:

  • - „Друк Пхуенсум Цогпа“ (ДПЦ),
  • - „Бутан Кха Ньямруп Парти“ (БКНП),
  • - „Бутан Равен Парти“ (БРП) и
  • - „Друк Нидруп Цогпа“ (ДНЦ).

Парламентът на Бутан се състои от две камари: Народното събрание, което е ниската камара с 47 члена, избирани по пропорционална система, и Националният съвет, който е горната камара с 25 члена, от които 20 са избирани по мажоритарна система, а 5 са назначени от краля.

Брутното национално щастие

Бутан е страна с мирен и стабилен политически режим, който се основава на принципите на брутното национално щастие, което е алтернативна мярка за развитие, включваща четири стълба:

  • - устойчиво и равнопоставено развитие,
  • - опазване на околната среда,
  • - културно разнообразие и
  • - добро управление.

Бутан има добри отношения със съседните си страни, особено с Индия, която е най-големият й търговски партньор и източник на финансова и техническа помощ. Бутан също така е активен участник в регионалните и международните организации, като:

  • - Южноазиатската асоциация за регионално сътрудничество (СААРС),
  • - Организацията на обединените нации (ООН),
  • - Неприсъединенското движение (НД) и
  • - Световната търговска организация (СТО).


Заключение

  • - Бутан е една страна, която се стреми да запази своята идентичност и ценности, докато се модернизира и демократизира.
  • - Бутан е една страна, която може да ни научи много за политическата култура и управлението.
  • - Бутан е една страна, която може да ви научи много за щастието и смисъла на живота.
  • - Бутан е една страна, която може да ни научи много за смисъла на живота.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: