Translate

---------------------------------------------------------------------------------

08 декември 2023

Защо работливата мравка бе уволнена от работа?

(How the hard working ant got fired?) -

Как работливата мравката бе уволнена от работа?


Малката мравка работела всеки ден доволно

Всеки ден, малката Мравка, пристигала рано на работното си място и започвала да работи. Произвеждала и била доволна. Шефът – Лъвът – се учудил, че мравката работи без надзор. „Ако тя произвежда толкова без надзор, не би ли могла да произвежда повече, ако е под нечий надзор“? – замислил се той.

Защо работливата мравка бе уволнена от работа?
Защо работливата мравка бе уволнена от работа? (How the hard working ant got fired?)

Така той наел една Хлебарка, която имала голям опит като надзорник и изготвяла чудесни доклади. Първото решение на Хлебарката било да въведе контрол на достъпа за Мравката. След това на Хлебарката ѝ била нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите и тя нала един Паяк, който освен с архивите, се занимавал и с контрол на телефонните разговори.

Лъвът бил очарован от докладите на Хлебарката и я помолил и за графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. За тази цел на Хлебарката ѝ купили компютър, лазерен принтер и била наета една Муха, която да ръководи отдел информатика.

Мравката, доскоро продуктивна и весела, била отчаяна от толкова хартии и срещи, които ѝ заемали цялото време! Лъвът стигнал до заключение, че е дошъл моментът да се създаде длъжност отговорник за сектора, където работела Мравката. Постът бил поверен на един Щурец, чието първо решение било да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си.

Новият отговорник, Щурецът, също имал нужда от компютър и асистентка (която взел от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавлявала и с всеки изминал ден се ядосвала все повече.

По същото време Щурецът убедил Лъва за абсолютната необходимост от проучване на средата. След като проучил работната натовареност, Лъвът забелязал, че секторът на Мравката не произвеждаше вече толкова, колкото преди. Той наел един Бухал – известен консултант – да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкарал три месеца в офисите и направил огромен доклад, в няколко тома, със заключението:

„Има много персонал в това предприятие“.


Познайте първо кого уволнил Лъвът? Мравката, естествено, защото тя „проявявала липса на мотивация и конфликтно поведение".

Какъв е извода?


Извод № 1:

"Лошата система винаги побеждава добрия човек." У. Едуардс Деминг (W. Edwards Deming)

Извод № 2:

Намерете си работа, на която ще ви ценят, а няма да ви надзирават.

Заключение

Героите в тази басня за уволнената работливамравка са напълно измислени и абсолютно не съществуват в реалността. Всяка прилика с реални хора или факти от света на "бизнеса" и администрациите е чисто случайно съвпадение…

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: